Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Környezettudatos gondolkodás és költségmegtakarítás – két jó ok az esővíz hasznosítására

Nagy teherbírású Roth „Twinbloc” földalatti lapos esővíz tároló két tartályos kialakítással  - Thermo Kft.
Nagy teherbírású Roth „Twinbloc” földalatti lapos esővíz tároló két tartályos kialakítással - Thermo Kft.

Az esővíz-használat mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból hasznos eljárás. Egyrészt az ember és a természet között egyensúlyban tartja a vízháztartást, ugyanakkor jelentősen lecsökkenthetjük a víz- és csatornaszámlát is.

Manapság az esővíz-hasznosítás Nyugat-Európában már elismert technikai eljárás. Ha itthon is szeretnénk a fejlett országok környezettudatos gondolkodásmódját követni, mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül egy modern, és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő ház technológiájának megtervezésénél.

Érvek az esővíz hasznosítása mellett:

  • A beépített területek egyre növekvő mérete megakadályozza a víz talajba szivárgását. Az esővizet a csatornába vezetik, így lecsökken a talajvízbe visszajutó víz mennyisége. Ahol az ivóvizet a talajvízből nyerik, ott a csökkenő talajvízszint az első figyelmeztető jel arra, hogy a természet túlterhelt
  • Lökésszerű esővízterhelést nem lehet csatornába elvezetni
  • Azokon a területeken, ahol több vizet használnak fel, mint amennyi kinyerhető, a többletigényt vezetéken keresztül kell biztosítani
  • Az ivóvíz szolgáltatás költségei állandóan emelkednek

Manapság a napi ivóvíz felhasználás átlag 130 l fejenként, amely több részből tevődik össze. A háztartásokban fogyasztott ivóvíz mintegy 50%-a problémamentesen helyettesíthető lenne esővízzel: takarítás (4 %), kerti locsolás (4%), WC öblítés (30%), mosás (12%). De felhasználhatjuk az esővizet a kerti tó víz utánpótlására és autómosáshoz is. A szakszerűen kialakított esővízrendszer ezeknek a felhasználási területeknek teljesen kielégítő vízminőséget biztosít.

Magyarországon az 1 m² területre lehulló csapadék mennyisége 500-800 mm (liter/m2) között mozog évente (forrás: OMSZ). Konkrét példán keresztül érzékeltetve ez annyit jelent, hogy egy átlagos 90 m2-es ház és 600 mm-es (0,6 m3/m2) éves csapadékmennyiség esetén a csapadékvíz összegyűjtésével és tárolásával évente 90 x 0,6 = 54 m³ vízmennyiségre jutó víz- és csatornadíjat lehet megtakarítani.

Esővíz hasznosító berendezések fajtái

Cégünk a tartályok területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező német Roth esővíztározó rendszereit forgalmazza. A tárolandó esővíz mennyiségéhez igazodó méretekben különböző nagyságú tartályok állnak rendelkezésre, amelyek viszonylag gyorsan és egyszerűen beépíthetők. A Roth esővíz rendszer előnye a komplett megoldás, ezzel egyidejűleg pedig gyors beszerelést tesz lehetővé és nagyfokú működési biztonságot garantál. Minden alkatrész az elérhető legjobb technológia szerint készül.

A tartályok előállításához kizárólag értékes, nagysűrűségű polietilént (HDPE) alkalmaznak, amelynek hosszú élettartamuk, magas ütésállóságuk, mechanikai terhelhetőségük, ugyanakkor könnyű beépíthetőségük köszönhető. A felületi kezelésből adódóan nem algásodhatnak.

A telepítési adottságoktól függően elhelyezhetők a házon belül vagy kívül, illetve az épületen kívüli tartályok is kerülhetnek a földfelszín alá illetve fölé.

1. „Twinbloc” földfelszín alatt elhelyezendő lapos tározó

Az optimalizált építési forma és a lapos kialakítás jelentős előnyöket nyújt a beépítésnél. A hagyományos esővíztartályokhoz képest a munkagödör kialakításához szükséges földkitermelés 40%-ra csökkenthető. Az egyszerű kivitelezésnek köszönhetően különösen magas talajvízszint esetén is beépíthető. A tartály a két egymás mellett fekvő kisátmérőjű hengeres kamrával lényegesen stabilabb, mint egy nagyátmérőjűvel. A fölötte lévő terület kocsibeállóként is hasznosítható. A tartályhoz egy integrált, járható műanyag fedlappal ellátott, változtatható magasságú akna is tartozik. A rendszer része a szűrőkosár és a kisállatvédelemmel ellátott túlfolyó szifon. Választható tartozék száraz idő esetére az integrált ivóvíz-utántöltő szivattyús vagy szivattyú nélküli modul. Térfogata 1500-5000 liter, de több tartály csatlakoztatására is van lehetőség. Választható háztartási csomag az épületben vagy a tartályban elhelyezett szivattyúval (magas házakhoz), illetve kerti öntöző csomag.

2. A kerek földalatti tartály hasonló felszereltségű, mint a Twinbloc, de egy db nagyobb méretű hengerből áll. Méretválasztéka 3500, 4500 és 6000 liter.

3. Szögletes földalatti gyűjtőtartály

Kisebb teherbírású változat, így az ára is kedvezőbb - kb. 50%-kal olcsóbb, mint a Twinbloc -, viszont a gépkocsi súlyát már nem bírja el. Méretválasztéka 1000, 1500, 2000 és 3000 liter.

4. Beltéri háztartási és ipari tárolók

Ezeket a tárolókat akkor alkalmazzuk, ha van lehetőség az épületen belüli elhelyezésre. Térfogatuk: 750, 1100, 1500 és 2000 liter (ipari: 3000 liter).

5. Kültéri kerti tárolók

Földfelszín felett elhelyezett esztétikus esővízgyüjtők. Anyaguk a környezeti hatásoknak megfelelően UV-sugárzás álló. Méretválasztékuk 750, 1000*, 1500, 2000 és 3000 literes (*névleges térfogat 850 liter). A tartály közvetlen vízvételre is alkalmassá tehető.

6. Roth elszivárogtató rendszerek 

Lökésszerű eső esetén a tetőre hulló csapadék meghaladhatja az esővízgyűjtő tartály térfogatát. Ilyenkor annak túlfolyójából a víz először egy 1400 mm mély, tisztítható szűrőaknába kerül, majd innen az akna aljától mélyebbre, kavicságyba helyezett, geotextil borítású elszivárogtató dobozba jut. A szivárogtató egyszerűen kombinálható más esővizet használó berendezésekkel. 0,80 m-es földborításnál személygépkocsival átjárható.

Kétféle méretben készül: 600 l (1200x1200x400) és 1200 l (2400x1200x400). Mérete a tetőfelület nagyságától és a talaj minőségétől függhet. Az elszivárogtató rendszer sorba kapcsolás révén rugalmasan méretezhető. Pl. egy homokos talajra (vízáteresztés: kf = 1 mm/s) épült 100 m2-es háznak 1 db, egy iszapos talajra (vízáteresztés: kf = 0,001 mm/s) épült 300 m2-es háznak pedig 12 db 1200 l-es elszivárogtatóra van szüksége.

A helyi adottságok, a használati- és komfortigények meghatározzák az esővízrendszer típusát és nagyságát. Csak jó minőségű és egymással illeszthető termékeket használjunk! Mérnökirodánk közreműködik a szakszerű tervezésben és kivitelezésben, így a rendszer kevés karbantartás mellett is zavartalanul működik.

< >
THERMO Kft.
http://www.thermo.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Esővíz hasznosítás

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?