Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Lindab Seamline (PLX) – a minőségi és esztétikus tetőfedés

Tető, homlokzat 2010. 06. 24.
Lindab PLX síklemezfedés - Debrecen
Lindab PLX síklemezfedés - Debrecen

Hazánkban is egyre gyakrabban választják a svédacél alapanyagú, esztétikus és nagyon látványos PLX korcolt tetőfedő lemezeket. Korábban főleg középületeken találkozhattunk korcolt fedésekkel, de ma már egyre több lakóház és társasház tetőzetén, sőt homlokzatán tűnik  fel korcolt fémfedés, burkolás.

Az acél síklemez fedés nagy hagyományokkal rendelkezik a tetőfedés területén. Ez a technológia a XIX. századból származik. Mára azonban szinte csak a horganyzott alapanyagú lemezek elfogadottak, melyeken a tűzihorganyzás évtizedeken keresztül kimagasló korrózió elleni védelmet biztosít. Mivel az épületek különböző funkciója miatt a színek terén is egyre szélesebb választékra van igény, a svédacélból készült lemezeket különböző árnyalatú speciális műanyagréteggel vonják be. A hosszú élettartamnak és a széles színválasztéknak köszönhetően igen népszerű az olyan megrendelők körében, akik előre felmérik a befektetés hosszú távú gazdasági és praktikus előnyeit.

Korcolt lemezfedésre a svéd Lindab PLX, valamint Alucink PLX acéllemezek a legalkalmasabbak. A terméket bádogos mesterek gyakorlati tapasztalataira és a mérnökök kutatási eredményeire alapozva fejlesztették ki. Olyan különleges minőségű fedőanyagot állítottak elő, amely a kézi és gépi megmunkálásra egyaránt alkalmas, mivel ezek az anyagok kellő lágysággal, rugalmassággal bírnak.

A kemény lemezek nem alkalmasak korcolt fedésekhez, mert a fokozott meghajlítási igénybevételeket nem bírják. A PLX lemez szerkezeti acél magjának folyási határa azonban 180 N/mm². Ez az érték azt mutatja, hogy a lemez kellőképpen lágy és könnyen alakítható lesz. A korrózióállóságát a natúr tűzi horganyzott lemezeknél 350g/m², a műanyag bevonatos lemezeknél 275g/m² mennyiségű cinkbevonat biztosítja. A külső oldali 50µm vastag TopCoat műanyag bevonat adja a lemez színét és esztétikus megjelenését, amely rendkívül ellenálló az időjárási és mechanikai hatásokkal szemben. A bevonatban lévő acril szemcsék jelentősen növelik az anyag UV ellenálló képességét és élettartamát.

Attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni, a Seamline síklemez közel 20 színt tartalmazó színskálájából lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Az anyag előkészítését gyorsítják a Lindab által kínált megmunkáló gépek, amelyek természetesen szintén megvásárolhatóak. Előkorcoláshoz használatos az előprofilozó gép, míg a korcok zárása a korczáró gép (vonat) segítségével történik. Speciális íves tetők esetében célszerű igénybe venni ívesítő gépünket, ami a kívánt ívben hajlítja meg az előprofilozott lemezeket.

A tervezők és a kivitelezők számára alkalmazás-technikai kézikönyvet, CAD csomóponti gyűjteményt biztosítunk. Ennek segítségével kialakíthatóak az épületszerkezeti és épületfizikai szempontból is megfelelően működő szerkezetek.

A Lindab Kft. a Seamline termékeire natúr horganyzott felületvédelemmel 15 év, 50μm Topcoat színes bevonattal 30 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal, ezáltal az ön épülete is hosszú ideig eredeti szépségében fog állni.

< >
Lindab Kft.
http://www.lindab.hu

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?