Utolsó frissítés: 2021-04-06

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

A terasz helye

Tervrajz készítés 2013. 02. 25.
Számos oka lehet annak, ha valaki családi ház építésére vállalkozik, de ezek között biztosan ott van az is, hogy szeretne minél több időt a szabadban, a kertben tölteni. A kert és a ház közötti kapcsolatot pedig a terasz teremti meg.

Az első kérdés, ami a terasszal kapcsolatban felvetődhet: hol a legcélszerűbb elhelyezni, hol lesz a legjobb helye?

A kerti terasz a pihenés, de ugyanakkor az étkezés, vendéglátás helyszíne is, így fontos, hogy közel legyen a nappalihoz és a konyhához. Szép látvány, ha a nappali nagy üvegfelülete a virágokkal teli, igényes kerti bútorokkal berendezett teraszra és a gondozott kertre nyílik, az pedig kifejezetten praktikus, ha a háziasszony jó időben az étel előkészítése közben is ki tud ülni a teraszra és a tálalás során sem kell sokat gyalogolnia. Minél inkább kapcsolódik a terasz a lakás közösségi tereihez, annál több időt töltünk a szabadban. 

Korábban nem volt kérdés, hová kerüljön a terasz. Természetes volt, hogy az legjobb, ha az épület délkelet-délnyugat felé eső oldalára helyezzük el, hogy minél több napot kapjon. Ma viszont, a klímaváltozás, a hosszantartó nyári kánikulák idején, mikor mindenki az árnyékba menekül, ez már korántsem tűnik ennyire egyértelműnek.

Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha már van egy teraszunk, akkor azt nemcsak nyáron szeretnénk használni! Egy szélvédett, napos teraszra akár már kora tavasszal kiülhetünk, és egészen az őszi fagyokig kellemes tartózkodási hely lehet. Ha viszont a teraszt az épület északnyugati oldalára építjük, vagy azért,

  • mert csak a pár hétig tartó 35-40 fokos nyári meleget vesszük számításba,
  • vagy mert jó kertkapcsolatot szeretnénk a szintén északi fekvésű hátsókerttel, 

akkor erre nemigen lesz lehetőségünk. A terasz az év legnagyobb részében nemcsak kellemetlenül hűvös, árnyékos lesz, de egyben szeles is, mivel Magyarországon a legtöbb esetben északnyugati az uralkodó szélirány.

Úgy gondolom, előnyösebb választás a napos oldal, akkor viszont adódik a kérdés: hogyan védjük meg teraszunkat nyáron, nagy melegben a nap ellen?

A legkézenfekvőbb, és sok esetben valóban az egyetlen lehetőség erre a napellenző felszerelése. A vidám színű, kitekert napellenző nemcsak a nap ellen véd, de egyben hangulatos látvány is. Sőt, még egy hirtelen jött zápor esetén is megmenthetjük vele a vendégeknek megterített asztalt. Ugyanakkor a nagyobb erejű széltől védeni kell a napellenzőt, ezért szeles időben, vagy ha elmegyünk otthonról, mindig be kell húzni.

A napellenző ma már számos extrával felszerelhető, melyek komfortosabb használatot biztosítanak:

  • A szélérzékelő a napellenző mozgását figyeli, és ha az elér egy határértéket, automatikusan betekeri, így a szél nem tesz kárt az árnyékolóban.
  • A napellenző nemcsak szélérzékelővel, hanem napelemes fényérzékelővel is felszerelhető. Ez különösen praktikus lehet nyári kánikulában: napközben, mikor süt a nap, de mi nem vagyunk otthon, a fényérzékelő automatikusan kiengedi a napellenzőt. Így estére, mikor használni szeretnénk, a terasz nem forrósodik fel.
  • Távirányítóval is működtethető.

A napellenző előnye, hogy csak akkor árnyékol, ha valóban szükség van rá, ugyanakkor nem ad állandó védelmet, vigyázni kell, hogy a teraszon ne felejtsünk kinn semmit, aminek az eső megárthat.

Ha új családi házat építünk, mindenképpen érdemes fedett teraszban gondolkodni: az épület tetőszerkezete vagy emelete kinyúlik a kerti terasz fölé, ami egy állandó, biztonságos védelmet nyújt. Szabad kezet kapunk a kerti bútorok kiválasztásában, nem lesz gond, ha bármit kint felejtünk, és az eső sem akadályozhat meg benne, hogy kinn tartózkodjunk a szabadban.

Két dologról azonban ne feledkezzünk meg:

  • A terasz fix lefedése állandóan árnyékol, tehát akkor is, ha nincs annyira meleg. Ezért fontos, hogy a terasz burkolt felülete legyen mindig nagyobb, mint a lefedett rész, így ha napozni szeretnénk, arra is lesz módunk.
  • Egy nagyobb méretű fedett terasz nagyon kellemes tartózkodási hely, azonban számolni kell azzal, hogy lesötétíti a mögötte lévő helyiségeket. Így azok számára más homlokzati megvilágításról is gondoskodni kell.

A terasz hűtésére még egy lehetőség áll rendelkezésünkre, a teraszhűtő berendezés, amely „a párolgás hőt von el” ismert elve alapján működik. A szerkezet a tető vonalában észrevétlenül elrejthető, innen érkezik speciális szórófejeken keresztül (csepegés nélkül) a mikron nagyságú vízcseppekre porlasztott víz. Előnye, hogy a hálózatban lévő víz nyomása működteti, így nem fogyaszt áramot, elég a kerti csapra, locsolótömlőre rácsatlakoztatni.

A terasz nemcsak a meleg, hanem a hideg ellen is védhető. A fedett terasz további előnye, hogy viszonylag egyszerűen körbevehető harmónika-szerűen működő üvegfallal, így hűvösebb időben is használhatóvá válik. Nyitott állapotban az elemek a homlokzati fal mellé sorolhatóak. Ha a kellően hőszigetelt - bár költségesebb - megoldást választjuk, télen a fedett teraszt télikertként használhatjuk, megoldva így terasznövényeink tárolását is.  Azonban, ahogy mindennek, ennek az üvegfalnak is van hátránya, mégpedig a küszöb. Ha emellett döntünk, figyeljünk arra, hogy minél kisebb legyen a küszöb magassága.

Családi háznál sokszor van igény teraszra az emeleten, a hálószobák szintjén is. Itt a terasz elhelyezésére többféle lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyik az, hogy a terasz valamelyik hálószobából nyílik, ez azonban korlátozza a használhatóságát. Ha az emeleten egy terasz épül, akkor ezt mindenképpen érdemes valamilyen közös használatú térből is elérhetővé tenni, például abból az előtérből, ahová a lépcső felérkezik.

 

Kapcsolódó cikkek:

< >

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Winwin az ingatlanpiacon - Home Staging mesterfokon

Ingatlan 2020. 10. 02.

Az első, magyar nyelvű, home stagingről szóló könyv, amiből megtudhatod, hogyan add el ingatlanodat a leggyorsabban, a lehető legrövidebb idő alatt. A szerzők szakértői az ingatlanok eladásra való tudatos felkészítésének, melynek sikerét és létjogosultságát tevékenységükkel naponta bizonyítják

Több mint tüzép - Riportkönyv

Hogyan nőtt ki a magyarországi építőanyag-kereskedelem a tüzépekből? Milyen nehézségek és lehetőségek adódtak a rendszerváltáskor? Hogyan lehetett saját vállalkozást kezdeni a semmiből? Hogyan alakult át a hiánygazdaság az építőanyag-kereskedelem területén is piacgazdasággá? Földi Tamás riportkönyve a magyar építőipar egy speciális szegmensének fejlődéstörténetét tárja fel a kulcsszereplők bemutatásán keresztül

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?