Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szintetikus pályák

Az 1968-as mexikói és az 1972-es müncheni olimpiai versenyeket már szintetikus pályákon rendezték meg. A müncheni pályákat a Rekortán GmbH gyártotta. Ez az elnevezés ma is - a cég megszűnése ellenére - a szintetikus pályák gyűjtőfogalmaként, közkeletű elnevezéseként működik.

Manapság több tucat cég gyárt anyagot és épít pályát saját maga vagy képviselői, felhasználói útján. A legnagyobb alapanyaggyártók a teljesség igénye nélkül: Polytan, Sika, Conica, stb. Magyarországon gyakorlatilag valamennyi gyártó jelen van, termékeivel, helyi képviselőivel, felhasználóival.

Egy dolog közös, a kialakult pályaépítési technológia. A sportági szövetségek szabályai, minősítési eljárásai egymáshoz nagyon hasonló vagy szinte azonos pályaépítési anyagok és technológiák létrejöttét eredményezték.

A szintetikus pályák aszfaltra vagy beton alapra, esetleg aszfalthelyettesítő szintetikus alapra épülhetnek. Az alap sík: 4m-es léc alatt 4 mm-nél nagyobb ék nem szabad, hogy elférjen. Az alap lehet vízzáró vagy vízáteresztő, ami attól függ, hogy milyen a pálya szintetikus részének a szerkezete.

A kialakult technológiák szerint a szintetikus pályák többfélék lehetnek: 

PUR tiszta poliuretán anyagú pályák - pl. Polytan PUR

A vízzáró alapra elterítjük a folyékony poliuretánt és a színezőanyagát, majd reciklált gumi granulátumot szórunk a még folyékony anyagba, amely elsüllyed benne. Az anyag megkötése után a kívánt vastagságnak megfelelően megismételjük a rétegek hízlalását. A pur jellemzően erősen igénybevett felületek - pl. atlétikai pályák - anyaga.

Szendvics szerkezetű pályák - pl. Polytan M

Un. finischerrel reciklált fekete gumi granulátum és poliuretán keverékéből 10mm vastag réteget képezünk lehetőleg vízáteresztő aszfalton, amelyet a felület réseit lezáró anyag elsimításával vízzáróvá teszünk. Erre 3,5-4mm vastagságban PUR réteget viszünk fel. Az elkészült pálya főleg atlétikai pálya, de lehet nagy igénybevételnek kitett multifunkcionális sport felület is.

Multifunkcionális egyrétegű pályák - pl. Polytan SE EPDM

Gumi granulátum és poliuretán keverékéből 8-25mm vastagságú réteget terítünk finischerrel. Az alap lehetőleg vízáteresztő aszfalt.

Multifunkcionális kétrétegű pályák - pl. Polytan S

Lehetőleg vízáteresztő aszfaltra kell építeni. Az alsó réteg fekete újrahasznosított gumi granulátum, a felső EPDM és poliuretán keverékéből finischerrel készül, 15-25mm vastagságban. Takarékossági okból használunk fekete granulátumot. Vízáteresztő szerkezet, sportjátékok, testnevelés általános céljainak megfelelő UV stabil, időjárásálló felület.

Spray Coating  szórt felületű pályák - pl. Polytan WS

A pályaalap fekete gumi granulátum és poliuretán, finischerrel terítve a kívánt vastagságban. Majd egy speciális szórógéppel poliuretán és gumi granulátum keveréket juttatunk a felületre. Vízáteresztő szerkezet, sportjátékok, testnevelés általános céljainak megfelelő UV stabil, időjárásálló felület.

Természetesen az ismertetett általánosan elterjedt módszereken túl egyéni technológiák és megoldások is léteznek, amelyek általában nem felelnek meg a nemzetközi sportszervezetek szabályainak.

A műfű

Az ember már a Holdon járt, amikor 1975-ben Nyugat-Berlinben az első műfüves pálya megépült. A műfüves pályák kialakulásának a füves sportágak által támasztott igények megfogalmazódása volt a motorja és gerjesztője: tartósság, időjárástól független minőség, stb.

A műfű a szőnyeggyártásban ismert hurkolási technológiával készül. A műfű szálak mennyisége az egy csomóban levő szálaktól, illetve a csomók számától függ. A műfüvek beazonosítására a műfű adatlap szolgál, amely a fenti adatokon kívül kitér a szálanyag súlyára, az 1 m²-ben lévő szálak és csomók számára, a műfű vízáteresztő képességére stb.

A füves sportágak - labdarúgás, gyeplabda, rögbi - mára kidolgozták és engedélyezték, hogy a sportág versenyei milyen feltételek esetén bonyolíthatók le műfüves pályán, illetve milyen minőségi elvárások vannak a műfű alkalmazása esetén. Ennek ellenőrzését független minőségvizsgáló szervezetekre bízták, amelyek pozitív szakvéleménye feltétele a versenyek műfüvön történő lebonyolításának.

A műfű pálya alapja lehet: beton, aszfalt, döngölt kőalap. A műfű anyaga korábban PP, manapság PE. A szálak lehetnek un.

  • fibrilált (a PP vagy PE fóliát 10-20mm szélességűre hasítják és ezt megsodorva vagy anélkül alkalmazzák, mint szálat)  vagy
  • monofil (extrudált szálak).

A szálak keresztmetszetének formája a gyártótól függően különbözik. A műfű vastagsága,  szálhossza szintén gyártóspecifikus tulajdonságok. A műfű esztétikai kategória, mivel a játék a műfű töltésén történik. Kezdetben a pályák csak homok töltést kaptak (0,3-1,2mm), azaz a játék a betömörödött homokon történt. A következő lépés a hosszabb szál, a homok és a 0,5-2mm gumi granulátum töltés. A homok a pálya lesúlyozására szolgál, a granulátumon folyik a játék. Világossá vált, hogy a pálya rugalmasságát a műfűbe töltött gumi granulátummal nem lehet tovább növelni. A megoldást a rugalmas (elasztikus ) alap adja, ami a műfű alapra egy 15-35mm vastagságban terített reciklált gumi granulátumból és poliuretánból készült, finischerrel terített réteg.

Landscaping: környezet formálás. Ez a műfű újra teret nyerő felhasználása, amely a mai technológia mellett tökéletes, szemet megtévesztő felületek kialakítását teszi lehetővé olyan fokozottan igénybevett helyeken, amelyek a természetes növényzet számára alkalmatlanok.

< >

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?