Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

A Nemzetközi VELUX-díj nyertesei

Hírek 2006. 10. 31.

20 építészhallgató nyert Nemzetközi VELUX-díjat

Október 23-án hirdették ki a bilbaoi Guggenheim Múzeumban az építészhallgatók számára alapított, 30 000 euró összdíjazású Nemzetközi VELUX-díj 2006-os pályázatának nyerteseit. A beérkezett 557 pályaműből a zsűri 20-at részesített elismerésben.

A kétévente kiírásra kerülő Nemzetközi VELUX-díj második, a „Jövő fényforrása” címet viselő pályázati felhívására 53 ország 225 felsőoktatási intézményéből 557 pályaművet küldtek be a hallgatók. A nemzetközi zsűri 3 helyezettet és 17 oklevélre érdemes anyagot díjazott.

„Az építészeti egyszerűség, mellyel térbeli komplexitást ért el, valamint a fény képességeibe vetett hite igazán dicséretes. Ehhez erős jellem, tehetség és következetesség kellett. Az elképzelését kitűnően prezentálta, melyről sugárzik a térérzékenység és az építészeti érettség.”

Így jellemezte a zsűri a 27 éves, dán Louise Groenlund I. helyezett munkáját, mely a „Fotográfiai Múzeum” címet viseli. Louise a Koppenhágai Építészeti Iskolában végzett idén januárban, a pályázatra beküldött munkája a diplomaterve volt. „A pályázat témamegjelölése teljesen egybevág a fény és a látás jelenségének témakörében végzett kutatásaimmal. Fotográfiai múzeumot tervezni azt jelenti, hogy megteremtem a látáshoz szükséges optimális feltételeket. Szeretném, ha a látogatók nem csak magukat a fotókat látnák, hanem pontosan érzékelnék azt is, hogy mit és milyen körülmények között látnak – magyarázza Louise.

A II. díjat a 26 éves madridi Gonzalo Pardo Diaz kapta, aki már több spanyol és nemzetközi építészeti díjat is nyert. Az „Olvasótér” címet viselő terve egy háromdimenziós hálózatot ábrázol, amely egy erdő hangulatát idézi. Diaz egy spirális szerkezetre fűzve alakította ki azokat a térrészeket és látványi elemeket, amelyek segítenek az elmélyült olvasásban.

A III. helyezést a 25 éves, görög származású Anastasia Karandinou-nak ítélték oda, aki jelenleg Skóciában tanul, így az Egyesült Királyságot képviselte a „Láthatatlan fényhidak” című munkájával. Anastasia kombinálta a fény tulajdonságairól szerzett elméleti tudását a Sanghajban végzett kutatásának eredményeivel.

A zsűri a három fődíjon kívül 17 oklevelet osztott ki 9 ország hallgatói között. Magyarországról 4 felsőoktatási intézmény 19 hallgatója 9 pályaművet küldött be, de sajnos egyik sem szerepelt a díjazottak között. A 2004-es pályázaton Bujdosó Ildikó és Bujdosó Attila munkája a 8 oklevelet nyert pályamű között volt.

A pályázat zsűrijének tagjai voltak:

  • Kengo Kuma japán építész, a Kengo Kuma & Associates alapítója. 2001 óta a Keio Egyetem Műszaki Tudományok Karának docense. Több könyv és monográfia szerzője a japán építészet témakörében, sok japán és nemzetközi díjat elnyert épület tervezője.
  • Per Olaf Fjeld, az osloi Építészeti és Dizájn Iskola tanára. Számos építészeti témájú könyv és cikk szerzője. 2004 óta az Európai Építészeti Oktatási Szövetség (EAAE) elnökhelyettese.
  • Róisín Heneghan ír építésznő, a dublini heneghan.peng iroda egyik alapítója. 2003-ban Shih-Fu Penggel megnyerte a gizai Nagy Egyiptomi Múzeumra kiírt nyílt nemzetközi tervpályázatot.
  • Omar Rabie a Massachusetts-i Műszaki Tudományok Intézetében, az Építészeti Mesteriskola hallgatója. Kairóban több épület tervezésében is részt vett, illetve számos nemzetközi pályázatot zsűrizett.
  • Douglas Steidl 2004 óta az Amerikai Építészek Intézetének elnöke, ahol 74000 építészt képvisel. Az 1983 óta működő Braun & Steidl amerikai építészvállalat alapítója, amely igen ismert az USA-ban.
  • Massimo Buccilli, a VELUX Olaszország ügyvezető igazgatója.

Háttérinformáció a díjról

A Nemzetközi VELUX-díj minden második évben kerül kiírásra, mely szerves része a VELUX azon törekvésének, hogy szoros szakmai kapcsolatot alakítson ki az építészeti szakemberekkel.

A „Jövő fényforrása” témakiírás célja az volt, hogy kiemelje a természetes fény mint építőanyag szerepét, és kiterjessze a használatát az építészetben. A tágabb témamegjelölés arra ösztönzte a diákokat, hogy bátran nyúljanak a fényhez – ne csak úgy mint egy dizájn elemhez vagy külső tényezőhöz, hanem mint központi építészeti alkotórészhez.

A pályázat összdíja 30 000 euró volt, melynek keretén belül a zsűri szabadon döntött a díjak számáról és összegéről. A zsűri egyaránt értékelte a hallgatókat és a tanáraikat is.

A www.VELUX.com/A honlapon bővebb információ található a díjról, a zsűri tagjairól, valamint megtekinthetők a 2004-es nyertes pályaművekről készült anyagok is.  

További információ:

Budai Henrietta - PR koordinátor Tel: (1)437-0899, (30)257-3133 budai.henrietta@velux.com
< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

Hírek 2020. 07. 02.

Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?