Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

GKI Sajtótájékoztató

Ingatlan 2006. 08. 02.

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2006. júliusi felmérés alapján)

 

 

Csökkent a fővárosi ingatlanpiaci index 

 

2006. második negyedévében a +/- 100-as skálán -17,6-re esett vissza a fővárosi ingatlanpiaci index a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az AL Holding felmérése alapján, melyet az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat szakmai támogatásával készítenek immár három esztendeje.  

 

Lakáspiac 

 

Érdekes módon a lakáspiac kínálati oldalának várakozásai nem romlottak számottevően az előző negyedévhez képest. Mindenképp ki kell azonban emelni, hogy a négy fő ingatlanpiaci szegmens közül (lakáspiac, irodapiac, üzlethelyiségek, raktárpiac), így is a lakóingatlan fejlesztők kilátásait jelző index van a legmélyebb ponton jelenleg. Ez az érték a +/- 100-as skálán –50 környékén van.

 

Budapesten az ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetőinek 16%-a erős túlkínálatról, 81%-uk „sima” túlkínálatról, 3%-uk pedig egyensúlyi lakáspiacról tudósított. Ezzel együtt a túlkínálat szempontjából legtöbben kedvező változásokra számítanak a következő 12 hónapban, főleg a főváros budai oldalán.

 

Illy Péter, az AL Holding Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a manapság jellemző vásárlói szempontok ismeretében, a jelenleg üresen álló, de már elkészült lakások hozzávetőlegesen 90%-át várhatóan értékesíteni tudják. Illy szerint ez annak lesz köszönhető, hogy a már kulcsrakész lakóingatlanok után van a legintenzívebb kereslet.

 

A felmérésben megkérdezett ingatlanos cégek 80%-a szerint a kormány megszorító intézkedései, avagy az „Új egyensúly” program 2006-ban hátrányosan érinti a lakáspiacot, és 75%-uk szerint 2007-re sem túl derűsek a kilátások.

 

Akar László, a GKI vezérigazgatója ugyanakkor nem tart olyan mértékű visszaeséstől, ami alapjaiban rengetné meg az ingatlanpiacot. Véleménye szerint a megszorításokat leginkább a lakáspiac fogja megsínyleni. Illy Péter ehhez hozzátette, ugyan a lakásépítésekre közvetlen hatásai nincsenek az „Új egyensúly”-ban foglalt intézkedéseknek, mégis az eddig potenciális vásárlóknak tekintett réteg egy jelentős része valószínűleg több évvel eltolja lakásvásárlási terveit. A szakember szerint itt elsősorban azokra a munkavállalókra kell gondolni, akiket esetlegesen érinthetnek a leépítések, valamint azokra is, akiknek a havi költségek emelkedésével (energiahordozók, élelmiszer) nem marad forrásuk a hitelfelvételre.

 

Szeifried Adél, az Ingatlan és Befektetés lapigazgatója azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a vásárlások volumene az intézkedések hatására akár 10%-kal is csökkenthet. Ezt támasztja alá a felmérés azon része, mely a háztartások lakásvásárlási szándékát taglalja. 2006. áprilisához képest, amikor még 75 ezer háztartás biztosan új otthont akart vásárolni, júliusban már csak 38 ezer háztartás vallotta ugyanezt (1500-as minta, Szonda Ipsos, GKI Zrt.). Ilyen drasztikus, 49%-os csökkenést még soha nem tapasztalták a felmérés készítői.

 

Irodapiac 

 

A korábbinál jóval aktívabb fejlesztési tevékenység eredményeképp Budapesten a kihasználtsági mutatók csökkenésére számítanak a felmérés készítői. Ehhez véleményük szerint nagyban hozzájárulhat az állam tulajdonában lévő ingatlanok értékesítése. Jelenleg Pesten az „A” kategóriás irodaházak kihasználtsági mutatója 81%-os, míg Budán ugyanez 83%. A piaci szereplők várakozásait tükröző fővárosi irodapiaci index a +/- 100-as skálán -17-es értéket mutat. 

 

Üzlethelyiségek 

 

Az ingatlanpiaci szegmensek közül ez az egyetlen olyan kategória, ahol a piaci szereplők túlkeresletről számoltak be. A felmérés szerint egy év alatt az üzletállomány 15%-a cserélődött ki, ami rendkívüli aktivitásra utal ebben a szektorban. A következő 12 hónapban a felmérésben résztvevő cégek vezetői a keresleti nyomás csökkenését várják.  

 

Raktárpiac 

 

Ha rangsort kellene felállítani az ingatlanpiac négy fő szegmense közt, akkor a raktárpiac az üzlethelyiségek után a második helyet érdemelné. A megkérdezett vállalatok szerint ebben a szegmensben jelenleg igen kiegyensúlyozott a kereslet és a kínálat viszonya. Ezt jól tükrözi, hogy a raktárpiaci index a +/-100-as skálán -5-ös értéket mutat.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?