Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Amire a zöldtető tervezésnél figyelni kell

Hasznosítható tetőkert: növényigények és termékismeret  - Forrás: Optigreen
Hasznosítható tetőkert: növényigények és termékismeret - Forrás: Optigreen

Standard ismeretek tájépítészek számára

A sikeres zöldtető tervezéshez a magasépítési tervező, a tájépítési tervező és a kivitelezők kooperatív együttműködése mellett a tetőn lévő különleges helyi tényezőket is figyelembe kell venni. A szaktudást elsősorban a tájépítésztől várják el, amely nemcsak a növények betervezésére, hanem az olyan kapcsolódó szakterületekre is vonatkozik, mint például a tetőszigetelés, az öntözés- és vízelvezetés-technika vagy  a tetőkonstrukció.

Tető-tényezők

A közvetlen talajkapcsolat nélküli - nem-természetes – helyszínek különleges helyi adottságokkal rendelkeznek: szélsőséges hőmérséklet, sugárzások, szélhatás, mesterséges talajréteg, nem természetes vízelvezetési viszonyok.

Tervezési alapvető ismeretek

Az alkalmazható zöldesítés típusa a tetőkonstrukciótól függ. A melegtetők (nem átszellőző tetők) extenzíven és intenzíven egyaránt zöldesíthetők, míg a hidegtetők (átszellőző tetők), hasonlóan a fordított tetőkhöz, rendszerint csak extenzív zöldesítésre alkalmasak.

1. Statika

Az extenzív zöldtetők rétegsúlya vízzel telített állapotban kb. 80-170 kg/m², míg az intenzív zöldtetők felületsúlya kb. 300 kg/m²-nél kezdődik. A hóteher és az esetleges közlekedési súly külön beszámítandó, a fák és felépítmények - pl. szegélyelemek, pergolák - súlya szintén.

2. Gyökér elleni védelem

A tetőszigetelés egyben gyökéráthatolás elleni védőréteg is, vagy a (nem gyökérálló) szigetelésre külön gyökérálló fólia beépítése szükséges. Németországban pl. a fólia gyökérállóságának az FLL*-zöldtető irányelve vizsgálati eljárásának kell megfelelnie. (*Tájépítési, Környezetfejlesztési és Kutatási Társaság, bejegyzett Egyesület) A gyökéráthatolás elleni védőréteget a zöldtető-rétegrend teljes felülete alá be kell építeni, így a kavicssávok és teraszok alá is.

3. Vízelvezetés

Figyelembe kell venni a zöldtetők lefolyási együtthatóját, ami a rétegrend vastagságával illetve a különböző drénfajták és termékek vízelvezetési teljesítményével függ össze.

4. Tetőlejtés

15°-os lejtéstől konstruktív megoldásokat kell alkalmazni a zöldtető-felépítmény lecsúszása ellen. Intenzív zöldtetőknél a víz-visszatartás érdekében a lejtés nélküli tető kívánatos, extenzív zöldtetőknél viszont  - a pangóvíz és az azzal együtt járó lehetséges vegetáció átalakulás miatt - ajánlott a lejtés. Járható és gépjármű közlekedésre alkalmas zöldtető-felépítmények alatt minimum 2-2,5% lejtésről feltétlenül gondoskodni kell.

5. Zöldtető-rétegrend / termékismeret

Mielőtt a rétegrend kiválasztására sor kerülne, meg kell határozni a tető zöldesítés célját és igénybevételét. A vegyes vegetációtelepítésre speciális ültetőközegek állnak rendelkezésre. A tervező feladata, hogy meghatározza az egyes termékek alkalmasságát.

6. Vízellátás, öntözés

Vízcsatlakozási lehetőségre az extenzív zöldtetőkön is szükség van, az intenzív zöldtetőknél pedig, amelyek folytonos vízellátást igényelnek, célszerű automatikus öntöző-berendezés telepítése.

7. Szélszívás / Szélfúvás

Különösen magasabb épületeken a zöldtető-rétegrendet feltétlenül elfúvásbiztosra kell megtervezni. Ez a tető szélein és a sarkokon növénypaplanok és kaviccsal feltöltött gyeprácsok alkalmazásával oldható meg.

8. Biztonság

A balesetmentes munkavégzés feltételeit mindenkor biztosítani kell.

Összefoglalás

A tervezési alapvető ismeretek figyelembevételével, szakszerű kivitelezéssel és fenntartási ápolással tartósan működő zöldtetők hozhatók létre. A tervezők és kivitelezők közötti  koordinált egyeztetés ugyancsak a sikeres zöldtető megvalósítás feltétele.

Dr. Gunter Mann, Dittrich Anka

Optigrün international AG

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Zöldtető, tetőkert

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?