Utolsó frissítés: 2019-07-29

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magyar építészet

Épinfó - Aktuális

< >

Szakértői kerekasztal beszélgetés az ingatlanszektort érintő aktuális jogi és üzleti kérdésekről

Építési jog 2009. 12. 04.

A  Noerr és Társai Ügyvédi Iroda szervezésében egy szerdai szakmai fórum keretében vitatták meg a szakértők az új építési szabályokat. Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr és Társai Iroda vezetője az építési szerződések kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az új jogszabályok meghatározzák az építési szerződések kötelező formai és tartalmi elemeit. Bevezették továbbá az építési fedezetkezelő intézményt, amely mintegy letéteményesként a vállalkozóknak járó díj kifizetését koordinálja. A módosítások célja, hogy az építőipari körbetartozások megszűnjenek, amelyek különösen az alvállalkozókat sújtják, és tisztább viszonyok alakuljanak ki.

Ezt követően fejlesztők, Baross Pál, az ING Csoporttól, Kákosy Zsolt, a Harbor Kft. képviseletében, Szilvási Pál, a Codic Hungarytől, illetve jogszabály-előkészítési részről Dr. Bodnár Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építésügyi Szabályozási Osztály referense, kerekasztal formájában vitatták meg a jogszabályváltozás gyakorlati problémáit. A szakértők konklúziója az lett, hogy sok gyakorlati kérdésben nagy a bizonytalanság, így csak az első projektek adhatnak megnyugtató választ arra, hogy hol van szükség a jogszabály módosítására. A fedezetkezelő pozícióját illetően a jelenlevő bankok képviselői egyértelműen úgy foglaltak állást, hogy kivárnak, egyelőre nem kívánnak élni a jogszabály adta lehetőséggel.

Zárásként az ingatlanfejlesztők képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a fedezetkezelő alkalmazása a projekteket drágítja, de hogy milyen mértékben, az egyelőre pontosan nem határozható meg.

Forrás: OSCAR Communication

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan
Építőipari generálkivitelezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A nagy térkő áttekintő

Gyártói hírek, cikkek 2019. 07. 25.

Az elmúlt években jelentősen növekedtek az építési költségek és az építőanyagárak. A kültéri burkolóanyagok közül különösen a térkövek kereskedelmi árai emelkedtek. Egyes termékeknél az átlagos árnövekedés akár a 65 százalékot is elérte, ennek egyik elsődleges oka a drasztikusan megugró kereslet . A térkövek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően annak, hogy esztétikusak és divatosak. De milyen palettából választhatunk?

Szakkönyv

Jelek a térben - Lázár Antal építészete - The Architecture of Antal Lázár

Építészet 2019. 07. 27.

Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének főtitkára, majd elnökhelyettese, a Műegyetem építészmérnöki karának dékánja, a kortárs magyar építészet meghatározó alakja. A sok száz képpel, tervrajzzal, fotóval illusztrált kötet bemutatja az alkotásokban gazdag életpálya legfontosabb állomásait

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?