Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

VELUX Atika - Új intelligensház-koncepció: légkondicionálás napkollektorokkal

Hírek 2006. 10. 09.

A spanyolországi Bilbaoban október 10-én kerül először bemutatásra a VELUX megbízásából készült Atika házkoncepció, amely a magas színvonalú kortárs építészet, a ideális belső klíma és az energiatakarékosság ötvözését példázza. A házat később több mediterrán városban is felépítik.

A VELUX Atika megalkotását a jelenleg hatályos európai szabályozások ösztönözték, melyek a lakások hűtésére, fűtésére és szellőztetésére irányuló energiafelhasználás csökkentését irányozzák elő. Ugyanakkor a koncepció mintát is nyújt a mediterrán éghajlatra és életstílusra hangolt jövőbeli otthonokhoz érdekes építészetével, innovatív energiaforrásokkal és a természetes megvilágítás újszerű megoldásaival.

– A 100 m2-es családi házban amerikai konyhás nappali, egy hálószoba, valamint egy abból nyíló fürdőszoba és gardrób van. A mediterrán építészeti hagyományokat alapul véve, a helyiségek egy sevillai típusú átrium köré szerveződnek. A különböző hajlásszögű tetősíkok a dombtetőkre épült tipikusan mediterrán falvakra asszociálnak, míg a ház maga hipermodern. Az ablakok elhelyezését következetesen a helyiségek funkciója és tájolása határozta meg. A VELUX Atika váza acélszerkezet, amelyet további könnyűszerkezeti elemek egészítenek ki. A tetőben és a falakban egyaránt 160 mm hőszigetelés helyezhető el, télen-nyáron azonos belső klímát biztosítva – mondja Javier Aja Cantalejo, a VELUX Atikát tervező IDOM spanyol építésziroda projekt menedzsere.

Hűtés napelemekkel

A ház a kiváló energiahatékonyságát az elemi szerkezetek kialakításának, valamint egy új szolártechnológiának és elektronikus vezérlési rendszernek köszönheti. A fűtési rendszer mellett az épület abszorpciós hűtése is a VELUX napkollektorokból származó hőenergiával üzemel. A használati melegvíz ellátást szintén a napkollektorok biztosítják.

Automatikus épület-felügyelet

A VELUX Atika az integrált épületüzemeltetés legújabb technológiai vívmányait alkalmazza. Valamennyi ablak, árnyékoló, redőny stb. elektromos irányítású, és az előre beállított hőmérséklet, páratartalom, napszak, évszak stb. alapján automatikusan nyílik/záródik. Az épület-felügyeleti rendszer alapja az io-homecontrol® elnevezésű vezeték nélküli kommunikációs protokoll, amelyet a szabályozástechnológia vezető cégei: a Honeywell, a Somfy, valamint a VELUX fejlesztettek ki. Az épület automatikus működtetése energiatakarékos, amellett, hogy állandó optimális belső klímát nyújt.

Utazó ház

A VELUX Atikát először a bilbaoi Getxo kikötőben építik fel, ahol a VELUX 5 Oceans egyéni földkerülő vitorlásverseny rajtjára és az építészhallgatók számára kiírt Nemzetközi VELUX-díj átadására látogató vendégek fogadóközpontja lesz. A ház 2007 júniusáig marad Bilbaoban, majd 2007 és 2010 között más spanyol városokban, valamint Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában mutatják be, főként építészeknek.

Az alkotók

A koncepciót a 2005-ös spanyol VELUX-díj nyertese, egy fiatal építész, Roberto Aparicio fogalmazta meg. Magát a tervezést az ACXT/IDOM spanyol építész- és mérnökiroda végezte, ők dolgoztak együtt korábban Frank Gehry-vel a bilbaoi Guggenheim Múzeum megalkotásában is. Az épület kivitelezője a Modultec cég volt: az előre gyártott elemeket a helyszínen szerelték össze.

VELUX és Atika

– A VELUX tetőtéri ablakok egyik alapvető funkciója a természetes szellőztetés megoldása, és hosszú távú célunk, hogy olyan fejlesztéseket támogassunk, amelyekkel a „tetőn keresztül” növelhetjük az emberek lakókomfortját. A VELUX Atika projekttel olyan lehetőségeket tártunk fel, amelyekkel csökkenthető a háztartások hűtésre-fűtésre fordított energiafelhasználása, ráadásul a VELUX gyártotta napkollektorok felhasználásával – nyilatkozta Johannes F. Kjellgren a VELUX Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója.

Miért Atika?

Az Atika név a földközi-tengeri térséghez kapcsolja a projektet. A szó görög eredetű, és Görögország egyik régióját hívják így, melyben Athén is fekszik. A görög „atica”, az angol „attic” és a spanyol „atiko” szó ugyanakkor a ház legmagasabb szintjén, a tető alatt található lakóhelyet írja le, vagyis az Atika a mediterrán házak lapostetőin kialakított bővítési elképzelések egyike.

További információ:

Budai Henrietta - PR koordinátor Tel: (1)437-0899, (30)257-3133 budai.henrietta@velux.com

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

Hírek 2020. 07. 02.

Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?