Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Párbeszéd a budapesti magasházakról

Ingatlan 2006. 10. 31.

2006. október 30-án a Raiffeisen Ingatlan az Építészet Hónapja fesztivál talán leglátványosabb eseményeként fénytornyot épített, hogy párbeszédet kezdjen a budapestiekkel a magasházakról. A kortárs fényművészeti installáció a leendő épületegyüttes helyén segített elképzelni az új épületet. 

A budapesti magasházakról szóló diskurzus jegyében zajlott a negyedik alkalommal megrendezett Építészet Hónapja rendezvénysorozat is. A „Jönnek a felhőkarcolók?!” címet viselő több hétig tartó események záróakkordjaként 2006. október 31-én a szervezők konferenciát tartanak neves hazai és nemzetközi építészek részvételével, amelynek központi témáját a világ nagyvárosaiban található felhőkarcolók, illetve a magyar építészet és a jelenlegi budapesti szabályozás az 55 méternél magasabb épületekkel kapcsolatos viszonya képezi.

A konferencia előestéjén látványos esemény keretében bemutatkozott a Raiffeisen-torony, melyet a Teve utca és a Róbert Károly körút kereszteződésében található parkolóban, az építkezés leendő helyszínén Kozma Péter fényművész három fényoszloppal, illetve a környező épületek homlokzataira vetített elemekkel és egy 400 tonnás daru segítségével 110 m-re megemelt 10x8x5m-es led-háromszöggel szimbolizált. Az eseménnyel a Raiffeisen Ingatlan minél több fővárosi lakost kívánt bevonni a magasházakról szóló konstruktív párbeszédbe. A cég tervei szerint a bankszékház tetején egy kilátószint épülne. Az innen nyíló panorámát egy magasba emelt kamera segítségével tárták az érdeklődők elé, amely páratlan képeket készített a délutáni és az esti órák során a fővárosról.

Molnár Ferenc, a Raiffeisen üzletág igazgatója gondolatébresztő képzőművészeti alkotásként látja a bemutatott fénykompozíciót, amely megtestesíti a hagyományaira támaszkodó, ugyanakkor kreatív és kísérletező építészetet. „Nem az építészeti végeredményt kívántuk bemutatni, hanem benyomást szerettünk volna kelteni, hogy lássuk: melyik a helyes épület-kompozíciós arány.”

A fényművészeti alkotást - a művészeti eseményt megnyitó - Z. Halmágyi Judit építész is méltatta, aki szerint jelzés értékű, hogy az építész szakmabeliek felajánlották szakmai munkájukat a fővárosnak, amelynek következtében belátható időn belül esély nyílik az uniformizáló szabályok újraértékelésére. Z. Halmágyi a városművészet révén is dinamizálni kívánja a kreatív városfejlesztést, amely esélyt teremt a nyitottabb látásmódra, egy újabb, befogadóbb Budapest-sziluett megrajzolására.

A rendezvényen részt vett Bojár Iván András, az Építészet Hónapja fesztivál főigazgatója, aki elmondta: „Örvendetes tény, hogy az idei rendezvénysorozaton az építész szakma, a társadalom és a média is kiemelt figyelmet szentel az építészet aktuális irányvonalainak és témáinak, így többek közt a városképet befolyásoló épületeknek is.” 

Az új épületet bemutató fényművészeti eseményen jeles külföldi építészek is részt vettek, többek közt Erick van Egeraat, akinek nevéhez Budapesten az ING-bank egykori Andrássy úti székháza, a Liget Center, a Deák Palota és a Dózsa György úti újjáépített MÉMOSZ székház, illetve az ING-irodaház új tömbje is kapcsolódik. Egeraat 15 évvel ezelőtt járt először a magyar fővárosban, s elmondása szerint Budapest rendkívül pozitív fejlődésen esett át. „Talán nem Budapest a világ legnagyobb városa, de az biztos, hogy a legdinamikusabban változó, fejlődő metropoliszok közé tartozik. Erre a fejlődésre minden városnak szüksége van, s törekedni kell arra, hogy a városlakók részesei lehessenek a változásnak.”

2000 óta a régió több városában - Bécsben, Bukarestben, Pozsonyban, Zágrábban és Varsóban - huszonöt magasház épült, amelyek közül a bécsi Twin Tower, vagy a varsói Rondo esztétikai értéke miatt egy turistalátványossággá nőtte ki magát.

További információ: Pákolicz Attila, tel.: 279-3905, fax: 279-3911, e-mail: attila.pakolicz@landw.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?