Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Innovatív megoldások hazai alapokon

Hírek 2010. 02. 03.

Belváros Új Főutcája

A Kálvin tértől a Szabadság térig húzódó, és idén tavaszra elkészülő Belváros Új Főutcája nemcsak jövőbemutató céljait, a zaj- és forgalomcsökkentést, illetve az élhetőbb környezet kialakítását tekintve tart számot kitüntetett figyelemre. Hanem az egyik legjelentősebb magyar beruházásként is, amely jelentős részben hazai alapanyagok felhasználásával és technológiai innovációk sorával biztosítja, hogy a Belváros megújuló része sokkal több legyen, mint egy hétköznapinak számító közterület-felújítás.

A Belváros-Lipótváros észak-déli tengelyének számító Belváros Új Főutcája beruházás során a projekt tervezői és kivitelezői nem csak arra figyeltek, hogy a Jövő Városának arculatát meghatározó, majd 2 kilométeres övezet alakuljon ki, hanem arra is, hogy már a Főutca építése is példaértékű és egyben értékteremtő legyen. Ennek részeként számos olyan innovatív, korábban még itthon ismeretlen megoldást választottak, amellyel nemcsak a kerület, illetve a Főutca és látogatói profitálhatnak, hanem a beruházási projektben részt vevő cégek is új tudással gazdagodhassanak.

Alternatív energiafelhasználástól az átszellőző kőburkolatig

Ezen filozófia mentén a Főutca burkolatához felhasznált mészkő 50%-ban magyarországi bányákból származik, méghozzá olyanokból hoznak az építkezéshez alapanyagot, ahol külön figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. Így ezekben a bányákban alternatív energiával üzemelő bányagépek dolgoznak, a külszíni fejtés során keletkezett „sérüléseket” rekultiválják, azaz a munka végeztével visszatemetik és erdősítik. A kibányászott alapanyagból Európai Uniós támogatással épült, és a legújabb technológiával működő gyártőüzemben történik a méretre vágás és a csúszásmentességet biztosító felületkezelés – ez utóbbi gyémántzuzalékos gépi keféléssel történik.

Az így a Belvárosba kerülő, majdnem hegy-méretű kőrengetegből születő burkolóköveket egy korábban Magyarországon még nem alkalmazott ún. vákuum-technológiával működő speciális emelővel rakják le. Ennek köszönhetően a megszokott 3 helyett 10 centiméter vastagságú kövek, nemcsak teherbíróak, hanem időtállóak is. Olyannyira, hogy az 50 évre prognosztizált élettartamukat követően elég csak megfordítani őket, és ismét újjászületik a Főutca burkolata! Az azonos teherbírású kőszőnyeg kövei házfaltól-házfalig úgy sorakoznak majd egymás mellett és olyan rétegek helyezkednek el alattuk (ún. szárazon rakott kövek), hogy a lehulló csapadék azonnal átszivárog közöttük. Ráadásul mindez visszafelé is működik: a környező házak pincéi átszellőzhetnek rajtuk keresztül.

Led-világítás, kerékpártárolók, wifi, intelligens vízjáték

Nemcsak maga az építkezés, hanem az annak eredményeként megszülető Főutca is bővelkedik majd innovatív technikai megoldásokban. Ilyen például a Led-világítással működő utcai lámpák használata, az üvegből készülő, és élükön szintén Led-sorral megvilágított parkolásgátló ún. pollerek elhelyezése, illetve az interaktív és kommunikáló speciális kőburkolatok elhelyezése, amelyek többek között GPS-koordinátákkal és a Dunától mért távolsággal segítik a Főutcán sétálók tájékozódását.

Emellett jó pár olyan kényelmi funkciót élvezhetnek majd a hangsúlyosan akadálymentesített Főutcát birtokba vevők, azaz a lakók és az ide látogatók, mint amilyen a droszt nélküli taxiállomás, a majdnem félszáz új pihenőpad, a kerékpártárolók vagy a Főutca mentén végig újonnan kialakuló köztereken ingyenesen elérhető Wifi hot-spotok.

Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy valódi közösségi élet alakulhasson ki a Főutcán, amely a forgalomcsillapításnak hála a gyalogosok valódi sugárútja lehet, amelynek Szabadság téri végén egy olyan ún. intelligens vízjáték ejti majd ámulatba az arra járókat, amely nemcsak itthon, hanem még a kontinenesen is ritkaság számba megy majd.

Forrás: HAMU ÉS GYÉMÁNT Magazinkiadó

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?