Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Új trendek a lakóházak homlokzati színezésében

Gyártói hírek, cikkek 2007. 01. 16.

Az utóbbi években Magyarországon is megjelentek a színes családi házak. Az építkezők és felújítók kezdenek kilépni a hagyományos koloratúrák világából. Hazai szemnek még szokatlanok a családi házaknál alkalmazott éles kontúrok, erős színek.

A Baumit Kft. cikke a következő kérdésekre keresi a választ:  

Természetes európai irányzat vagy provinciális torzulás? Hivalkodási vágy vagy önkifejezési igény? Színekben manifesztálódó életigenlés vagy  giccs? Mi erről a trendről az építészek és építőipari mérnökök véleménye? Milyen tanácsokkal szolgálnak a szín és anyagválasztást illetően? Hogyan lehet architekturális elemeket helyettesíteni homlokzati festékekkel?

SZÍNE? JAVA! 

Baudlaire megtanított minket új színekre, megtanított minket látni!” - írja Ady a francia költőtársról, amikor annak eredeti látásmódját, művészetét méltatja.

A honi utcákat járva – még így a decemberi ködben is - egyre gyakrabban tűnnek a szemünkbe a merész, meghökkentő színekkel festett családi-, illetve társasházak. De a mai építészet szín-tézisei, a merészen alkalmazott coloratúrák vajon megtanítanak-e minket „új színekre”, érzésekre, látásmódra?

Részben. A napjaink építészetében alkalmazott homlokzati színkompozíciókban bizonyos fokig a modern kor fúziós, globális törekvései tárgyiasulnak. Téren és időn átívelő hatások alakítják a magyar családi házak falainak küllemét.

Mint minden művészeti ágat, az építészetet is megérintette a különböző motívumok egyesítésének a szándéka. Jól ismert jelenség ez a zenében is. Gondoljunk csak a legsikeresebb slágerekre. Szinte mindegyikben megjelennek egzotikus kultúrák zenéinek elemei. Ugyanígy a házunkat tervező mérnök is különböző motívum-rendszerekből merít. Kutat más tájakon és más korokban. Szokatlannak tartjuk, ha egy modern családi ház homlokzata kéken virít, pedig népi építészetben számtalan példát találunk az ég azúrjának megidézésére. Igaz, hogy ott a merész színválasztásnak gyakran praktikus okai voltak: a kékre nem szállt a légy, a sötét színű lábazat tovább szolgált.

Izgalmas variáció a három alapszínnek - a pirosnak, a kéknek, a sárgának - a kontrasztos együtt-alkalmazása. Amit így az új évezred elején szokatlannak találunk, a múlt század harmincas éveire jellemző és igen elegáns villákat produkáló Bauhaus stílus egyik legfontosabb eszköze volt a letisztultság kifejezésére. Folyamatosan alakítják szemléletünket a gyönyörűen és hitelesen felújított műemlékek is, amelyek pl. a szecesszió vagy a barokk színgazdagságát sugározzák felénk. De nem csupán a történelem nyújt példákat. A pirosnak és a feketének az egymás mellé rendelése azonos homlokzaton, egyértelműen keleti, főként japán hatást mutat. Egyre divatosabbak a telített színek - a narancs, a sárga, a lenyugvó nap színét idéző vörös és ezeknek különböző árnyalatai. Ebben az esetben pedig ugyanarról a trendről van szó, ami sztárokká emelte a hollywoodi filmekben a latin szeretőket: a mediterrán hatásról. Harmonikus, megnyugtató példáit láthatjuk egyre több családi házon a délszaki meleg színek esztétikus alkalmazásának.

Úgy tűnhet, hogy ezeknek a motívumoknak a felhasználása riasztó eklekticizmust eredményez, holott arról van szó csupán, hogy kezdjük felfedezni magunkat, és merünk új színekben gondolkodni. A saját házunkat már nem csak „bepucolni” akarjuk, hanem annak színeiben is önmagunkat kifejezni, az érzéseinket színekben manifesztálni, olyan árnyalatokban, amelyekben bár saját személyiségünk lenyomatai, látványuk napról napra kellemes emóciókat ébreszt.

Ez a felismerés testesül meg a „colours of more emotion”, azaz az „Élet színei” programban, amit az egyik legjelentősebb hazai gyártó és forgalmazó, a Baumit Kft. alkotott meg. Olyan alapvető emberi értékekhez rendelnek színeket és árnyalatokat, mint a harmónia, a biztonság, a természetesség, a szabadság, az ártatlanság, a szerelem, stb. A megrendelő a saját életstílusával leginkább egybecsengő fogalomkörre építve alkothatja meg háza homlokzatát.

A fehér fal, piros cserép, sötét lábazat egyen-standardja után Magyarországon is megjelent végre a „homlokzat művészete”. A „colours of more emotion” színskála a világ 200 legszebb színét tartalmazza 38 alaptónusban. Hangsúlyosabb homlokzatok kialakításához pedig markánsabb, erősebb színárnyalatok nyújtanak korlátlan lehetőséget – a 30 ragyogó színtónust összesítő ArtLine színpaletta révén. Ha a természet érintésére vágyik valaki, a „colours of more emotion” filozófiája a zöldet ajánlja. A zöldet, mint az oázis, a természet, a tudatosság és a megnyugtató energia színét. A határozottabb, dinamikusabb karaktereknek a sötétebb színárnyalatokat kínálják. Merengőknek pedig: „A világosabb árnyalatok némi romantikát varázsolnak a homlokzatra, egy leheletnyi szelídség lágyabbá teszi a kontúrokat és könnyed játékosságot tükröz - a négy fal így rokonszenvet ébreszt.”

Természetesen a megrendelőnek nem kell feltétlenül a különböző variációkat mind a saját házán kipróbálnia, mert a döntést jelentősen megkönnyíti az osztrák vállalat praktikus szolgáltatása, amellyel az épülő vagy felújítandó épületet színezhetjük ki. A honlapon található „Colour your home” programmal pár perc alatt megláthatjuk, hogy az elképzelt kompozíció milyen hatást kelt a valóságban. A paletta színárnyalatainak gazdag alkalmazása a ház alapvető hangulatán túl alkalmas architekturális struktúrálásra is, a tagozatok, keretezések, osztások jelzésére. A mediterrán színárnyalatok mellé előszeretettel alkalmaznak az ablakokat keretező kőberakásokat. Ez nagyszerűen kiváltható pl. a színezés segítségével. Elegáns és esztétikus látványt nyújt ezeken a felületeken a ház alapszínének egy másik tónusa. A rajzolt és kontúrozott homlokzatok általában játékosságot, dinamikát, eredetiséget sugallnak.

Hagyományok, divatok, minőségi anyagkínálat forrásaiból merít tehát a jelenkor építőművészete. Ezeket azonban új, korszerűbb minőséggé ötvözi: lehetőséget ad látni, másként látni a régi-új színeinket, magunkat.

 

Forrás: Baumit Kft.

 

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?