Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai

Ingatlan 2006. 11. 08.

(2006. októberi felmérés alapján)

Túl a sokkon újra az áprilisi szinten a fővárosi ingatlanindex 

Az ingatlanpiaci szereplők túl vannak a megszorító csomag bejelentését követő sokkon,  a fővárosi ingatlanindex értéke  -14, vagyis újra az áprilisi szintre emelkedett - mondta Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója, a GKI és az AL Holding közös, az Ingatlan és Befektetés szakmai támogatásával készített fővárosi ingatlanindex alakulását ismertető sajtótájékoztatón.

Az ingatlanpiac helyzetéről és kilátásairól készített felmérés szerint az egyes szegmenseken belül a lakáspiacon történt a legnagyobb elmozdulás, a forgalmazói várakozások lényegesen javultak a júliusi megkérdezéshez képest, bár még így is ezen a piacon a legpesszimistább a megítélés. A több részpiacon nem történt lényeges változás, az üzlethelyiségek piacán némi romlás, a raktárpiacon kisebb mértékű javulás érezhető, az irodapiac változatlan képet mutat. A fejlesztői várakozások, a raktárpiac kivételével romlottak, a vállalatok ingatlanpiaci keresleti prognózisai minden esetben kedvezőbbek, mint júliusban.

A várható áralakulással kapcsolatban Akar László kiemelte, hogy az eddig jóval az infláció fölötti áremelkedést produkáló telekpiacon most először történt, hogy csupán az inflációval megegyező növekedést prognosztizáltak a megkérdezettek, miként az új ingatlanoknál a többi szegmensben is. A használt ingatlanok körében reál árcsökkenés várható, az emelkedés mértéke 0-1,2 százalék között változik.

Rámutatott, szakértői prognózisok és a modellszámítások eredménye azt mutatja, hogy 2006-ban maximum 36 ezer új lakás átadása várható. A kutatás eredményeivel kapcsolatban Illy Péter, a sajtótájékoztatón egyébként éppen a kétezredik átadott lakásáról is megemlékező, és ezzel jelenleg a legtöbb budapesti lakást felépítő AL Holding vezérigazgatója kiemelte, a lakáspiac különböző szereplői ellentétes fázisban élik meg a piacot, míg a forgalmazók már érzik a kereslet újabb lendületét, a fejlesztők még meglehetősen pesszimistán ítélik meg a lehetőségeket. Véleménye szerint a KSH adatokban mutatkozó csökkenés még egy-két évig fennmarad. Számításaik szerint idén akár 40 százalékkal is kevesebb lehet az átadott lakások száma a fővárosban, ennek eredményeként megindul a felhalmozott készletek fogyása. A megkérdezett piaci szereplők 82 százaléka túlkínálatosnak minősítette a budapesti lakáspiacot, ez is némi javulást jelez a nyári adatokhoz képest, amikor lényegében az összes válaszoló túlkínálatról számolt be.

A lakáspiaci helyzetről szólva Szeifried Adél, az Ingatlan és Befektetés lapigazgatója elmondta, az őszi budapesti lakásvásáron a kiállító fejlesztők körében végzett megkérdezés azt mutatja, nem tartanak hirtelen visszaeséstől, sőt 10 százalékuk keresletnövekedést jósol. A megkérdezettek 40 százaléka a beruházások növelésében, több mint fele szinten tartásában jelölte meg követendő stratégiáját. Az ezres mintán végzett lakossági felmérés eredményei pedig a használt lakások iránti kereslet erősödését vetíti elő – tette hozzá. 

(A GKI Gazdaságkutató Zrt., az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés szaklap közös sajtótájékoztatója alapján.)

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?