Utolsó frissítés: 2020-06-02

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Zsolnay kertépítészeti termékek

Balfi kút (a Zsolnay Pirogránit Üzemének fotoarchivumából)
Balfi kút (a Zsolnay Pirogránit Üzemének fotoarchivumából)

A Zsolnay több mint egy évszázada bizonyítja, hogy az időjárásnak kitett termékei valóban fennmaradnak az épületek eredetileg tervezett teljes élettartama alatt. Ez kevés építészeti kerámia termékről mondható el. A Zsolnay olyan anyagot keresett, amely hosszú távon képes elviselni az időjárás károsító hatásait, ugyanakkor nem tapadnak rá a szennyező anyagok, látványa évtizedek multával megmarad. A fejlesztési munka eredménye egy új finomkerámia anyag lett, a pirogránit.

Az elnevezés első fele (piro-) a szokatlanul magas égetési hőmérsékletre utal, a második fele (-gránit) pedig az anyagtartósságát, nemességét jelző szimbolikus névalkotó. Valóban nemes anyag született, hiszen a századforduló műemlékekben gazdag építészeti kincsei között ugyancsak bőséges számban vannak jelen a Zsolnay kerámiákkal készült alkotások. A pirogránit a savállósága által jól viseli a városi gázokkal szennyezett levegő károsító hatásait is. A szívós pirogránit felületét sokféle módon lehet kialakítani. A legegyszerűbb sómázas kiviteltől kezdve a legreprezentatívabb megjelenést biztosító eosin mázig számtalan megoldás létezik. (Az eosin technológia a Zsolnay másik különleges, a világon egyedülálló eljárása, ami hozzájárult a márka világhíréhez.) A mázbevonatos pirogránit elemek még tartósabbak, és dekorativitásuk növeli a beruházások értékét, értékállóságát.

Pirogránitból számtalan szökőkút, kerti vagy köztéri szobor, pad, virágtartó sőt kandeláber készült az elmúlt évszázadban. Ezek közül a leghíresebbek a pécsi Zsolnay kút, a szabadkai szökőkút, a budapesti Gellért Fürdő, a Pécsi Tudományos Akadémia épülete és kertje, valamint számtalan hazai és külföldi emlék. Külön meg kell említenünk a Zsolnay Mauzóleumot, amely komplex építészeti és kertépítészeti alkotás. A mauzóleum kertjét szegélyező, kő és pirogránit vegyes alkalmazásával készült, pirogránit szobrokkal gazdagon díszített kerítése egyedülállóan impozáns alkotás.

A pirogránit alkotások elhelyezésére is érvényesek az általános építési szabályok. (Legalább fagyhatár alá történő alapozás stb.) Ennek megfelelően nem szükséges itt különleges építéstechnológiai megállapításokat tenni. A pirogránit alkalmas arra, hogy a jól ismert építészeti kerámia termékeken felül, akár szobrászati alkotások is készüljenek belőle. Az ennek megfelelő formagazdagságban megformált termékek esetében alkalmazni kell a kültéri műalkotásokra vonatkozó általános téliesítési megoldásokat. Ennek megfelelően – a fagy időszakában – a csapadéktól védeni kell a szökőkutakat, kerti szobrokat stb.

A Zsolnay vállalja a műemlék-felújításokat, vagy új egyedi finomkerámia alkotások létrehozatalát is. Ez a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. egyik erőssége, ugyanis nagy volumenű egyedi igényeket is képes kiszolgálni. A Zsolnayról, illetve a gyár termékeiről a www.zsolnay.hu weboldalon lehet tovább tájékozódni, de ezen felül ajánljuk, hogy igényeikkel forduljanak közvetlenül munkatársainkhoz, a további lehetőségek megismerése érdekében.

< >
Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.
http://www.zsolnay.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kertberendezések
Díszkerámia
Pyrogránit tetőfedés

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?