Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Aktuális

< >

„Év háza 2011” pályázat - Eredményhirdetés és díjátadó ünnepség

Hírek 2011. 10. 03.
Földes László, Balogh Csaba - Acéltornácos családi ház, Nagykovácsi
Földes László, Balogh Csaba - Acéltornácos családi ház, Nagykovácsi

2011. október 3., az Építészet Világnapja alkalmából

A díjakat átadja:

 • Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke
 • Noll Tamás DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke
 • Szoják Balázs, építész, a pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke

A Baumit bemutatja:

„Év háza 2011” építészeti pályázat

Szenzáció nélküli eredetiség / Originality without sensation 

Átértelmezett népi motívumok, bontott tégla, emberléptékű megoldások támogatása mellett döntött a zsűri az Év háza pályázat során, elismerve ezáltal a finom, egyszerű gesztusokkal operáló építészetet.

„Ezzel az alcímmel nyílt 1960-ban kiállítás Varsóban a kortárs finn építészetről. Tetszik ez a frappáns megfogalmazás, és különösen aktuálisnak érzem ma Magyarországon a XXI. század elején. Mintha Földes Lászlóék is egy hasonló jelszót tűztek volna zászlójukra. Óvoda, iskola, lakóház ugyanabban a magas minőségben végiggondolva és megvalósítva, a szenzációkeresés kényszere nélkül, szerényen, de magabiztosan.  Szép arányú terek, sok természetes fény, jó minőségű anyagok, a klasszikus átmeneti tér, a tornác újszerű alkalmazása. A  józan ész építészete. Mintha ez hiányozna a legjobban a hazai palettáról. Ezért gondoltuk példaként állítani 2011-ben a hazai építésztársadalom elé. Gratulálok, így tovább…”

Nagy Tamás DLA,  a zsűri elnöke

A 2011-ben negyedik alkalommal meghirdetett "Év háza" pályázatra az elmúlt években megvalósult családi házak közül 22 mérettetett meg a zsűri előtt. A pályázaton való részvétel, ahogyan eddig is - a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából -, biztosította a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is. Az elmúlt négy évben már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevője az "Év háza" és az ahhoz kapcsolódó V4 pályázatból kerül megválasztásra. Idén is az Építészet világnapján nyílt meg a nemzetközi hírű kiállítás, amely több külföldi országba ellátogat, hirdetve a kortárs magyar építészetet.

A pályázat célja, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és az építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűri tagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2011-ben mind az öt Ybl-díjas építész munkájával támogatta az Év háza pályázatot.

Az idei zsűri elnöke Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, és Szoják Balázs, az „Év Háza” díj jogtulajdonosa.

A 2011 évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén a 2010-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek közül Kalmár László, Klenk Csaba, Kruppa Gábor, Mikó László és Zsuffa Zsolt fogadták el. 

A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év háza” díj korábbi kurátora és főszervezője, valamint végül, de nem utolsó sorban Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese.

„Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”

A pályázat célja az elmúlt években nem változott: megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A 2009-2010. évben definiált bírálati szempont, a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság továbbra is fontos pontja az értékelésnek, azonban a válság egyre inkább eluralja mindennapjainkat. Vezérgondolatként álljanak itt az „Év háza 2011” pályázat Bíráló Bizottsága elnökének, Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék vezetőjének szavai arról, hogy milyen házakat vár a pályázók közé.

„Nyakig ülve a válságban, a tartalékokat felélve, megbízókra vár az építész társadalom. Egyikünk sem lát a jövőbe, senki nem tudja, hogy meddig tartanak a szűkös napok. Egyet viszont tudunk, hogy meg kell tanulnunk takarékosabban élni. Takarékosabb házakat építeni. Hiszem, hogy lehet szerényebb anyagi körülmények között is jó építészetet csinálni. Lesznek-e bizonyító erejű munkák 2011-ben?”

Acéltornácos ház az "Év háza 2011"-ben

Az „Év háza 2011” pályázat kuratóriuma és a Magyar Építőművészek Szövetsége díját, azaz az „Év háza 2011” elismerést Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült "Acéltornácos ház" névre keresztelt családi háza nyerte el.

A zsűri további 2 különdíjat is kiosztott: a Magyar Építész Kamara különdíjasa a Mórocz Tamás tervezte budakeszi családi ház lett, míg a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Zrt. Nagy Tamás fótligeti családi házát díjazta.

A zsűri az előremutató szemléletet, s az energiahatékony megoldásokat támogatva Dicsérő oklevelet ítélt Sinóros-Szabó Balázs Dunakeszin épült négylakásos passzív sorházának.

40 pályázó közül került ki a nemzetközi kiállítás további hét résztvevője

Az „Év háza 2011” díjazott két épülete mellé a további nyolc épület kiválasztására kiírt pályázatra szép számmal érkeztek az anyagok – a zsűri összesen 40 épület közül választhatta ki a nemzetközi kiállítás résztvevőit, akik a következők:

 • Földes László, Balogh Csaba, Nagykovácsi Acéltornácos családi ház
 • Mórocz Tamás, budakeszi családi ház
 • Kuknyó Lajos, szentendrei villaépület
 • Józsa Dávid, Papp Zoltán, Páhi András, Családi ház átalakítás, Sopron
 • Dienes Szabolcs, Családi ház, Balatonlelle
 • Peschka Alfréd, Egervári Tímea, Csernik Tamás, Családi ház, Budapest
 • Dévényi Tamás, Takács Orsolya, Bogner Zsuzsanna, Családi ház, P ház, Pusztazámor
 • Zoltán Erzsébet Szeréna, Hosszú ház, kétlakásos társasház műteremmel, Pécs
 • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Vendégház, Dél-Magyarország
 • Ásztai Bálint, Kovács Csaba, Villaépület, Dél-Magyarország

A Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza” díjátadóval egyidőben nyílt meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében, október 3-án, az Építészet Világnapja alkalmából.

A pályázat idei főtámogatója a Baumit volt, támogatója negyedik alkalommal a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., illetve idén új támogatóként jelent meg a Murexin.

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?