Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Tegola Canadese és Tegosolar zsindelyek

Tető, homlokzat 2010. 06. 11.
A Tegosolar fotovoltaikus zsindelyekkel elektromos áram termelhető
A Tegosolar fotovoltaikus zsindelyekkel elektromos áram termelhető

A TEGOLA CANADESE bitumenes zsindely hordozóanyaga 125 gr/m² súlyú szervetlen üvegfátyol, mely nem rothadó és ezért hosszú élettartamú. A magas lágyulási pontú természetes Tia-Juana bitumen és/vagy modifikált bitumen szavatolja a termék vízzáróságát.

Valamennyi Tegola Canadese zsindely rendelkezik CE-minősítéssel, és tűzvédelmi besorolásuk: B roof (t1) E osztály.

Zsindelytípusok:

Kőzúzalék szórású

Kőzúzalék szórású (hőre öntapadó hátoldallal)

Fémborításúak(titáncink és réz vagy antikolt réz)

Standard (téglány-13 szín)

Mosaik (méhsejt-6 szín)

Prestige Compact

Traditional (hódfarkú -6 szín)

Gothik (téglány-6 szín)

Prestige Elite

Master (dupla téglány-8 szín)

Top-Stick hódfarkú (3 szín)

Prestige Traditional

Liberty (sark. téglány-2 szín)

Top-Stick téglány (4 szín)

Zink-Titan Compact

Energiatermelő (napelemes) zsindely:

Tegosolar

A felhelyezés módjai

A Tegola Canadese zsindelyeket bármilyen felületre felrakhatjuk: cement alapra, betonra, rétegelt lemezre, deszkázatra vagy fémlemezre. Fontos, hogy a fogadófelület jó állapotban lévő, sima és kellően szilárd legyen.

  • Szegezhető felületen a bitumenes zsindelyeket szélesfejű, fokozott tapadású, 25-35 mm hosszúságú szegekkel kell rögzíteni. A szegek hosszúsága az átszögelt réteg vastagságától függ.
  • Nem szegezhető felületen a fogadófelület és a zsindelyek közé bitumenes alátétlemezt teszünk, a szakszerű rögzítés érdekében. A bitumenes lemezt teljes felületen rá kell melegíteni az aljzatra. A zsindelyeket olvasztásos ragasztással rögzítjük az alátétlemezhez. 

A Tegola Canadese zsindelyeket felrakhatjuk homorú vagy domború felületekre és kupolákra is, ahol a meredekség 2% és 87% között változik.

A bitumenes zsindelyek úgynevezett nem folytonos fedést adnak, amely attól lesz vízzáró, hogy az egyes elemeket egy lejtéssel bíró felületen, egymásra lapolva helyezik fel, illetve a tökéletes vízzárás érdekében bitumenes alátétlemez felhelyezése indokolt (lásd: Alkalmazástechnikai Útmutató – www.tegola.hu

Szellőztetett tetőről akkor beszélünk, ha a tetőfedő anyagot és a hőszigetelést bizonyos távolság választja el egymástól: egy légrés, amelyben a levegő felfelé áramlik a tetőfedő anyagon keresztül, amelyet közvetlenül ér a napsugárzás. A kondukció-konvekció révén a levegő felmelegszik, térfogata megnő, súlya csökken és felfelé tart a tetőgerinc irányába, ahol kilép, és a helyére friss levegő tódul be az ereszvonalon.

Ez az áramlás teljesen természetes módon és folyamatosan elvezeti az épületből a tetőn felgyülemlett hőt, megakadályozva, hogy ez a meleg az épület belsejébe jusson. Télen ugyanez a légmozgás szárazon tartja szigetelést, megakadályozza, hogy a szigetelőanyagba bejusson, és ott lecsapódjon a pára, ezáltal megőrzi a tető szigetelőképességét (Szellőztetett tetők - www.tegola.hu).

A műszaki terveken (metszet) a tető meredekségét általában °-ban adják meg. Hajlásszög/meredekség összehasonlító táblázatunk hasznos segítség lehet az átszámításoknál. (lásd: www.tegola.hu – Letöltések) 

TEGOSOLAR, a tetőbe épített megújuló energia

A Tegosolar egy valódi fotovoltaikus zsindely, amely elektromos áram közvetlen előállítására alkalmas, és beilleszthető bármely Tegola Canadese zsindellyel készült fedésbe. A Tegosolar  fotovoltaikus celláinak anyaga vékony, háromrétegű amorf szilícium fólia. Minden egyes Tegosolar panel 11 db napelemet tartalmaz, együttes teljesítményük 68 Wp. A kábelek a tetőhéjaláson kívül, de védetten - réz vagy titáncink védőburkolat alatt - találhatók. A felhelyezés a bitumenes zsindelyezési technikák szerint végezhető, elektromos szakember jelenléte a beépítés ideje alatt szükségtelen.

Előnyei:

  • hajlékony, ezért felrakása egyszerű: a tervezőknek maximális szabadságot nyújt, bármilyen kreatív tetőforma kialakításához
  • súlya csekély, ami a tetőszerkezet méretezésénél megtakarítást jelent  
  • robusztus és tartós, nem tartalmaz üveget, tehát a felülete járható, és nem tükröz  
  • szórt fényben illetve részleges takarás mellett is üzemel
  • jó teljesítményt nyújt még kedvezőtlen fekvés vagy hajlásszög esetében is: akár homlokzatokon vagy lapostetőkön is.

Tegola Ungarese Kft. - www.tegola.hu

< >
Tegola Ungarese Kft.
http://www.tegolazsindely.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?