Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Megújult, korszerű tető védi a Néprajzi Múzeum értékes freskóit

Gyártói hírek, cikkek 2011. 07. 20.

Még ősz előtt érdemes figyelmet fordítanunk a tetőkarbantartásra

A Néprajzi Múzeum értékes freskóit a tető elöregedése és a gyakori beázások miatt komoly veszély fenyegette. A korszerűsítési program keretében Lindab termékekből megvalósult felújítás során fontos szempont volt a műemlék épülethez illeszkedő hagyományos, egyedi megjelenés, a biztos vízzárás, valamint a freskók védelmét szolgáló páraelvezetés.

Akár családi otthonról, akár középületről van szó, az ősz közeledtével érdemes már most a tetőszerkezet átvizsgálására, karbantartására gondolni, hiszen a munkálatokat még az esős, szeles időjárás előtt érdemes elvégezni – hangsúlyozza Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

A Budapesten központi helyen, a Parlamenttel szemben található Néprajzi Múzeum előtt sokan nap mint nap elmennek, mégis talán kevesen tudják, milyen értékes alkotások díszítik belül az épületet. Ilyen kincs a központi csarnok mennyezetfreskója is. Lotz Károly nagy allegorikus festménye azonban komoly veszélybe került, hiszen a Múzeum központi helyiségének több ezer négyzetméteres teteje elöregedett és egyre gyakrabban beázott. Mindemellett a korszerű páraelvezetés hiánya is komoly problémákhoz vezethetett volna. Az épületen tavaly év végére átfogó rekonstrukciót hajtottak végre, amelynek keretében lehetőség nyílt a tetőszerkezet burkoló anyagának teljes cseréjére is.

Már a felújítás tervezése során a Lindab bevonatos, tűzihorganyzott acél trapézlemez terméke került kiválasztásra, mert a minőség és tartósság mellett fontos szempont volt a tetőhéjazat biztos vízzárása, valamint a festmények védelmében a belső filckasírozással megoldott páramegkötés, a kicsapódott kondenzvíz lecsepegésének megakadályozása.

Mint azt Polgár Dávid, a Lindab Ny-Mo-i területi vezetője hangsúlyozta: „Tovább növelte a munkálatok különlegességét, hogy a felhasznált Lindab termékeknek megjelenésükben is illeszkedniük kellett az 1892-ben tervezett épület hagyományos, díszmű bádogos díszítőelemeihez. További kihívást jelentett a helyszíni adottságok miatt szükséges egyedi logisztikai megoldás.”

Tekintettel arra, hogy a Parlament közvetlen szomszédságában folyt a kivitelezés, semmi nemű anyag helyszíni tárolására nem volt lehetőség, precízen a szerelési ütemezéshez kellett igazodni időben és szállítási mennyiségekben egyaránt. Szintén meg kellett oldani az egyedi csomagolást, mert az anyagokat műemléki környezetben kellett öt emelet magasra feljuttatni, ahol a meglévő - szintén egyedi – tetődíszítés és műemlékek miatt nem volt lehetőség a lemezek terítésére, válogatására. A 2010 nyarán kezdődött felújítási munkák végül a tavalyi évben sikeresen be is fejeződtek.

Az esztétikai okokból végzett tető-átalakításokat, javítási munkákat, vagy esetleges bővítést még a nyári szezonban, az esős és szeles őszi időjárás előtt érdemes elvégezni. Az ehhez szükséges minőségi, tartós tetőfedés pedig nem csak közintézmények, középületek számára elérhető. A Lindab testreszabott, költséghatékony tetőmegoldások széles választékát kínálja magánszemélyek számára is. A különböző könnyűszerkezetes megoldások segítségével a tető sokáig az otthon biztos védelmezője lehet.  A tetőfelújító rendszer segítségével például a meglévő lapostető magastetővé alakítható, így kiküszöbölhetőek a rossz lejtésviszonyok vagy az elöregedett anyagok miatti beázások. A sok problémát jelentő, elöregedett palatetők esetében a tetőszerkezet megbontása nélkül megoldható a teljes felújítás, köszönhetően a cserepeslemezek kis súlyának. A panelépületeknél különösen gyakran jelentkező tető-problémákat a Lindab megoldásainak segítségével eredményesen orvosolni lehet.

A LindabTopline cserepeslemezek kiválóan alkalmasak családi házak, lakóépületek, társasházak, vagy sorházak tetőfedésére. Tartósságuk annak köszönhető, hogy kiváló minőségű acélból készülnek, így kis önsúly mellett (kb. 5kg/m2) is nagy a teherbírással rendelkeznek, valamint nem repedeznek, nem törnek. A LindabTopline többéves fejlesztése, a toldások, valamint a nagytáblás fedési mód átgondolt kialakítása garantálja a biztonságos vízzáróságot. Sajátosságuk, hogy mintázatuk igazi cseréptető látszatát keltik, ugyanakkor megfelelnek új épületek fedéséhez, valamint régi házak tetőfelújításához is. A lemezek kis önsúlyának és az átgondolt rögzítés-technikájának köszönhetően a Lindab TopLine cserepeslemezek akár a meglévő, elöregedett palatető borításra is ráépíthetők, így könnyen, gazdaságosan újíthatja fel tetőszerkezetét anélkül, hogy meg kellene azt bontania.

A Lindab Seamline-PLX termék magas minőséget képviselő esztétikus és egyben gazdaságos alternatívát jelent sok más hagyományos építőanyaggal szemben új és felújításra szoruló épületek fal- illetve tető burkolása esetén. A fémlemez olyan anyag, mely lényegében nem igényel karbantartást, és amely hosszú éveken át biztosítja a lakóházak tűz- és vízbiztonságát. A Lindab Seamline-PLX fémlemezfedések kialakításához a Lindab 2011-től már kétféle anyagot is kínál.

Újépítésű házakon, középületeken és felújítás esetén kiválóan alkalmazható a vevők és bádogos kivitelezők körében is nagy népszerűségnek örvendő, idén áprilisban piacra került Lindab SRP Click termékcsalád, amely esztétikus, modern és gyors kivitelezést tesz lehetővé, mivel előre gyártott, „Click”-es illesztési technológiával készül. A tetőprofil megjelenésében a PLX tetőt idézi, anyagában a hagyományos PLX-hez képest azonban keményebb.

Forrás: FLOW PR

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?