Utolsó frissítés: 2020-05-24

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés 2011. 02. 11.
Thermomaster rendszer felépítése
Thermomaster rendszer felépítése

A hőszigetelés fontossága ma már nem kérdőjelezhető meg. A lakók komfortérzetének javulása, vagy a keletkező gazdasági, épületfizikai, szerkezeti előnyök mellett az épületek energetikai követelményeit szabályozó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet is jelentős szigorítást léptetett életbe. Azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a homlokzati hőszigetelést több évtizedre kell tervezni: egyrészt várható a hazai előírások további szigorodása, közelítve az EU-s normacélokhoz, másrészt az energiaárak folyamatos növekedése is a nagyobb teljesítőképességű szigetelések alkalmazását indokolja. A jövő követelményeit kielégítő szigeteléssel a falazat U értékének 0,25 W/m2K alatt kell lennie!

A hőszigetelés vastagságát gazdasági meggondolásból is érdemes növelni, hiszen a hőszigetelő lemez vastagságának 2-3 cm-rel való növelése a hőszigetelésben 15-20%-ot is jelenthet, míg a teljes rendszer árának csak 3-4%-os növekedését eredményezi.

A Masterplast Kft. Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszere egy több rétegből álló, a külső falakra utólag felkerülő rendkívül jó hőszigetelő és esztétikus felületképző megoldás. Lényege, hogy a falazat külső oldalára ragasztással és esetenként kiegészítő mechanikus rögzítéssel Isomaster EPS H-80 homlokzati hőszigetelő anyagot rögzítünk, majd a felületét üvegszövet hálóval erősített ragasztó réteggel kérgesítjük. Az ilyen módon elkészített szilárd, jó hőszigetelő felületet készre kevert színvakolattal és a hozzá tartozó alapozóval vonjuk be. Víznek kitett felületen, lábazatoknál a hőszigetelés anyaga Isomaster XPS érdesített felületű extrudált polisztírollap.

A rögzítés módja a beépítési körülményektől, az alapfelület típusától és az épület magasságától függ:  lehet csak ragasztás, vagy ragasztás és mechanikai rögzítés együttesen alkalmazva. A rögzítésnek fel kell vennie a hőmozgásból, a szélszívásból és a rendszer önsúlyából adódó erőket. A rögzítés méretezéssel ellenőrizendő, számos szempont figyelembevételével: 

  • ragasztási felület minősége,
  • az épület magassága (a környezeti magasságkülönbség is!),
  • a felület elhelyezkedése a homlokzaton belül (mezőben, homlokzat széleinél, -felső sarkainál)

A méretezéshez alkalmazástechnikai útmutatónk részletes iránymutatást ad:

  • mikor elég a ragasztás, van-e szükség mechanikai rögzítésre;
  • dűbelek típusai, kiosztása, mérete, furatátmérő, rögzítési mélység.

Ismeretlen, vagy régi porózus falazóelemnél, illetve 16 m-nél magasabb épületeknél helyszíni dűbelkihúzó vizsgálat szükséges, melyet cégünk igény szerint elvégez partnerei részére.

Tűzvédelmi szempontból a 12 cm-es EPS vastagságú Thermomaster rendszer minősítése B-S1-d0, így II. tűzállósági fokozatú épületek esetén 11 szint magasságig alkalmazható. A Thermomaster A-02 rendszer jelenleg homogén EPS kialakítással 12 cm-es vastagsággal, Th 45 perces lángterjedési határértékkel rendelkezik.

A Thermomaster rendszerrel szigetelt homlokzat réteges falszerkezet, így páratechnikai ellenőrzése mindenképpen javasolt. Tömör falazatoknál a falazat páraáteresztő képessége közel azonos a rákerülő hőszigetelő rendszer páradiffúziós tulajdonságaival, ezekre az EPS rendszer korlátozás nélkül megépíthető. Azonban a modern vázkerámia  vagy pórusbeton falazatoknál télen a külső tér felé a hőszigetelést elérve lelassul a páravándorlás. Az előnytelen helyen fellépő párakicsapódás vastagabb (7-8 cm-es) hőszigeteléssel vagy fokozott belső oldali párazárással előzhető meg. 

< >
Masterplast Nyrt.
http://www.masterplast.hu
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Homlokzatfelújítás

Legújabb cikkek

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Láthatatlan erő - 20 éve Magyarországon

Építőanyagok 2015. 04. 22.

A Kaspar Winkler által 1910-ben alapított, svájci székhelyű Sika AG egy világméretekben aktív, különleges vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó cégcsoport. Napjainkra a Sika piacvezető szerepet tölt be azoknak az anyagoknak a gyártásában és forgalmazásában, amelyeket a betontechnológia, a tömítés, a ragasztás, a szigetelés, az ipari padlók és bevonatok, a tűz- és korrózióvédelem, a tető- és vízszigetelés, valamint a teherhordó szerkezetek megerősítése, javítása és védelme területén alkalmaznak

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?