Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Jó fényt vetett az országra az Első Fényépítészeti Konferencia

Hírek 2009. 09. 15.
Alain Guilhot
Alain Guilhot

Az fényépítészet pénzben mérhető értéknövelő, a környezettudatossággal összeegyeztethető, és képes rámutatni az építészet lényegére – többek között ez is elhangzott tegnap Budapesten, „A fény útján” elnevezésű Első Fényépítészeti Konferencián, amelyet az ország szakmai nagyjain túl a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott fényépítésze, a francia  Alain Guilhot is megtisztelt előadásával. Az eseményhez kapcsolódóan a művész alkotásaiból kiállítás nyílik a Francia Intézetben, amelyek között olyan épületek is szerepelnek, mint a Petronas-tornyok vagy éppen az Eiffel-torony vörös megvilágítása.

A tegnap délután lezajlott konferencia azzal a céllal jött létre, hogy a magyar építészek, városvezetők, világítástechnikai szakemberek és az ágazat szereplői megismerjék a nemzetközi fényépítészeti tendenciákat, lehetőségeket, és kölcsönösen kicseréljék tapasztalataikat. A rendezvényen kiderült, hogy a mindent elborító fényárral szemben ma már a világítás képes kiemelni az architektúra finomságait. A megvilágítás hosszútávon is koncepcionális alkalmazása nem csak az egyes épületek piaci értékét növeli, hanem egy egész várost is vonzóbbá tehet a nemzetközi porondon.

Demján Sándor ingatlanfejlesztő szerint a fénytől máig idegenkednek Kelet-Európában, mert a szocializmusban a sötétség volt uralkodó a várostervezésben is. A fény véleménye szerint nem csak üres látványosság, hanem az ingatlanfejlesztő számára forintban megtérülő befektetés. Koltai Lajos operatőr Alain Guilhot munkásságának művészi fontosságát húzta alá. Budapest főpolgármestere, dr. Demszky Gábor elsősorban a hidak megvilágítását emelte ki, míg Fegyverneky Sándor országos főépítész arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Budapesten is van jó kivilágítás, az nem vált építészeti koncepcióvá. Zoboki Gábor építész arra mutatott rá, hogy a fővárosban a sárga szín dominál az éjszakai megvilágításokban, ami elmossa az anyagokat és a formákat is, ezért Budapestnek világítási térképre lenne szüksége. Somlós Judit, a Philips Magyarország világítástechnikai részlegének igazgatója kitért arra, hogy az újabb LED-technológiák forradalmasították az épületek bevilágítását, mert akár 50-70%-kal energiatakarékosabbak, mint a nátrium alapú lámpák, ugyanakkor hosszabb az élettartamuk is.

Gilles Buna, Lyon főpolgármester-helyettese a folyamatosság fontosságát emelte ki, vagyis hogy a koncepcióknak az aktuális politikai széljárástól függetlenül kell folytatódniuk.

- „A fényépítészet megismertetése volt a konferencia elsődleges célja, de ennél több történt: a háttérben zajló konstruktív szakmai viták jól mutatták, hogy Magyarországon már szükség volt erre a találkozóra.” - fogalmazott Both Ildikó, a konferencia ötletgazdája, a Négyzetméter ingatlanmagazin főszerkesztője.

- „Budapest megfelelő fényekkel ragyogóan megőrizheti a jövőnek kivételes épített örökségét. A fény ma már nem drága, Budapestnél jóval szegényebb városokban is megfizethető, érdemes lenne többet foglalkozni vele.”- fogalmazott Alain Guilhot, aki szerint büszkébbnek kellene lennünk városunkra.

Az ismert francia fényépítész, aki harminc éves munkássága alatt több mint 3000 fényalkotást hozott létre világszerte, öt napig tartózkodott Magyarországon. Bejárta Budapestet - többek között az egykori Dreher Sörgyár védett ipari műemlékeit magában foglaló ún. S1 projektet - és Balatonfüredet is. A művész olyan épületek díszkivilágítását tudhatja magáénak, mint a sanghaji Oriental Pearl TV torony, a dubaji Burj-torony vagy éppen az orosz Lomonoszov Egyetem.

Forrás: FORTE Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?