Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

< >

Szakszerű faanyagvédelem TETOL faanyagvédőszerekkel

Tető, homlokzat 2010. 06. 08.

"Már a tervezésnél gondoljon rá!"

A beépített faanyag élettartamát jelentősen meghosszabbítja a szakszerű megelőző faanyagvédelem, melynek során a beépítendő fát vegyi anyagokkal kezelve védjük a gomba- és rovarkárosítás ellen. Egyúttal az égéskésleltetés is megoldható, ha nemcsak a faanyag védelme, de a tűzvédelmi előírások miatt nehezen éghetővé tétele is szükséges.

Fontos, hogy az alkalmazási helytől és az elérendő céltól függően a megfelelő védőszert használjuk:

TETOL FB: égéskésleltető, gomba- és rovarkárosítás elleni faanyag-védőszer. Beltéri felhasználásra!

Fenyő és lombos faanyagok tűz-, gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgál. Ammónium- és bórvegyületeket tartalmazó, vízben oldható sókeverék. Hő hatására víz és a lángot fojtó ammóniagáz keletkezik, valamint a felület izzik, szenesedik, lánggal nem ég. Beltéri, max. 75%-os relatív páratartalmú, a csapadék közvetlen hatásaitól védett épületszerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászárók, fa födémek, egyéb építési faanyagok) megelőző védelmére használható fel, ha a beépített faanyag nehezen éghetővé tétele is cél. A kezelt anyag égése során nem keletkeznek fojtó, erősen mérgező gázok.

A védőszer mázolással (ecseteléssel) hordható fel. Célszerű alkatrészben elvégezni a kezelést, mert így a csapok, furatok védelme is megtörténik. A kezelés tűzvédelmi szempontból akkor lesz hatásos, ha a felületre jutó védőszer mennyisége legalább 380 g/m2, amely ecseteléssel 10 rétegben hordható fel. Ha csak gomba- és rovar elleni megelőző védelem szükséges, akkor az előbbi mennyiség fele is elegendő védelmet nyújt.

A kezelt faanyag színe a védőszer színezékétől függ (sárga, zöld vagy színtelen), nagyobb vastagságban az anyag selyemfényű színárnyalatot kap.

TETOL ÖKO: kül- és beltéri, gomba- és rovarkárosítás elleni faanyagvédőszer 

Fenyő és lombos faanyagok gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgál. Szerves hatóanyagokat, réz-, bórvegyületeket, beszívódást segítő adalékanyagokat tartalmazó, folyékony, vízben oldható készítmény. A fa felületén nem képez réteget. Krómmentes!

Felhasználási területe a külső, az időjárás hatásainak kitett, de földdel nem érintkező faanyagok, valamint beltéri - a csapadék közvetlen hatásaitól védett, de a gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok megelőző védelme. Hatóanyaga révén mélyen beszívódik a fába, ezért kisebb fertőzések megszüntetésére is használható. Zöldeskékre színezi a faanyagot, így a kisebb kékülési, penészedési nyomokat elfedi.

A védőhatás fafajtól függően kültérben legalább 10, beltéri, intenzív gombatámadástól mentes helyen legalább 20 évig megmarad. Fontos, hogy a kültéri faszerkezetről a csapadék le tudjon folyni, és földdel ne érintkezzen. Festés, lakkozás a kezelés után nem szükséges, de a célszerűen megválasztott felületkezelés a tartósságot növeli. A kezelt szerkezeteket 5-10 évenként ellenőrizni kell.

A kezelés módja: mázolás, áztatás, szórás (csak zárt technológiában), magas nyomású telítés. Ecsetelés helyett a kültérben 8-24 órás áztatás, vagy magas nyomású telítés ajánlott, mert ecseteléskor a hatóanyag nem tud mélyen behatolni a fába.

Mindkét védőszerre igaz, hogy a kezelendő faanyag nem tartalmazhat a felületen kívül fertőzést: nagy keresztmetszetű faanyagoknál, teljes keresztmetszeti aktív fertőzés esetén csak a felületi megelőző védelem nem elégséges. Az ilyen faanyagot előzőleg megszüntető hatású faanyagvédőszerrel kezelni kell.

Kemikál Építőanyagipari Zrt. - www.kemikalrt.hu

< >
KEMIKÁL Építőanyagipari Zrt.
http://www.kemikalrt.hu

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?