Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Blog

< >

Alternatív energia - befektetésként?

Ötlet 2009. 08. 06.

Napjaink népszerű témája az alternatív energia hasznosítása. Az új termékekben - hőszivattyú, napkollektor, napelem - rengeteg, még kihasználatlan lehetőség rejlik. Bár gazdaságossági számításokkal nem tudom alátámasztani, de gondolatébresztőnek egy ötlet: mit lehetne még kezdeni velük, a szokásos felhasználási lehetőségeken túl?

A hőszivattyú esetén ismert, hogy az energiát talajból, vízből vagy levegőből nyerheti. A levegő lehet a kinti levegő, de akár az épület belső levegője is, amelyet hűteni szeretnénk. Vannak esetek, ahol nemcsak nyáron lehet szükség hűtésre, hanem az év más időszakában is – pékségek, nagykonyhák, telefonközpontok, számítógép termek, hűtőpultok, jégpályák. A hőszivattyú itt is jól kihasználható: elvonja a felesleges hőt, majd használati melegvizet állít elő belőle, és részben - vagy egészen - megoldja az épület fűtését. 

A problémát inkább az jelenti, mi legyen az így keletkező hőmennyiséggel a fűtési időszakon kívül, mivel az sokszor jóval több, mint amit használati melegvíz céljára a tulajdonos igényel. Hasonló probléma lép fel a nemcsak melegvízkészítésre, hanem fűtésrásegítésre is alkalmazott nagyobb napkollektor felületeknél. Ott, ahol nincs úszómedence, nyáron ezek sincsenek kihasználva.

Már most is van rá példa, hogy a szomszédok megveszik a fölösleges melegvizet, de lehetne nagyobb léptékben is gondolkodni. 

A napelemek esetében külföldön biztosan, de elvileg már Magyarországon is megoldható, hogy a napelemek által megtermelt villamos energiát átveszi az elektromos szolgáltató.

Egy városban sokféle hálózat van – víz, villany, csatorna, gáz, távfűtés, internet, stb.  Bár ez még a távoli jövő, de érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért ne lehetne még egy csőhálózat - megfelelő hőmennyiség mérőkkel felszerelve - ami elszállítja az egyes épületek által megtermelt plusz hőenergiát? Ez az épület tulajdonosa számára bevételt jelent, míg mások gáz felhasználása nélkül, olcsóbb melegvízhez jutnának.

Ebben a formában az épülettulajdonos részére a többlet hőenergia napkollektorral, hőszivattyúval történő előállítása akár hosszú távú, folyamatos bevételt biztosító befektetésként is működhetne.

< >

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Belvárosi növényvilág

Növények 2019. 10. 17.

Zsebkönyv méretű növényhatározó: a belvárosban megtalálható növények kalauza

A könyv a belvárosi, mesterségesen kialakított környezetre természetes élőhelyként tekint. Az alapvetés hasonló, mint a város faunájával foglalkozó természetfilmeknél, de míg ott az állatokról, itt a növényekről van szó

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?