Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Szakmai cikkek

>

Eredeti kő - ökologikus úton bányászott környezetbarát termék

Homlokzat 2010. 05. 26.
Literoc természetes kőburkolat
Literoc természetes kőburkolat

A Literoc® hajlítható homokkövet Németországban külszíni fejtéssel, speciális technológiával bányásszák.  A több ezer éves, természetes úton kialakult homokkövet egy hordozó anyaghoz rögzítik, az így flexibilissé és hajlíthatóvá tett anyagot 3-4 mm vastag  kb. 3 m²-es lapokban kínáljuk, melynek súlya nem több mint 4-5 kg/m².

Számos kültéri és beltéri felhasználási módja lehetséges. Ezzel a burkolóanyaggal sima, nyers és strukturált, egyedi, exkluzív homokkőfelületek alakíthatók ki. A Literoc® épp olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kő – csiszolható és polírozható. Minden egyes lap eredeti és egyedi mintázatú.

A Literoc® hajlítható homokkő a kereskedelemben kapható flexibilis burkolatragasztókkal bel- és kültérben is felrakható. Homlokzatokon is statikai problémák nélkül alkalmazható. Nem jönnek létre hőhidak, hisz a Literoc® lapokat közvetlenül a szigetelésre is ragaszthatjuk. Bármely hajlathoz, ívhez, boltozathoz melegítéssel hozzáigazítható.

MŰSZAKI ADATOK

  • Anyaga 96%-ban natúr kő; 4%-ban természetes kötőanyag
  • Anyag mérete: 1,25 x 2,65m (1,20-1,35m x 2,60-2,70m)
  • Anyag rétegvastagsága: 2-5mm
  • Súlya: 4 kg/m² 3mm vastagságnál
  • Vízpára-áteresztő képesség: µ-érték DIN EN ISO 7783-2¹ µ= 200-700
  • Vízpára-áteresztő képesség: sd-érték DIN EN 1062-3² 0,50 m-1,0 m-ig
  • Éghetőség: DIN 4102-1 A2, DIN 4102-1 B 1
  • Hőtágulás: 8–10 mm /m 100°C-on Olvadáspont: > 1550°C
  • Felhasználási hőmérséklet: +10°C-tól +30°C-ig
  • Környezet hőmérséklete: -50°C-tól +1000°C-ig

FELHASZNÁLÁS, ALKALMAZÁS

A más technológiával bányászott kövektől eltérően az alkalmazási területe leginkább ott szélesedhet ki, ahol a nehezebb súlyú burkolóanyagok statikai problémákat okoznának, ha nem megoldható pl. oszlop, ív, boltív, hajlat, kútgyűrű, kapubélés burkolása, illetve ha nem elhanyagolható, hogy milyen vastagságú burkolat készül.

A felülettől függően flexibilis ragasztóval vagy kontaktragasztóval bármely felületre felhelyezhető. A feltett lapokat egy szilárdító folyadékkal kell kezelni, ez megköti a lepergő homokszemeket és kőszilárdságúvá teszi. Kültérben vagy nedves, párás helyiségekben használva bármely kőimpregnálóval kezelve teljes mértékben víztaszítóvá válik a kőfelület. Csiszolás során pedig tisztítás szempontjából is kellemes, sima felület keletkezik, bár csiszolása során épp az egyedi kőerezet veszít élénkségéből, kontrasztosságából.

Speciális szakismeretre nincs szükség és eszközigénye is bármely háztartásban rendelkezésre áll: olló, tapétavágó-kés, vízszintező, derékszögvas, ecset, festőhenger, mérőszalag, alapvető kőműves szerszámok, hőlégfúvó (600 °C).

A hulladékképződés gyakorlatilag elhanyagolható, hisz minden egyes darab felhasználható, az anyag bárhol toldható, saját anyagával összecsiszolva a toldások észrevétlenek maradnak. A repedések, melyek a hajlítás során keletkezhetnek, szintén saját anyagával kitölthetők.

Íves felületekre felhelyezés során melegíteni szükséges, ettől válik hajlékonnyá, formázhatóvá. Miután nem iparilag gyártott darabokról, lapokról van szó, az illesztések logikáját a természet adja, mely leginkább kreativitást és nem feltétlenül szakismeretet igényel a felhasználótól. 12 különböző textúrájú, színezetű követ kínál a Literoc®, valójában azonban, ha nem monolitszerű burkolatot akarunk készíteni, a különféle textúrák vegyesen is variálhatók egymással.

Nagyobb felületeken, főként kültéri felhasználás során, ahogy más kőburkolat esetében is, gondolni kell a dilatációs hézagok kialakítására.

Vebra 2006 Kft.

>
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Kőburkolat
Burkolatok

Legújabb cikkek

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?