Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

Befejeződött az egyik legjelentősebb ZBR-beruházás Újbudán

Energia megtakarítás 2011. 12. 20.

A lakóépületek energiahatékony felújítása nem csak a jelentős fűtési energia megtakarítás miatt jelentős, hanem azért is, mert jelenleg ez az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz is. Kevesen tudják, hogy az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják jelenleg Magyarország teljes széndioxid-kibocsátásának 30 százalékát. A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Panel Alprogramja keretében a közelmúltban Budapest XI. kerületében, Újbudán megvalósult építési beruházásnak köszönhetően (egy 180 lakásos társasház felújítása) évente 341.750 kg-mal kevesebb széndioxid jut a légkörbe.

Az épületfelújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Program először vezetett be speciális klímavédelmi elemet, szigorú széndioxidkibocsátás-számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére - azaz a kibocsátás-csökkentés mérésére és monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

A Klímabarát Otthon Panel Alprogram az iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújítását támogatja. Pályázatot nyújthattak be rá társasházak és lakásszövetkezetek saját tulajdonú épületeik, valamint a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik széndioxidkibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező felújítására.

Több tízezer panellakás felújításával jelentősen csökkenhet hazánk széndioxid-kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás-csökkentés érhető el – összehasonlításként 1 tonna széndioxid elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A felújításokkal egy-egy panelház energiaköltségeinek akár 40-50 százaléka is megtakarítható, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezer forinttal csökkenhetnek a közüzemi számlák terhei.

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Panel Alprogram K-36-09-585 számú pályázata keretében megvalósult építési beruházás 2011. december 12-én befejeződött. A Budapest, XI. kerület Bartók Béla út 127-131. számú 180 lakásos társasház felújítása során alig több mint 3 hónap alatt a következő munkálatokat végezték el a kivitelezők:

  • a teljes homlokzat hőszigetelése,
  • a pincefödém hőszigetelése,
  • a lapostető födém hő- és vízszigetelése,
  • a nyílászárók cseréje a lakásokban és a közös területeken
  • napkollektoros használati melegvíz-előállító (HMV) rendszer létesítése.

Ezzel az épület energetikai besorolása E osztályból A osztályba került.

A beruházás teljes összege 260 millió Ft, amiből az állami támogatás 83.188.643 Ft (33,33 %) továbbá 49.913.186 Ft klímabónusz (20%), vagyis összesen 133.101.829 Ft volt. Ezen felül a társasház Újbuda Önkormányzatától további 25.523.505 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Így összességében a teljes kivitelezési költség 61%-a vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A kivitelező kiválasztásánál a Társasház figyelembe vette, hogy olyan vállalkozást válasszon, amelynek terméke rendelkezik Kiváló Építési Termék és Magyar Termék Nagydíj elismeréssel, ill. ÉMV tanúsítással. Így esett a választás az energetikai épület-felújítások terén az elmúlt években jelentős tapasztalatra szert tevő Ablakcentrum Kft-re - a cég volt az építkezés generál kivitelezője, az ablakok gyártója, beépítője. (A kft. eddig több mint 17.500 panellakást újított fel). A hőszigetelő rendszer a magyar Polifarbe Kft. terméke, ami ugyancsak rendelkezik KIVÉT oklevéllel, ill. Magyar Termék Nagydíjjal. A napkollektoros rendszer tervezője, kivitelezője a SolarTradeCo. Kft.

Ezzel a beruházással a felújított épület megszépült, és várható energia-felhasználása kevesebb mint a fele lesz az előző évekhez képest. Üvegházhatást csökkentő tényező, hogy a felújítással évente 341.750 kg-mal kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.

Forrás: Goodwill PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?