Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Változó áfa szabályok ingatlanok értékesítése esetén

Építési jog 2010. 01. 11.

A belföldi áfa alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk az állami adóhatóságnak arról, hogy a tulajdonukban álló lakóingatlanokat adómentesen kívánják értékesíteni. A határidő elmulasztása jogvesztő – hívta fel a figyelmet Balázs Péter, a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

A hatályos szabályozás értelmében az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól. Ez a szabály mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanokra is vonatkozik. Az áfaalanyoknak lehetőségük van arra, hogy ingatlanjaik értékesítését áfa kötelessé tegyék, azonban a 2009-es szabályok szerint választásuk egyszerre érintette mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanjaikat. Ez kedvezőtlen szabályozás, mert kompromisszumok elé állította a társaságokat: a lakóingatlanok esetében általában az adómentesség, míg az egyéb ingatlanok esetében pedig az áfa kötelesség választása lenne kedvezőbb megoldás.

Az áfaalany társaságok újnak nem minősülő lakóingatlanjaikat döntően áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek részére értékesítik. Mivel az áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek egy áfaköteles értékesítés keretében rájuk áthárított áfát nem tudnák levonásba helyezni, ezért számukra olcsóbb megoldás, ha az ingatlant áfa tehertől mentesen vehetik meg. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy az értékesítő társaság is versenyképesebb áron tud eladni lakóingatlant áfa mentesség választása mellett.

Az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanok esetében döntően az áfa köteles értékesítés a kedvezőbb. Ilyenkor általában egy olyan áfaalany társaság részére történik az ingatlanértékesítés, amely élhet az áfa levonási jogával, ezért számára gyakorlatilag közömbös, hogy a beszerzése áfaköteles vagy áfamentes. Egyértelmű előnyt jelent azonban mindez az értékesítő fél szempontjából: az értékesített ingatlannal kapcsolatos korábbi beszerzéseinek áfa tartalmát csak akkor vonhatja le, ha az ingatlan értékesítésével kapcsolatban áfa köteles értékesítési módozatot választott.

Az eddigi kompromisszumkényszertől megszabadulhatnak a vállalkozások, mivel 2010. januárjától a lakóingatlanok esetében áfa mentességet, míg az üzleti célra szolgáló ingatlanjaik esetében áfa kötelességet választhatnak és nem kell mindkét ingatlantípus esetében vagy csak a mentesség, vagy csak az adókötelesség mellett elköteleződniük. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a választás határidőhöz kötött: a két ingatlantípus egymástól eltérő áfa rendszerbeli kezeléséhez mindenképpen bejelentéssel kell élni legkésőbb 2010. február 1-jén, amely határidő jogvesztő.

Forrás: OSCAR Communication

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan
Építési jog

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?