Utolsó frissítés: 2019-07-29

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

Energiahatékonyság Nr. 1 prioritás

Hírek 2011. 10. 27.

Ismét sikerrel zárult a CEP® Expo

2011. október 19-20-án harmadik alkalommal került megrendezésre a CEP® Clean Energy & Passive House Expo nemzetközi kiállítás és konferencia az energiahatékony és intelligens épületekről a Material Event Centerben. A rendezvény a megszokott módon, magas színvonalú konferenciákkal egy időben vonultatta fel a szakma kiemelkedő cégeit és azok termékeit, szolgáltatásait. A termékek és bemutatott jövőbemutató megoldások széles palettájával a CEP® EXPO megerősítette a szerepét, mint vezető szakmai kiállítás az energiahatékony építkezés és felújítás területén.

A CEP® Expo kiállításon 1200 m²-en 51 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az 1120 látogató előtt. A kiállítással párhuzamosan megrendezett szakmai konferenciákon 420 hallgató vett részt. A számok is azt bizonyítják, hogy a rendezvény sikere és az érdeklődés a bemutatott témák iránt töretlen, sikerült megismételni a tavalyi eredményeket, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben és az építőipar válsága közepette komoly eredmény.

A CEP® kiállítói tematikája egy széles skálát fedett le. A kiállítók között jelen voltak cégek többek között a légtechnika, a speciális nyílászárók, az épületautomatizáció, a különleges szigeteléstechnikák, a hőszivattyú, a termográfia, az újszerű környezetbarát építőanyagok stb. területéről is. A részletes kiállítói listát megtalálják honlapunkon.

A kiállítással egyidőben öt, a mérnöki és építész kamarák által is akkreditált konferencia került megrendezésre, ahol az érdeklődők több mint 70 előadást hallgathattak meg a piac aktuális trendjeiről, a megvalósítás lépéseiről és már lezajlott projektekről. Ezek közül kiemelt érdeklődés kísérte az "Interaktív Szakmai Vitafórum" és a "Műemlékvédelem alatt álló épületek energiahatékony felújítása" konferenciákat.

Az október 19-én megtartott Vitafórum arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy melyek a szakmák nézetei, nehézségei és a problémák összehangolására, valóságos megoldások közös keresésére és az együttgondolkodásra fókuszált.

Ma még sajnos gyakori, hogy az építész nem egyeztet az épületgépésszel, a szakmák nem veszik figyelembe az új és hatékony építési termékek megjelenését,  ragaszkodnak a szokásos gyakorlathoz. Az épületgépészek nagy része figyelmen kívül hagyja az energiahatékonyság növelésének épületszerkezeti lehetőségeit, pedig már a tervezés szakaszában szükséges lenne megteremteni az energiahatékonyság növelésére alkalmas feltételeket.

A konferencián előadást tartott Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, a CEP® fővédnöke is, aki a Kormányzat szakpolitikai álláspontját képviselve beszámolt a jövőbeni energiahatékonysági tervekről, pályázatokról, a végrehajtott és folyamatban lévő, illetve tervezett intézkedésekről. Az államtitkár úr összefoglalójában elmondta, hogy az Új Széchenyi Tervben hazai és uniós forrásokból a kormányváltás óta több mint 54 milliárd forintot ítéltek meg energiahatékonysági fejlesztésekre és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére. Ez a támogatás összesen 93 milliárd forint megrendelést generál a piacon. További több mint 23 milliárd forintot tett elérhetővé a Kormány az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszerben, 45 milliárdos megrendeléssel látva el az építésgazdaságot.

Az október 20-án megrendezett műemlékvédelemmel foglalkozó szakmai konferencia a műemlékvédelem alatt álló épületek szakszerű és energiahatékony felújítására és a novemberben meghirdetésre kerülő templom felújítási pályázatra fókuszált. A konferencián bemutatásra kerültek mindazok a sikeres projektek, amelyek bebizonyították, hogyan lehet a zöld energiát, a környezettudatos építkezést a műemlékvédelemben is alkalmazni. A konferencia tematikájában szerepelt többek között a műemlék épületek energetikai szabályozása, az egyházi műemlék épületek felújítása, az EU-előírások valamint a gyakorlati tapasztalatok, finanszírozási lehetőségek, támogatások és pályázatok kérdései is.

A két konferencia mellett az érdeklődők részt vehettek a Magyar Árnyékoló- és Redőnygyártók Egyesületének szakmai konferenciáján és konzultációján, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Tagozatának szakmai továbbképzésén, valamint egy ún. "Szakmai Nap"-on.

A következő CEP® Clean Energy és Passive House Expo 2012. október 17-18-án kerül megrendezésre Budapesten. További információkat olvashat a rendezvényről a www.cep-expo.hu honlapon.

Forrás: REECO Hungary Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A nagy térkő áttekintő

Gyártói hírek, cikkek 2019. 07. 25.

Az elmúlt években jelentősen növekedtek az építési költségek és az építőanyagárak. A kültéri burkolóanyagok közül különösen a térkövek kereskedelmi árai emelkedtek. Egyes termékeknél az átlagos árnövekedés akár a 65 százalékot is elérte, ennek egyik elsődleges oka a drasztikusan megugró kereslet . A térkövek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően annak, hogy esztétikusak és divatosak. De milyen palettából választhatunk?

Szakkönyv

Jelek a térben - Lázár Antal építészete - The Architecture of Antal Lázár

Építészet 2019. 07. 27.

Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének főtitkára, majd elnökhelyettese, a Műegyetem építészmérnöki karának dékánja, a kortárs magyar építészet meghatározó alakja. A sok száz képpel, tervrajzzal, fotóval illusztrált kötet bemutatja az alkotásokban gazdag életpálya legfontosabb állomásait

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?