Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Elfogynak a jó telkek Budapesten?

Ingatlan 2011. 04. 14.

Szinte teljesen leállt a telekforgalmazás Budapesten, derül ki a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. legfrissebb kutatásából.

Budapest, 2011. április 13. -  A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. legfrissebb felmérése meghökkentő eredményekkel szolgál a családi házak és építési telkek országos, budapesti és agglomerációs piacáról. A tényleges tranzakciók alapján végzett kutatás szerint az árak az öt évvel ezelőtti szintre estek vissza és Budapesten 80%-al csökkent a telek tranzakciók száma 2010-ben 2006-hoz képest.

A 2008 októberében kirobbant ingatlanpiaci válság drámai változásokat hozott a magyarországi és a budapesti lakásépítési trendekben is. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. a közelmúltban tanulmányt készített az építési telekpiacról és a családi ház építési szokásokról a 2006-2010 időszakban. A kutatás meglepő eredményekkel járt.

Népszerűbb a családi ház? 

Míg a KSH által közölt lakásépítési gyorsjelentések adatai szerint 2010-ben a kiadott építési engedélyek alapján építhető lakások száma országosan a 2006-os „boldog békeévek” szintjének 39%-ára esett vissza, addig Budapesten ugyanezen adat a korábbi érték 57%-ára csökkent.

Meglepő ugyanakkor, hogy mind országosan, mind Budapesten 2009-ben és 2010-ben is növekedett a családi házban építhető lakásokra kiadott építési engedélyek számának aránya a társasházban épülő lakások számához viszonyítva. Országosan 2010-ben az összes lakás több mint felét családi házban kívánják megépíteni az építési engedélyért folyamodók. Ez az elmúlt 10 év legmagasabb értéke. Mindemellett az építési engedélyek iránti igényt a családi házak esetében is visszafogta a kedvezőtlen gazdasági helyzet.

A budapesti piacon is hasonló a helyzet, bár a családi házakban építendő lakásokra kiadott építési engedélyek aránya az országos 50% helyett 10% körül mozog.

Csökkenő árak, drasztikus zuhanás az építési telkek értékesítésében

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. az Illetékhivatal nyilvántartási adatai alapján az FHB Lakásindex mintájára a közelmúltban készítette el a 2006. és 2010. között Budapesten lezajlott építési telkek adásvételek elemzését.

A BIF szakértői a szerződésekben szereplő árak alapján fajlagos négyzetméterre eső árakat képeztek. Ez alapján látható, hogy a telkek árai a válságig jellemzően emelkedtek, majd megtorpant a növekedés, 2010-re csaknem a 2006-os szintre estek vissza. Budapest népszerű kerületeiben az árak ugyanakkor tartják magukat.

„A tranzakciók számát tekintve drámai csökkenést észlelhetünk. A visszaesés 2006-hoz képest 2010-ben csaknem 80%-os, de az előző évhez viszonyítva is esett a tranzakciók aránya.”- összegez Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója.

Az adatokból az is kiderül, hogy míg a családi házak építése iránti érdeklődés az adatok alapján magasabb, mint az új lakás vásárlási kedv, a visszaesés a telek tranzakciók számát tekintve mégis sokkal meredekebb, mint a közismerten nehéz napokat élő újlakás piac esetében.

„Az ellentmondást nem a vásárlóerő csökkenése, hanem sokkal inkább a minőségi kínálat hiánya okozza.” - állítja Angel Gábor.

Mit hoz a jövő? 

A nívós fővárosi építési telkek kínálatának csökkenése miatt az elmúlt tíz évben a családi házra vágyók jelentős része az agglomerációban keresett és talált megoldást. Azon települések, amelyek az elmúlt években vonzó betelepülési feltételeket kínáltak, nem szenvedtek el látványos visszaesést. (pl. Üröm és Csömör.). A családok azonban egyre inkább keresik a Budapesten belüli lakóövezeteket is. A teljes budapesti telekpiac forgalmának mintegy 10%-át adó III. kerület például rendkívül kedvelt része a városnak. Itt az árak stabilak, de a népszerűség ellenére a tranzakciók száma mégis csökken. Látszólag ugyanis bőséges a kínálat, a nyilvánosan hozzáférhető eladói hirdetések száma a 2010-es év tranzakció számának több mint 50-szerese, mégis hiányzik a színvonalas telek kínálat.

„A kereslet a minőségi fejlesztéseket preferálja, így új lendületet adhat a piacnak a Budapest belterületén található mégis zöldövezeti, megfelelő alapterületű, minőségi telkek fejlesztése.” – állapítja meg Angel Gábor.

A BIF ezt a trendet felismerve indította útjára nemrég a Harsánylejtő-projektet, amely jelenleg Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése a III. kerület testvérhegyi részén. A természet közeli, egyedi lakókörnyezettől azt várják a fejlesztők, hogy bebizonyítja majd: a minőségi kínálat reális áron megtalálja a vevőkörét.

Forrás: Weber Shandwick

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?