Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés 2011. 02. 11.
Thermomaster rendszer felépítése
Thermomaster rendszer felépítése

A hőszigetelés fontossága ma már nem kérdőjelezhető meg. A lakók komfortérzetének javulása, vagy a keletkező gazdasági, épületfizikai, szerkezeti előnyök mellett az épületek energetikai követelményeit szabályozó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet is jelentős szigorítást léptetett életbe. Azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a homlokzati hőszigetelést több évtizedre kell tervezni: egyrészt várható a hazai előírások további szigorodása, közelítve az EU-s normacélokhoz, másrészt az energiaárak folyamatos növekedése is a nagyobb teljesítőképességű szigetelések alkalmazását indokolja. A jövő követelményeit kielégítő szigeteléssel a falazat U értékének 0,25 W/m2K alatt kell lennie!

A hőszigetelés vastagságát gazdasági meggondolásból is érdemes növelni, hiszen a hőszigetelő lemez vastagságának 2-3 cm-rel való növelése a hőszigetelésben 15-20%-ot is jelenthet, míg a teljes rendszer árának csak 3-4%-os növekedését eredményezi.

A Masterplast Kft. Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszere egy több rétegből álló, a külső falakra utólag felkerülő rendkívül jó hőszigetelő és esztétikus felületképző megoldás. Lényege, hogy a falazat külső oldalára ragasztással és esetenként kiegészítő mechanikus rögzítéssel Isomaster EPS H-80 homlokzati hőszigetelő anyagot rögzítünk, majd a felületét üvegszövet hálóval erősített ragasztó réteggel kérgesítjük. Az ilyen módon elkészített szilárd, jó hőszigetelő felületet készre kevert színvakolattal és a hozzá tartozó alapozóval vonjuk be. Víznek kitett felületen, lábazatoknál a hőszigetelés anyaga Isomaster XPS érdesített felületű extrudált polisztírollap.

A rögzítés módja a beépítési körülményektől, az alapfelület típusától és az épület magasságától függ:  lehet csak ragasztás, vagy ragasztás és mechanikai rögzítés együttesen alkalmazva. A rögzítésnek fel kell vennie a hőmozgásból, a szélszívásból és a rendszer önsúlyából adódó erőket. A rögzítés méretezéssel ellenőrizendő, számos szempont figyelembevételével: 

  • ragasztási felület minősége,
  • az épület magassága (a környezeti magasságkülönbség is!),
  • a felület elhelyezkedése a homlokzaton belül (mezőben, homlokzat széleinél, -felső sarkainál)

A méretezéshez alkalmazástechnikai útmutatónk részletes iránymutatást ad:

  • mikor elég a ragasztás, van-e szükség mechanikai rögzítésre;
  • dűbelek típusai, kiosztása, mérete, furatátmérő, rögzítési mélység.

Ismeretlen, vagy régi porózus falazóelemnél, illetve 16 m-nél magasabb épületeknél helyszíni dűbelkihúzó vizsgálat szükséges, melyet cégünk igény szerint elvégez partnerei részére.

Tűzvédelmi szempontból a 12 cm-es EPS vastagságú Thermomaster rendszer minősítése B-S1-d0, így II. tűzállósági fokozatú épületek esetén 11 szint magasságig alkalmazható. A Thermomaster A-02 rendszer jelenleg homogén EPS kialakítással 12 cm-es vastagsággal, Th 45 perces lángterjedési határértékkel rendelkezik.

A Thermomaster rendszerrel szigetelt homlokzat réteges falszerkezet, így páratechnikai ellenőrzése mindenképpen javasolt. Tömör falazatoknál a falazat páraáteresztő képessége közel azonos a rákerülő hőszigetelő rendszer páradiffúziós tulajdonságaival, ezekre az EPS rendszer korlátozás nélkül megépíthető. Azonban a modern vázkerámia  vagy pórusbeton falazatoknál télen a külső tér felé a hőszigetelést elérve lelassul a páravándorlás. Az előnytelen helyen fellépő párakicsapódás vastagabb (7-8 cm-es) hőszigeteléssel vagy fokozott belső oldali párazárással előzhető meg. 

< >
Masterplast Nyrt.
http://www.masterplast.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Homlokzatfelújítás

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?