Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Gázvita: 10 cm különbség

Energia megtakarítás 2009. 01. 15.

MEPS 2009. január 15.

Az energiaárak folyamatos emelkedése mellett a szakemberek gyakran a hőszigetelésen spórolnak. A mostani gázvita megmutatta: nem csupán költségkérdés lehet a szigetelés.

A riasztó ütemben dráguló energiaárak mellett korábban is kifejezetten rossz lépésnek tűnt, ha az építtetők a szigetelésen spóroltak. Az ukrán-orosz gázvita azonban bebizonyította: a megfelelő szigetelés akár létkérdés is lehet.

Kecső Zoltán, a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének (MEPS) elnöke elmondta: a 70-es, 80-as évek szintjén leragadni szörnyű felelőtlenség. Akkoriban az energia egy „baráti országból” érkezett; azóta mindez tovaszállt, és az elmúlt hetekben jól láthattuk, hová vezetett az egykori ország maradékénak „torzsalkodása”.

A szakember szerint a 3-4 cm vastag szigetelést már amúgy is jócskán túlhaladta az idő: manapság 10 cm-es hőszigetelés lenne az elvárható. Ha az építtetők betartanák ezt a határértéket, még súlyos energiakorlátozások esetén is jobban járnának a lakók.  

Az elmúlt hetek krízise gyakorlatilag bármikor megismétlődhet – és ha a sokat hangoztatott „csökkentse egy fokkal a belső hőmérsékletet, és ezáltal csökken az ország energiafogyasztása” elv alapján, ha a csökkentett hőmérsékletet megfelelő hőszigeteléssel párosítjuk, nemcsak az energiafogyasztás csökkentéséhez járulunk hozzá, de saját háztartásunk költségein is spórolhatunk. 

További információ: www.meps.hu

Forrás: Ferling PR Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?