Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Pályázat indul közel nulla energiaigényű épületek megvalósításának támogatására

Energia megtakarítás 2011. 08. 31.

A ráfordított költségek negyedét visszakaphatják az energiatakarékos házakat modern technológiával felépítő tulajdonosok egy magyar építőipari vállalkozás jóvoltából.

Az állam már évek óta támogatja azokat a lakásfelújítási törekvéseket, amelyek a fokozottabb energiamegtakarítást tűzik ki céljukul. Ezúttal azonban egy magán kézben lévő magyar építőanyaggyártó vállalat írt ki pályázatot a hazai építészeti tudatformálás és a környezettudatos gondolkodás kialakítása és elterjesztése érdekében. Mivel az Energia Unió Zrt. filozófiája szerint a fenntartható fejlődés üzenetének leghatékonyabb közvetítői mindig maguk a megvalósult projektek, a pályázat keretében csak olyan új építésű házak megvalósítását támogatják, amelyek megtestesült példái az új paradigmának.

A pályázat a ráfordítási költségek maximum 25 százalékos arányáig dotálja a CO2 kibocsátás mérséklését megvalósító, a ProKoncept technológiát alkalmazó, illetve a passzívházban gondolkodó építtetőket. Az úttörő kezdeményezést  - a korszerű módszerek elterjesztésének szándékán túl -  olyan aktuális tény is inspirálta  miszerint 2020-ra  az Európai Parlament és Tanács 2010. május 19-én kiadott (2010/31/EU) irányelve szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel  nulla energiaigényű legyen. Ez pedig merőben új helyzet elé állítja a megrendelőket és a szakmát.

Néhány épülethatároló szerkezet hőátbocsátási tényezőire (U) vonatkozó adat jól tükrözi a folyamat dinamikáját, illetve a professzionális hőszigetelés felértékelődését, hiszen az elkövetkezendő szűk évtizedben a mostaninak megközelítőleg a felére kell csökkenteni a különböző szegmensek hőátbocsátását. A külső falazat esetében a jelenlegi előírás 0,45 W/m²K. 2019-re ez 0,2 W/m²K-re módosul, amit 6-20 centiméter vastagságú hőszigetelő réteg beépítésével lehet elérni. Padlásfödémeknél még megengedett a 0,3 W/m²K, nyolc év múlva viszont már 0,14 W/m²K lesz elfogadható. Ehhez 38-40 cm vastag hőszigetelő réteget kell beépíteni. Lapostetőknél, magastetőknél és fűtött tetőteret határoló szerkezeteknél 0,25 W/m²K, illetve 0,3 W/m²K helyett 0,14 W/m²K lesz az előírt érték, ami 23-32 centiméter vastag hőszigetelést jelent. Ezeknek az új előírásoknak pedig csak egyre modernebb anyagok és technológiák bevetésével lehet majd megfelelni.

Ilyen megoldás lehet a ProKoncept falazóelemek használata. A grafitszemcsék hozzáadása révén 30 százalékkal jobb hővezetési ellenállást biztosító ún. Neoporból készült idomok közé betont öntenek. Így egy kívül-belül szigetelt, a talajmozgásoknak, az árvíznek stabilan ellenálló szerkezet jön létre. A Magyarországon gyártott világszabadalommal rendelkező építési rendszer már évek óta igen népszerű a nyugat-európai passzívházak építői körében, hiszen az épület legkülönbözőbb szerkezeti elemeinél is használható idomok gyors kivitelezést és igen jó hőszigetelési mutatókat produkálnak. Olyanokat, amelyekkel már  - külön szigetelési procedúra nélkül - már most teljesíthetőek a jövő szabványai.

A jelentős mértékű támogatással a kiírók a legalább „A”  vagy e feletti energetikai mutatóval rendelkező, új építésű lakóházak megvalósítását tűzték  ki praktikus célként, előnyben részesítve az energiatakarékos ProKoncept technológiával készülő, alacsony energiafelhasználású építkezéseket. Alapkövetelmény, hogy a tervezett épület szerkezetei feleljenek meg a 2020-ra várható energetikai követelményeknek.

A beérkező anyagok elbírálása során előnyben részesítik a pozitívan elbírált passzívház terveket, a minőségi anyagok használatát, a magas szintű kivitelezést, valamint a széndioxid kibocsátás nagyarányú csökkentését.

Jelen pályázati forrásból támogatást kaphatnak azok a ProKoncept építési rendszert felhasználó építkezők, akik már rendelkeznek építési telekkel és a szükséges engedélyezési tervekkel. Amennyiben a tervek még nem állnak rendelkezésre, a cég segítséget nyújt a tervezésben és az engedélyeztetésben is. Önerős építtetők és beruházók egyaránt jelentkezhetnek, azaz lehetnek természetes személyek vagy akár gazdasági társaságok, intézmények is.

Azt, hogy az Energia Unió Zrt. teljes mértékben azonosul a fenntartható fejlődést szolgáló építési trendek népszerűsítésére és meghonosítására való össztársadalmi törekvésekkel, jól bizonyítja, hogy várják mindazon építkezők pályázatait is, akik az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramjának keretében – a program lezárása miatt – már nem számíthatnak támogatásra.

Regisztráció, pályázati kiírás »

Forrás: Art-Fon Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?