Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

3000-nél is több látogató a Makettfesztiválon

Hírek 2010. 11. 19.
Makettpárbaj - Fotó: Kocsis Ferenc
Makettpárbaj - Fotó: Kocsis Ferenc

ModelingMuseums

II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál a Műcsarnokban, 2010. november 13-16.

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ produkciója

Több mint háromezer látogatója volt a mindössze négy napra felállított Makettfesztiválnak a Műcsarnokban. A november 12-én rendezett megnyitón a Pecha Kucha különkiadása örvendeztette meg a közel ezer érdeklődőt: többek között Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója tartott szubjektív bemutatót a múzeumok átalakulásáról. A megnyitóra öt cukrászda készült meglepetéssel, melyek mindegyike megépített egy-egy makettet tortából.

A szombati makett-párbajon két kiemelkedő magyar építész, Kis Péter és Zoboki Gábor irodája vívott meg egymással. Kilencven perc alatt tervezték meg a jövő Parlamentjét a közönség által megszavazott helyszínre, a Clark Ádám téren tátongó foghíjtelekre.

A fesztivál négy napján négy szimpóziumon 28 előadót hallgathattak meg az érdeklődők a múzeumépítészetről, továbbá építészet és intézményi működés kapcsolatáról, valamint a legújabb makettezési és tervezési technológiák rejtélyeiről, miközben több száz gyerek készített tésztából vagy gipszből makettet. A kiállításon hatvan építésziroda hetven makettje mutatkozott be – soha ilyen sok múzeum és kiállítótér nem találkozott össze egyetlen kiállítótérben. Köztük volt a japán Shigeru Ban makettje a 2010 tavaszán megnyílt Centre Pompidou-Metz épületéről, a svájci Christian Kerez munkája Varsó tervezett Modern Művészeti Múzeumáról, a pályázaton első díjat nyert Lévai Tamás által tervezett Maribor Művészeti Galéria-makett, és természetesen a Szépművészeti Múzeum tervezett átalakításának makettje is.

A korszerű kulturális intézményeket bemutató szemle egyedülálló és sokrétű betekintést nyújtott a magyar szakmabeliek számára, ami a magyar intézmények kezdődő átalakulása szempontjából meghatározó jelentőségű lehet. A Makettfesztivál a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kétévente megrendezett produkciója – legközelebb 2012-ben lesz látható.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?