Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

A KOBOX gabion

KOBOX gabion  technológiával épített kőkerítés
KOBOX gabion technológiával épített kőkerítés

Cégfilozófia

A fémhálóba töltött kő=gabion szerkezetek széleskörű alkalmazásával a technológia környezet-, ember, és természetbarát jellegére hívjuk fel a figyelmet. Jól képzett szakembereink (a tervezés, kivitelezés terén) gondoskodnak a magas minőségi és esztétikai színvonalról.

Meggyőződésünk, hogy a kő és fém kreatív kapcsolata az építészet számos területén hangsúlyosabb szerepet érdemelne, mint amekkora szerepet ma kap, ugyanakkor a különbözőbbnél különbözőbb szerkezetek helyes megépítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett szakembergárda, mellyel mi rendelkezünk, legyen szó tervezésről, tanácsadásról vagy kivitelezésről.

A Technológia eredete 

A Gabion olasz eredetű kifejezés, eredeti jelentése „ketrec”. A 16. században már elkezdték katonai céllal alkalmazni a homokkal, földdel töltött hengeres „ketreceket”. Később az erózió ellen védekeztek kővel teletöltött gabionnal. Az ókori római „építészeti találmányt” a XX. század derekán olasz mérnökök újragondolták, majd német mérnökök tökéletesítették.

Érdekesség: Leonardo da Vinci nevéhez köthető az ún. Corbeille Leonard (=Leonard kosár), melyet a milánói San Marco vár építésénél gabionként alkalmaztak.

A gabiont napjainkban is főleg súlytámfalként alkalmazzák, azonban a szerkezetet megfelelő méretezéssel és kellő kreativitással rengeteg egyéb dologra is lehet használni.

Gabion típusok összehasonlítása

A gabion külső vázát képező fémhálók előállítási technológiájától és anyagminőségétől függően alapvetően 2 fajta gabiont különböztetünk meg: a fonott, duplán-sodrott hálósat és a hegesztett hálósat. A hálók nem csak megjelenésükben eltérő gabionszerkezetet eredményeznek, hanem a különböző típusok felhasználási területe is más:

SzempontHegesztett hálós (KOBOX) gabionSodrott hálós gabion
TeherviselésA hegesztett típusnál nem a rács, hanem a drót (illetve egészen pontosan a hegesztett pont) viseli a terhet, törés esetén pedig az egész terhet a legközelebbi hegesztett pont veszi át, így akkumulálódik a teher egy pontra. Egy drót szakadása 12% szakítószilárdság csökkenéshez vezet. A fonott drótrács egyenletes módon képes megosztani a terhelést és törés esetén a tört rácsra eső terhelés egyenletes módon feloszlik a többi rács között, így a törés nem befolyásolja a szomszédos rácsok teherbírását. Egy drót szakadása 2% szakítószilárdság csökkenéshez vezet.
SzerkezetMinumum 4,5mm huzalvastagság, könnyű építhetőség jellemzi a hegesztett hálós szerkezetet, nincsenek szerkezetet gyengítő vízszintes elválasztók, az íves elemeknél még kampózni sem kell, így rendkívül gyors építés válik lehetővé.2,7mm huzalvastagság, fonott, rugalmas szerkezet, melynek építése aprólékosabb munkát igényel, sok kampózás szükséges.
Rugalmasság, merevségMerev konstrukciót alkot a hegesztett háló. Nem deformálódik, alak és formatartó. A hegesztett, íves elemekre is ez jellemző.Jól alkalmazkodik a terepi adottságokhoz, követhetők vele a felszín görbületei.
BevonatTüzihorganyzott, AlZn, a DIN-ISO 1461 szabványnak megfelelően.Horganyzott, galvanizált, indokolt esetben kaphat PVC bevonatot is.
ÉpítésRendkívül kreatívan alkalmazható, abszolút egyedi igényekhez igazítható.Előre gyártott, standard méretekből, meghatározott módon építhető.
MegjelenésTökéletes ívek/síkok, pontos illesztések jellemzik.Kialakíthatóak sík homlokzatok, egyenes vonalak kevésbé.
JavasoljukOtt, ahol számít a megjelenés, a pontosság, és ahol elengedhetetlenek a tökéletes síkok, illesztések.Ott, ahol fontos a terepre való illeszkedés, ahol nem fontos annyira az esztétikum, vizes közegbe.
Főbb felhasználási területekKözterekre, családi házas környezetbe, kertekbe, kerítésnek, padnak, asztalnak, térhatárolónak           Eróziógátlás, mederburkolás
Támfal, (víz)part-védelem
Élőmunka igényA kőtöltés nagyrészt gépi erővel történik, ezért (munkától függően) jóval kevesebb emberre van szükség.A töltést nagyobb részét kézi erővel kell végezni, magas az élőmunka igény. Ha igazán szép látszó felületet szeretnénk elérni, szükség van zsaluzásra.
Töltőanyag60/90-es frakciójú zúzott fagyálló kővel problémamentesen tölthető a sík/íves szerkezet, nem képződnek üregek, szép homogén látszó felületet kapunk.A gyorsabb kézi töltés érdekében a szerkezet hátsó részeibe nagyobb kövekre van szükség, és a szép homlokzat eléréséhez olyan kövek kellenek, melyeknek legalább egy oldala sík.
Építési időA fonott szerkezetekhez képest, minimum 50%-kal kevesebb.Legalább kétszer annyi, mint a hegesztett szerkezeteknél.

Cégünknél mindkét típusú gabionháló megtalálható, azonban egyedi termékeinket a hegesztett hálós rácsokat alapul véve fejlesztettük ki.

Egyedi termékeink jellemzői:

1. Esztétikum

Az organikus anyag (kő) és az egyszerű forma mindenféle térbe harmonikusan beilleszthető, az arányok és színek helyes megválasztásával. Hegesztett hálóink a tökéletes síkok, íves kőkosaraink az innováció és egyszerű építhetőség, fonott hálós gabionjaink pedig a rugalmasság megtestesítői.

2. Formai stabilitás

Hegesztett hálóink rendkívül formatartóak, az egyenes vonalak, tökéletes síkok jellemzik a hegesztett hálós szerkezetet. Vannak olyan esetek, amikor kívánatos lehet, hogy az anyagnak (fémhálónak) legyen némi rugalmassága, pl: vizes közegben, rézsűkön, ezekre az esetekre használhatóak a sodrott hálós gabionjaink.

3. Gyors építhetőség

Az előre legyártott fémhálók, rögzítő-, kötőelemek lehetővé teszik a szerkezetek gyors összeépíthetőségét, a gépiesített kőtöltés jelentősen lerövidíti az alapjában véve is kedvező gabion építési időt.

4. Gazdaságosság

A kivitelezés gyors, alacsony az élőmunkaigénye (pl: egy falazott kerítés építéséhez képest harmad annyi élőmunkát és időt igényel egy ugyanakkora gabionkerítés felépítése). Az építést követő legkevesebb 55 éven keresztül fenntartási igénye sincsen a jól kivitelezett szerkezetnek.

5. Tartósság

A kő örök, a fém erős, és a szabványos horganyzásnak köszönhetően tartós is, a technológia pedig precíz, ezért  a KOBOX gabion generációkon át gond nélkül szolgálja tulajdonosait/használóit, legyen az kerítés, támfal, virágtartó, vagy akár kerti pad.

6. Környezetbarát

A KOBOX kizárólag 100%-osan újrahasznosítható anyagokat alkalmaz (kő, fém). A természetes megjelenésű szerkezeten lehetséges gyors növekedésű futónövényekkel való betelepítés is.

Vízáteresztő képessége miatt vízelvezető/drén funkciót is betölt. Többször felhasználható: szétszedhető, újraépíthető, rövid távú projektekhez is ideális. A rács és kő is teljes egészében újrafelhasználható.

Kiemelkedő szerepe lehet zajvédő falak kialakításában jó zajelnyelő képességének köszönhetően.

A KOBOX főbb termékcsoportjai:

  • Kerítések,
  • Támfalak,
  • Homlokzatburkolat,
  • Kertberendezések (virágtartók, kerti pad, asztal, ülőke, homokozó, szalonnasütő…)
  • Zajvédőfalak,
  • Vízpartvédelmi szerkezetek,
  • Kavicsrács,
  • Kövek (elsősorban mint a fémhálók töltőanyagai).

Sándor Anita okl. tájépítész mérnök

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kerítés, kertkapu
Zajvédő fal
Kertberendezések
Kert
Gabion

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?