Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

>

Eredeti kő - ökologikus úton bányászott környezetbarát termék

Homlokzat 2010. 05. 26.
Literoc természetes kőburkolat
Literoc természetes kőburkolat

A Literoc® hajlítható homokkövet Németországban külszíni fejtéssel, speciális technológiával bányásszák.  A több ezer éves, természetes úton kialakult homokkövet egy hordozó anyaghoz rögzítik, az így flexibilissé és hajlíthatóvá tett anyagot 3-4 mm vastag  kb. 3 m²-es lapokban kínáljuk, melynek súlya nem több mint 4-5 kg/m².

Számos kültéri és beltéri felhasználási módja lehetséges. Ezzel a burkolóanyaggal sima, nyers és strukturált, egyedi, exkluzív homokkőfelületek alakíthatók ki. A Literoc® épp olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kő – csiszolható és polírozható. Minden egyes lap eredeti és egyedi mintázatú.

A Literoc® hajlítható homokkő a kereskedelemben kapható flexibilis burkolatragasztókkal bel- és kültérben is felrakható. Homlokzatokon is statikai problémák nélkül alkalmazható. Nem jönnek létre hőhidak, hisz a Literoc® lapokat közvetlenül a szigetelésre is ragaszthatjuk. Bármely hajlathoz, ívhez, boltozathoz melegítéssel hozzáigazítható.

MŰSZAKI ADATOK

  • Anyaga 96%-ban natúr kő; 4%-ban természetes kötőanyag
  • Anyag mérete: 1,25 x 2,65m (1,20-1,35m x 2,60-2,70m)
  • Anyag rétegvastagsága: 2-5mm
  • Súlya: 4 kg/m² 3mm vastagságnál
  • Vízpára-áteresztő képesség: µ-érték DIN EN ISO 7783-2¹ µ= 200-700
  • Vízpára-áteresztő képesség: sd-érték DIN EN 1062-3² 0,50 m-1,0 m-ig
  • Éghetőség: DIN 4102-1 A2, DIN 4102-1 B 1
  • Hőtágulás: 8–10 mm /m 100°C-on Olvadáspont: > 1550°C
  • Felhasználási hőmérséklet: +10°C-tól +30°C-ig
  • Környezet hőmérséklete: -50°C-tól +1000°C-ig

FELHASZNÁLÁS, ALKALMAZÁS

A más technológiával bányászott kövektől eltérően az alkalmazási területe leginkább ott szélesedhet ki, ahol a nehezebb súlyú burkolóanyagok statikai problémákat okoznának, ha nem megoldható pl. oszlop, ív, boltív, hajlat, kútgyűrű, kapubélés burkolása, illetve ha nem elhanyagolható, hogy milyen vastagságú burkolat készül.

A felülettől függően flexibilis ragasztóval vagy kontaktragasztóval bármely felületre felhelyezhető. A feltett lapokat egy szilárdító folyadékkal kell kezelni, ez megköti a lepergő homokszemeket és kőszilárdságúvá teszi. Kültérben vagy nedves, párás helyiségekben használva bármely kőimpregnálóval kezelve teljes mértékben víztaszítóvá válik a kőfelület. Csiszolás során pedig tisztítás szempontjából is kellemes, sima felület keletkezik, bár csiszolása során épp az egyedi kőerezet veszít élénkségéből, kontrasztosságából.

Speciális szakismeretre nincs szükség és eszközigénye is bármely háztartásban rendelkezésre áll: olló, tapétavágó-kés, vízszintező, derékszögvas, ecset, festőhenger, mérőszalag, alapvető kőműves szerszámok, hőlégfúvó (600 °C).

A hulladékképződés gyakorlatilag elhanyagolható, hisz minden egyes darab felhasználható, az anyag bárhol toldható, saját anyagával összecsiszolva a toldások észrevétlenek maradnak. A repedések, melyek a hajlítás során keletkezhetnek, szintén saját anyagával kitölthetők.

Íves felületekre felhelyezés során melegíteni szükséges, ettől válik hajlékonnyá, formázhatóvá. Miután nem iparilag gyártott darabokról, lapokról van szó, az illesztések logikáját a természet adja, mely leginkább kreativitást és nem feltétlenül szakismeretet igényel a felhasználótól. 12 különböző textúrájú, színezetű követ kínál a Literoc®, valójában azonban, ha nem monolitszerű burkolatot akarunk készíteni, a különféle textúrák vegyesen is variálhatók egymással.

Nagyobb felületeken, főként kültéri felhasználás során, ahogy más kőburkolat esetében is, gondolni kell a dilatációs hézagok kialakítására.

Vebra 2006 Kft.

>
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kőburkolat
Burkolatok

Legújabb cikkek

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Tokaj-Hegyalja új élménypontja

Építészet 2022. 10. 24.
A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított Ködfátyol teraszt

Hogyan válasszunk bútort, avagy funkció vagy design?

Ha teljesen tanácstalan azt illetően, milyen darabokkal rendezze be lakását, kövesse a mottót: "a szépség az egyszerűségben rejlik". E mondat érvényessége örök, ahogyan az egyszerű dolgok szépsége is, amelyek használati formái sértetlenül túlélik az idő könyörtelen múlását

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?