Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Környezettudatos gondolkodás és költségmegtakarítás – két jó ok az esővíz hasznosítására

Nagy teherbírású Roth „Twinbloc” földalatti lapos esővíz tároló két tartályos kialakítással  - Thermo Kft.
Nagy teherbírású Roth „Twinbloc” földalatti lapos esővíz tároló két tartályos kialakítással - Thermo Kft.

Az esővíz-használat mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból hasznos eljárás. Egyrészt az ember és a természet között egyensúlyban tartja a vízháztartást, ugyanakkor jelentősen lecsökkenthetjük a víz- és csatornaszámlát is.

Manapság az esővíz-hasznosítás Nyugat-Európában már elismert technikai eljárás. Ha itthon is szeretnénk a fejlett országok környezettudatos gondolkodásmódját követni, mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül egy modern, és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő ház technológiájának megtervezésénél.

Érvek az esővíz hasznosítása mellett:

  • A beépített területek egyre növekvő mérete megakadályozza a víz talajba szivárgását. Az esővizet a csatornába vezetik, így lecsökken a talajvízbe visszajutó víz mennyisége. Ahol az ivóvizet a talajvízből nyerik, ott a csökkenő talajvízszint az első figyelmeztető jel arra, hogy a természet túlterhelt
  • Lökésszerű esővízterhelést nem lehet csatornába elvezetni
  • Azokon a területeken, ahol több vizet használnak fel, mint amennyi kinyerhető, a többletigényt vezetéken keresztül kell biztosítani
  • Az ivóvíz szolgáltatás költségei állandóan emelkednek

Manapság a napi ivóvíz felhasználás átlag 130 l fejenként, amely több részből tevődik össze. A háztartásokban fogyasztott ivóvíz mintegy 50%-a problémamentesen helyettesíthető lenne esővízzel: takarítás (4 %), kerti locsolás (4%), WC öblítés (30%), mosás (12%). De felhasználhatjuk az esővizet a kerti tó víz utánpótlására és autómosáshoz is. A szakszerűen kialakított esővízrendszer ezeknek a felhasználási területeknek teljesen kielégítő vízminőséget biztosít.

Magyarországon az 1 m² területre lehulló csapadék mennyisége 500-800 mm (liter/m2) között mozog évente (forrás: OMSZ). Konkrét példán keresztül érzékeltetve ez annyit jelent, hogy egy átlagos 90 m2-es ház és 600 mm-es (0,6 m3/m2) éves csapadékmennyiség esetén a csapadékvíz összegyűjtésével és tárolásával évente 90 x 0,6 = 54 m³ vízmennyiségre jutó víz- és csatornadíjat lehet megtakarítani.

Esővíz hasznosító berendezések fajtái

Cégünk a tartályok területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező német Roth esővíztározó rendszereit forgalmazza. A tárolandó esővíz mennyiségéhez igazodó méretekben különböző nagyságú tartályok állnak rendelkezésre, amelyek viszonylag gyorsan és egyszerűen beépíthetők. A Roth esővíz rendszer előnye a komplett megoldás, ezzel egyidejűleg pedig gyors beszerelést tesz lehetővé és nagyfokú működési biztonságot garantál. Minden alkatrész az elérhető legjobb technológia szerint készül.

A tartályok előállításához kizárólag értékes, nagysűrűségű polietilént (HDPE) alkalmaznak, amelynek hosszú élettartamuk, magas ütésállóságuk, mechanikai terhelhetőségük, ugyanakkor könnyű beépíthetőségük köszönhető. A felületi kezelésből adódóan nem algásodhatnak.

A telepítési adottságoktól függően elhelyezhetők a házon belül vagy kívül, illetve az épületen kívüli tartályok is kerülhetnek a földfelszín alá illetve fölé.

1. „Twinbloc” földfelszín alatt elhelyezendő lapos tározó

Az optimalizált építési forma és a lapos kialakítás jelentős előnyöket nyújt a beépítésnél. A hagyományos esővíztartályokhoz képest a munkagödör kialakításához szükséges földkitermelés 40%-ra csökkenthető. Az egyszerű kivitelezésnek köszönhetően különösen magas talajvízszint esetén is beépíthető. A tartály a két egymás mellett fekvő kisátmérőjű hengeres kamrával lényegesen stabilabb, mint egy nagyátmérőjűvel. A fölötte lévő terület kocsibeállóként is hasznosítható. A tartályhoz egy integrált, járható műanyag fedlappal ellátott, változtatható magasságú akna is tartozik. A rendszer része a szűrőkosár és a kisállatvédelemmel ellátott túlfolyó szifon. Választható tartozék száraz idő esetére az integrált ivóvíz-utántöltő szivattyús vagy szivattyú nélküli modul. Térfogata 1500-5000 liter, de több tartály csatlakoztatására is van lehetőség. Választható háztartási csomag az épületben vagy a tartályban elhelyezett szivattyúval (magas házakhoz), illetve kerti öntöző csomag.

2. A kerek földalatti tartály hasonló felszereltségű, mint a Twinbloc, de egy db nagyobb méretű hengerből áll. Méretválasztéka 3500, 4500 és 6000 liter.

3. Szögletes földalatti gyűjtőtartály

Kisebb teherbírású változat, így az ára is kedvezőbb - kb. 50%-kal olcsóbb, mint a Twinbloc -, viszont a gépkocsi súlyát már nem bírja el. Méretválasztéka 1000, 1500, 2000 és 3000 liter.

4. Beltéri háztartási és ipari tárolók

Ezeket a tárolókat akkor alkalmazzuk, ha van lehetőség az épületen belüli elhelyezésre. Térfogatuk: 750, 1100, 1500 és 2000 liter (ipari: 3000 liter).

5. Kültéri kerti tárolók

Földfelszín felett elhelyezett esztétikus esővízgyüjtők. Anyaguk a környezeti hatásoknak megfelelően UV-sugárzás álló. Méretválasztékuk 750, 1000*, 1500, 2000 és 3000 literes (*névleges térfogat 850 liter). A tartály közvetlen vízvételre is alkalmassá tehető.

6. Roth elszivárogtató rendszerek 

Lökésszerű eső esetén a tetőre hulló csapadék meghaladhatja az esővízgyűjtő tartály térfogatát. Ilyenkor annak túlfolyójából a víz először egy 1400 mm mély, tisztítható szűrőaknába kerül, majd innen az akna aljától mélyebbre, kavicságyba helyezett, geotextil borítású elszivárogtató dobozba jut. A szivárogtató egyszerűen kombinálható más esővizet használó berendezésekkel. 0,80 m-es földborításnál személygépkocsival átjárható.

Kétféle méretben készül: 600 l (1200x1200x400) és 1200 l (2400x1200x400). Mérete a tetőfelület nagyságától és a talaj minőségétől függhet. Az elszivárogtató rendszer sorba kapcsolás révén rugalmasan méretezhető. Pl. egy homokos talajra (vízáteresztés: kf = 1 mm/s) épült 100 m2-es háznak 1 db, egy iszapos talajra (vízáteresztés: kf = 0,001 mm/s) épült 300 m2-es háznak pedig 12 db 1200 l-es elszivárogtatóra van szüksége.

A helyi adottságok, a használati- és komfortigények meghatározzák az esővízrendszer típusát és nagyságát. Csak jó minőségű és egymással illeszthető termékeket használjunk! Mérnökirodánk közreműködik a szakszerű tervezésben és kivitelezésben, így a rendszer kevés karbantartás mellett is zavartalanul működik.

< >
THERMO Kft.
http://www.thermo.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Esővíz hasznosítás

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?