Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

FKD-S homlokzat szigetelés. Vékonyabb és hatékonyabb kőzetgyapot tábla a Knauf Insulation-tól

Hőszigetelés 2010. 07. 01.
Homlokzati kontakt (ragasztott) szigetelés felépítése
Homlokzati kontakt (ragasztott) szigetelés felépítése

A fűtéshez használt energiahordozók árának folyamatos emelkedése egyre nagyobb anyagi terhet ró a háztartásokra. Ehhez hozzáadódik az egyre melegebb nyarak miatt felszerelt légkondícionáló berendezések villamos energia igénye is.

Megfelelő homlokzatszigeteléssel -melynek ára akár 5-7 éven belül megtérülhet- jelentősen csökken az épületekben felhasznált energia mennyisége és javul a lakók komfortérzete is.

A homlokzatok kontakt (ragasztott) szigeteléséhez korábban ajánlott termékeink – az FKD, FKL (lamella) – mellett  a Knauf Insulation kiemelkedő újítása az új FKD-S kőzetgyapot tábla. Különleges gyártástechnológiája miatt (a szálak nem párhuzamosak a felületével) hővezetési tényezője (λ = 0,036 W/mK) ~10%-kal kisebb, mint az FKD tábláké, így

 • vékonyabb rétegben alkalmazható,
 • előállításához kevesebb energia szükséges, 
 • a felhasználónak olcsóbb a megvásárlása,
 • kedvezőbb a rögzítőelemek, tartozékok ára is.

Az új hőszigetelő anyag könnyű kezelhetősége, méretstabilitása miatt kiváló megoldás a ragasztott hőszigetelések kialakításához, de ajánljuk szerelt homlokzatokhoz, tetőterek szigeteléséhez is. Éghetőségi tulajdonságai kedvezőek: az ásványgyapot nem ég, hő hatására sem fejleszt füstöt és gázokat. Az OTSZ szerint 

 • magas épületek nyílásos homlokzatain, 
 • középmagas épületek 8 cm-nél vastagabb hőszigetelő rendszereiben vagy
 • átszellőztetett homlokzatokban

csak A1 vagy A2 osztályba tartozó, nem éghető anyagok építhetők be. Az éghetőség ezért  különösen jelentős magas épületek kiegészítő homlokzati hőszigetelésénél (panelprogram).

A homlokzati kontakt hőszigetelések pontos megnevezése: bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek = ETICS (External Thermal Insulation Composite Systems). Előírt követelményeikről az ETAG 004 európai irányelv rendelkezik.

Ilyen rendszerekben a gyári készítésű hőszigetelő anyagot közvetlenül a falra rögzítik, ragasztással, mechanikai rögzítéssel vagy ezek kombinációival, majd a szigetelőtáblákat a felületükön bevonatréteggel látják el.

Az ásványgyapot termékek legfontosabb tulajdonságai a kontakt homlokzati szerkezetekben:

Hőszigetelés

 • deklarált lambda érték λD (W/mK)
 • hővezetési ellenállás R (m²K/W)

Jó páradiffúzió, azaz kis diffúziós ellenállás.

Húzószilárdság

TS – a szélszívás miatt általában ≥ 10 kPa

Tűzállóság

Tűzállósági besorolás - A1 - nem éghető anyagok

Víztaszító képesség: rövid és hosszú vízfelvétel minél kisebb legyen

 • hosszú idejű = max. 3 kg/m²
 • rövid idejű = 0,22 kg/m²

Az irányelvben a teljes rendszerre előírt fontosabb követelmények: hővezető képesség/ hővezetési ellenállás, páraáteresztő képesség, vízfelvétel, ütésállóság.

 • A hővezetési ellenállás > 1 m²K/W legyen.
 • A megfelelő rögzítési szilárdsághoz a tapadószilárdság a ragasztó és a szigetelőanyag, illetve a ragasztó és az alapfelület között legalább 0,08 N/mm².
 • Szálas hőszigetelésnél a páralecsapódás megelőzésére a záróréteg páradiffúziós ellenállása ≤ 1,0 m.

Az ETAG 004 követelményeinek megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszerről ETA (Európai Műszaki Engedély) adható ki, amelybe a termékek

 • nevesítve vagy
 • műszaki adataik szerint kerülhetnek be (nem gyártóhoz kötött).

Az ETICS rendszerekre általában a vakolatgyártók készítenek műszaki engedélyeket, amelyek az uniós országokban korlátozás nélkül alkalmazhatók. A Knauf Insulation nagyszámú műszaki engedélyben szerepel mint hőszigetelő anyagok gyártója.

Kapcsolódó cikk: 

Ecose Technology - az egészséges szigetelés a Knauf Insulation-tól »

< >
Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Szigetelések
Utólagos hőszigetelés

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?