Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Blog

< >

Pályázat előtt

Tervrajz készítés 2010. 07. 28.

Tavaly megszűnt a családi ház építéséhez felvehető szociálpolitikai kedvezmény. Azóta új szempontok kezdtek el érvényesülni a családi ház terveztetésben - nekem mindenesetre ez a tapasztalatom. Akinek számít pár millió forint családi háza építési költségeihez – és kinek ne számítana? – az a terveztetés időpontját az éppen aktuális pályázat kiírásához köti.

Viszonylag új, de elgondolkodtató tendenciáról van szó, amivel kapcsolatban problémát érzek. Első ránézésre logikus lépésről van szó: terveztetni akkor optimális, ha minden szempont ismert. Ha megvan a pályázati kiírás, a tervező olyan tervet készíthet, ami annak tökéletesen megfelel.

Mi akkor a gond?

Ha a feltételeknek megfelelő épület építéséhez biztosan járna a pályázati pénz, akkor az előbbi módszernek nyilván csak előnyei vannak. Azonban sokkal inkább életszerű, hogy korlátozott a keret, tehát nem jut belőle mindenkinek, és a pályázat akár idő előtt is lezárulhat - mint ahogy legutóbb a Zöld Beruházási Program is. Elindul tehát a versenyfutás az idővel: tervezőt kell keresni, és elkészíttetni a tervet.

A jó terv elkészítése azonban időigényes feladat, akár hónapokig is eltarthat. Nem érdemes elsietni, mert az ember akár egész életét leélheti egy olyan házban, amivel nincs megelégedve.

Az első gond tehát akkor merülhet fel, ha valakinek nem sikerül elsőre megtalálnia a számára ideális tervezőt. A tervező és megbízó között fontos az összhang, az egymásra hangolódás, a tervezőnek rá kell éreznie, hogy megbízója valójában mit is szeretne, illetve felkészültnek is kell lennie. Lehet, hogy csak második-harmadik próbálkozásra sikerül ilyen tervezőt találni.

Ha megvan a tervező, következik a vázlattervi időszak. Ez még a legszerencsésebb esetben is eltarthat néhány hétig. A tervező elkészíti a terv első változatát, ami szerinte az adott helyszínre a legjobb, de nem biztos, hogy ez az építtetőnek is tetszik majd. Minden ember más, mások az elképzelései a ház stílusával, a helyiségek méretével, tájolásával, megvilágításával és még számtalan egyéb dologgal kapcsolatban. Lehet bármennyire is részletekbe menő a tervezés előtti megbeszélés, a többszöri módosítás természetes folyamat. Szükség lehet ugyanakkor  – a terepviszonyok miatt – geodéziai felmérésre is, sokszor enélkül még vázlatterv sem készíthető. Ezekhez mind idő kell.

Hogyan lehet időt nyerni?

Azzal mindenképp, ha erre a két időigényes fázisra még a pályázat kiírása előtt sor kerül. Az előny az előbbiekből egyértelműen következik:

  • Egyrészt már van egy tervező, akiben az építtető megbízik, aki ismeri az igényeit, a telek adottságait, a helyi építési előírásokat.
  • Másrészt elkészült egy leegyeztetett vázlatterv, amit nagy valószínűséggel módosítani lehet a pályázati szempontoknak megfelelően: csökkenteni lehet a helyiségek méretét, esetleg számát, változtatni lehet a fűtési módon, a falszerkezeten, a hőszigetelés vastagságán, a nyílászárók méretein, alkalmazni lehet az alternatív energia forrásokat. Ilyen jellegű módosítások a normál vázlattervi időszakban is rendszeresen előfordulnak.

Előfordulhat persze, hogy teljesen új tervrajzra lesz szükség, azonban ezek az előzmények még ebben az esetben is komoly előnnyel, időmegtakarítással járhatnak.

Kérdés, hogy ez mekkora pluszköltséget jelenthet?

Nehéz megbecsülni, mert sok tényezőtől függhet:

  • a kiválasztott tervező tervezési díjának mértékétől,
  • a vázlatterv készültségi fokától
  • attól, hogy mennyi módosításra lesz szükség,
  • mennyi idő telik el a vázlatterv kidolgozása és a terv folytatása között,
  • és végül: felhasználható-e egyáltalán az elkészített terv.

Ezek miatt a költségtöbblet változó, előfordulhat, hogy eléri a százezres nagyságrendet is. Annál azonban mindenképpen kisebb a veszteség, mint mikor valaki - megtörtént eset – egy héttel lemarad a pályázat beadásáról, és kész engedélyezési terv birtokában várhat a következő pályázati kiírásra.  Nemcsak az építkezést nem tudja elkezdeni, de az engedélyezési terv módosítása már valóban nagyobb munka, mivel építészetileg is részletesebb, társtervezői munkarészekkel kiegészített tervről van szó. 

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tervrajz készítés, háztervezés

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Árpád-kori építészeti hagyományok Szepes és Sáros megyében I-II.

Építészettörténet 2023. 11. 27.

A kötet első része a Szepes és Sáros megyei építészeti emlékek részletes bemutatását és elemzését tűzi ki célul. A kötet második része az egyes emlékek szakszerű katalógusát tartalmazza, feltüntetve a releváns írott forrásokat, a szakirodalmi hivatkozásokat, az egyes épületek leírásával és datálásával

A kertészkedés öröme

Kertépítés 2023. 05. 08.

"Kötelező olvasmány minden lelkes organikuskert-művelő számára" Alan Titchmarsh, A kertész leszek népszerű szerzője

Monty Dont, A kertész kertje című sorozat szenvedélyes kertművelőjét és szemet gyönyörködtető birtokát a magyar tévénézők is jól ismerik. A neves brit kertész hosszú pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a természettel összhangban, vadon élő állatokkal körülvéve nevelgesse csodálatos növényeit

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?