Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés 2011. 02. 11.
Thermomaster rendszer felépítése
Thermomaster rendszer felépítése

A hőszigetelés fontossága ma már nem kérdőjelezhető meg. A lakók komfortérzetének javulása, vagy a keletkező gazdasági, épületfizikai, szerkezeti előnyök mellett az épületek energetikai követelményeit szabályozó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet is jelentős szigorítást léptetett életbe. Azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a homlokzati hőszigetelést több évtizedre kell tervezni: egyrészt várható a hazai előírások további szigorodása, közelítve az EU-s normacélokhoz, másrészt az energiaárak folyamatos növekedése is a nagyobb teljesítőképességű szigetelések alkalmazását indokolja. A jövő követelményeit kielégítő szigeteléssel a falazat U értékének 0,25 W/m2K alatt kell lennie!

A hőszigetelés vastagságát gazdasági meggondolásból is érdemes növelni, hiszen a hőszigetelő lemez vastagságának 2-3 cm-rel való növelése a hőszigetelésben 15-20%-ot is jelenthet, míg a teljes rendszer árának csak 3-4%-os növekedését eredményezi.

A Masterplast Kft. Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszere egy több rétegből álló, a külső falakra utólag felkerülő rendkívül jó hőszigetelő és esztétikus felületképző megoldás. Lényege, hogy a falazat külső oldalára ragasztással és esetenként kiegészítő mechanikus rögzítéssel Isomaster EPS H-80 homlokzati hőszigetelő anyagot rögzítünk, majd a felületét üvegszövet hálóval erősített ragasztó réteggel kérgesítjük. Az ilyen módon elkészített szilárd, jó hőszigetelő felületet készre kevert színvakolattal és a hozzá tartozó alapozóval vonjuk be. Víznek kitett felületen, lábazatoknál a hőszigetelés anyaga Isomaster XPS érdesített felületű extrudált polisztírollap.

A rögzítés módja a beépítési körülményektől, az alapfelület típusától és az épület magasságától függ:  lehet csak ragasztás, vagy ragasztás és mechanikai rögzítés együttesen alkalmazva. A rögzítésnek fel kell vennie a hőmozgásból, a szélszívásból és a rendszer önsúlyából adódó erőket. A rögzítés méretezéssel ellenőrizendő, számos szempont figyelembevételével: 

  • ragasztási felület minősége,
  • az épület magassága (a környezeti magasságkülönbség is!),
  • a felület elhelyezkedése a homlokzaton belül (mezőben, homlokzat széleinél, -felső sarkainál)

A méretezéshez alkalmazástechnikai útmutatónk részletes iránymutatást ad:

  • mikor elég a ragasztás, van-e szükség mechanikai rögzítésre;
  • dűbelek típusai, kiosztása, mérete, furatátmérő, rögzítési mélység.

Ismeretlen, vagy régi porózus falazóelemnél, illetve 16 m-nél magasabb épületeknél helyszíni dűbelkihúzó vizsgálat szükséges, melyet cégünk igény szerint elvégez partnerei részére.

Tűzvédelmi szempontból a 12 cm-es EPS vastagságú Thermomaster rendszer minősítése B-S1-d0, így II. tűzállósági fokozatú épületek esetén 11 szint magasságig alkalmazható. A Thermomaster A-02 rendszer jelenleg homogén EPS kialakítással 12 cm-es vastagsággal, Th 45 perces lángterjedési határértékkel rendelkezik.

A Thermomaster rendszerrel szigetelt homlokzat réteges falszerkezet, így páratechnikai ellenőrzése mindenképpen javasolt. Tömör falazatoknál a falazat páraáteresztő képessége közel azonos a rákerülő hőszigetelő rendszer páradiffúziós tulajdonságaival, ezekre az EPS rendszer korlátozás nélkül megépíthető. Azonban a modern vázkerámia  vagy pórusbeton falazatoknál télen a külső tér felé a hőszigetelést elérve lelassul a páravándorlás. Az előnytelen helyen fellépő párakicsapódás vastagabb (7-8 cm-es) hőszigeteléssel vagy fokozott belső oldali párazárással előzhető meg. 

< >
Masterplast Nyrt.
http://www.masterplast.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Homlokzatfelújítás

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?