Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Fürdőtavak

Kerti fürdőtó - Europond Kft.
Kerti fürdőtó - Europond Kft.

A természet rovására beépített területek miatt egyre kisebb a vízi élővilág tere. Ha a beton fürdőmedencékkel szemben nő a természetes fürdőtavak száma, az egy apró esélyt adhat számukra.

A kerti fürdőtó egy kis külön világ, biotóp, a maga saját életkörforgásával, táplálkozási láncával, élőlényeivel. Különleges élmény a tündérrózsák, vízililiomok között úszni, megfigyelni közelről a „saját magántermészetet”. Külföldön évek óta nő az öntisztuló fürdőtavak száma, nagy a kultúrája, és az emberek több megértéssel fordulnak a természet felé. Ez az egyik ok, amiért cégünk 17 éve propagálja és építi ezeket a tavakat.

Fürdőtavat gyakorlatilag bárhol lehet építeni, ahol legalább 80 m2-es terület rendelkezésre áll, bár a sziklás talaj vagy a futóhomok megnehezíti az építést. Egyedül az állandóan magas talajvizes terület okoz nehézséget, a meder precíz kialakítása miatt - márpedig a beültetett 20-25 fajta növénynek más és más vízmélység szükséges. A kivitelezési idő rövid, egy 80 m2-es tavat 7-8 nap, egy 1000 m2-es tavat pedig 2-3 hét alatt készítünk el. Építését célszerű a ház földmunkáival összekapcsolni, hiszen rengeteg anyagot kell el-, illetve odaszállítani.

Rugalmas, időjárás- és gyökérálló szigetelést kell választani, mert ha ez a réteg megsérül, elöregszik, akkor az egész tavat szét kell bontani. Mi EPDM műgumi szigetelést használunk, amit egy darabban, a terveink alapján méretre gyártanak le. Behelyezése 1 napot sem vesz igénybe, és bátran vállalható akár 10 év garancia is.

Technikailag a fürdőtavak két főrészből állnak: növényi zónából és fürdőrészből. Fontos, hogy a fürdőrészt ne a növényesített részen keresztül érjük el: stég nélkül ne építsünk fürdőtavat. A regenerációs rész a sekély part menti részre és a (lehetőleg 2,0 m-nél) mélyebb zónára osztható, a nyíltvízi (pelágiális) zóna pedig a fürdőrész. Az elválasztást úgy kell kialakítani, hogy a víz szabadon áramolhasson, melyre sokféle technika létezik.

A természetben előforduló tavak biológiai egyensúlya évek, évtizedek alatt jön létre. Ennek feltételeit az épített tavaknál eleve meg kell teremteni, a vízfelülethez képest jelentős százalékban beültetett növények, a kialakuló táplálkozási lánc révén.

A vízben oxigén nélkül nincs élet. A légkörből a víz felületén át csak csekély mértékű oxigén képes beoldódni, ezért az oxigén ellátásról elsősorban a tóban lévő növényi kultúrák gondoskodnak. A növények fotószintézise során produkált oxigénmennyiség áll szemben a vízben lévő szervezetek O2 fogyasztásával.

A fürdőtó vizében rétegenként más és más élővilág található, eltérő fény-, hő- és oxigén igénnyel.  Amikor fürdünk, akkor az ott élő szervezetek egyfajta katasztrófát szenvednek el. A regeneráció elsőszámú előmozdítói a növények. Egyes növénycsoportok más és más funkciót töltenek be. Ökölszabály, hogy a tóba legalább 20-25 fajtájú vízi és mocsári növény kerüljön, és elegendő víz-alatti növény. Ez utóbbiak a legjobb oxigéntermelők.

Célszerű, ha a vizet szivattyú segítségével áramoltatjuk, vagy a növénytelepítésnél kihasználjuk a szél áramlását: a szél felől alacsony, az ellenkező oldalon magas növényeket ültetünk. Az említett keringető szivattyún kívül nincs szükség más gépészet, vegyszer használatára.

Minden tó egy-egy individuum. Egyensúlyának fenntartásához a tulajdonosnak el kell sajátítania néhány alapelvet és kezelési módszert. Ehhez mi részletes használati leírást adunk ügyfeleinknek, és a karbantartásban is közreműködünk. Összehasonlítva a házzal, kerttel, a fürdőtó viszonylag kevés ápolást igényel, ugyanakkor rengeteg örömöt okoz. Dekoratív, májustól szeptember végéig fürdésre, télen korcsolyázásra is használható.

Gyárak, üzemcsarnokok mellett sok helyen hoztunk létre olyan tavakat is, amelyek a tűzivíz-tározó funkciójuk mellett az ipari létesítmények díszei.

A mai rohanó világban, a vízparton, vagy a vízben kipihenni a napi izgalmakat, igazi érték.

< >
Europond Kft.
http://www.europond.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?