Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Legyen zöld az otthona télen is!

Energia megtakarítás 2011. 11. 02.

Energiatakarékossági ötletek a Schneider Electrictől

Számos innovációs versenyen és kiállításon láthattunk már olyan zöldenergia-koncepciókat, melyek minden részletükben a tudatos energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot tartják szem előtt. Egyelőre talán ezek a projektek még futurisztikusnak tűnnek az átlagfelhasználó számára, de fontos, hogy tudjuk: a lakossági energiamenedzsment nem csak a jövő zenéje. Jelenleg is számos megoldás áll rendelkezésünkre, hogy lakóépületeinkben alkalmazhassuk az energia- és költségmegtakarítás fortélyait, mely a téli hónapok beköszöntével még hangsúlyosabb szerepet kap.

Fogyasztási szokásaink átalakítását egy tudatosabb szemléletmód irányában kezdhetjük egészen apró dolgokkal is. Ha társasházban lakunk, a rezsiköltség csökkentése felé tett első lépést jelentheti a mozgásérzékelőkkel ellátott automatikus világítás kialakítása a közös helyiségekben, mellyel egyes zónák kezelése és optimalizálása különállóan valósítható meg. Sőt, egy fárasztó nap után, ha bevásárlószatyrokkal teli kézzel lépünk be a lépcsőházba, nagy könnyebbséget jelent, hogy még a kapcsolót sem kell keresgélni.

A Schneider Electric fogyasztásmérő készülékével leolvasható az épületben található különböző rendszerek fogyasztása, így megtudhatjuk, mi okozza a túlfogyasztást. Gyakran előfordul az is, hogy a közös helyiségekben felkapcsolva marad a világítás. Többféle időzítőkapcsoló közül választhatunk, melynek alkalmazásával erősen megnyirbálhatjuk a közösségi villanyszámlát, hiszen használatával akár évi 400 óra világítás takarítható meg, ami napi egy órát jelent. Ehhez még hozzájön, hogy a ház külső világításának automatizálásával akár 50% megtakarítás érhető el.

Az ősz és a hűvös időszak beköszöntével egyre fontosabbá válik, hogy otthonunkban is optimalizáljuk a világítást, az árnyékolást és a fűtést, amennyire csak lehet. Ha csökkenteni szeretnénk a világítási költségeket, a jelenlétérzékelők használatán felül a fényerő-szabályozókkal az egyes helyek világításának fényereje külön-külön állítható, és a fényforrások egy vagy akár több pontról is vezérelhetők. Nem csak, hogy beállítható a szoba kívánt hangulatának megteremtéséhez szükséges fényerő, de így akár 20% energiát is megtakaríthatunk. Az új szabályozók, nyomógombok és programozható termosztátok felszerelése pedig rendkívül egyszerű, nincs szükség hozzá az elektromos vezetékek cseréjére. A KNX rendszer mindezt „egy kézben” tartja, az épületben található összes funkciót képes kezelni. Használata kényelmes, mivel interneten vagy telefonon keresztül is irányítható, ráadásul egy eszköz meghibásodása esetén a rendszer zavartalanul működik tovább. Az említett, csupán néhány ezer forintos beruházások hozadéka – időzítőkapcsoló, mozgásérzékelő vagy dimmer felszerelése a kapcsoló helyére – már rövid távon is érzékelhető.

A fenntartható és energiahatékony technológiák mellett egészen egyszerű tippekkel is tehetünk a mindennapi energiatakarékosságért:

  • Rendszeresen takarítsuk a lámpákat. A rajtuk felgyülemlett szennyeződés jelentősen ronthatja a világítás hatásfokát.
  • Rendszeresen takarítsuk az ablakokat. Az üvegen lévő kosz gátolja a természetes fény bejutását. Használjuk ki a természetes fényt az árnyékolók felhúzásával és a függöny elhúzásával.
  • A hagyományos volfáramizzókat cseréljük kompakt fénycsövekre vagy LED technológiára. Ezekkel összevetve a hagyományos izzók 75%-kal több energiát fogyasztanak.
  • A helyiség elhagyásakor kapcsoljuk le a világítást.
  • Hagyjuk szabadon a radiátorok közvetlen környezetét, különben ronthatjuk azok hatásfokát. Megfelelően válasszuk meg a termosztáton beállított hőmérsékletet. 1 Celsius foknyi hőmérsékletnövelés akár 8%-os növekedést eredményezhet a fűtési költségben.
  • Gondoskodjunk az épület megfelelő szigeteléséről – rossz szigetelés esetén a hőveszteség akár 90%-os is lehet.
  • A legjobb energiatakarékossági osztályba tartozó termékeket vásároljunk. Hétféle energiatakarékossági osztály létezik, amelyeket színkód és betű jelöl (a legtakarékosabbak a zöld színnel és A betűvel jelölt termékek).
  • Teljesen kapcsoljuk ki a televíziót és a játékkonzolokat – készenléti állapotban való fogyasztásuk akár évi 18 000 Ft is lehet.

A fenti tippek után nincs is más dolgunk, mint egy jó meleg teát vagy kakaót szürcsölgetve zölddé változtatott, energiahatékony otthonunk ablakából szemlélni a lassan télbe forduló természetet. Vagy akár tenni egy párizsi sétát a színjátszós levelek borította, vagy a már karácsonyi díszkivilágításban úszó Champs-Elysées-n az intelligens energiamenedzsmentünknek köszönhető megtakarításból.

Forrás: Morpho Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?