Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Társasház, idősek otthona és hotel tervezői a Pro Architectura díjazottak között

Hírek 2008. 10. 07.

Az Építészet Világnapja alkalmából október 6-án, a Művészetek Palotájában öt építész, illetve alkotóközösség vehette át az idei Pro Architectura díjakat, emellett ketten a Palóczi Antal díjat. Ám annak is érdemes volt ellátogatnia ezen a napon a MÜPÁ-ba, aki a díjátadó ünnepségre nem kapott meghívót, mert hat építészeti témájú kiállítást nézhetett meg.

Az Építészet Világnapját 130 országban ünneplik világszerte; Magyarországon idén 20 alkalommal emlékeznek meg az építészet jelentőségről, eredményeiről és jövőjéről ezen a napon szakmai események, konferenciák, kiállítások szervezésével.

Hagyományosan ezen a napon kerül sor a Pro Architectura díjak átadására is - idén a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen vehették át a díjazottak ezt az építészeknek járó egyik legjelentősebb elismerést.

Az október 6-án a MÜPÁ-ba látogatók 6 építészeti témájú kiállítást is megtekinthettek. Különleges rangot adott az eseménynek, hogy a kiállítás megnyitón, illetve díjátadón a Visegrádi Négyek Építőművész Szövetségei elnökei is részt vettek a Visegrádi Négyek Családi házait bemutató vándorkiállítás apropóján.

A rendezvény helyszínén egymás mellett láthatták a gyermekek épített környezettel kapcsolatos elképzeléseit bemutató tárlatot, az „Év háza” pályázat itt felsorakozó elődöntős épületeit és a mai egyik legnevesebb magyar állami építészeti díjat elnyert építészek munkáját bemutató Pro Architectura kiállítást is. A nemzetközi kitekintést a Visegrádi Négyek országainak 10-10 családi házat bemutató kiállítása és a nemzetközi téglaépítészeti verseny, a Brick Award díjazott épületeiből készült válogatás is biztosította.

A kiállításokat a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője és Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke nyitotta meg.

A megnyitott 5 kiállítás mellett mindenképpen érdemes megtekinteni a Reneszánsz év eseményeinek sorába tartozó, Eleőd Ákos építész által jegyzett „Neoreneszánsz építészet Budapesten” című kiállítását, amely október 18-ig látható a MÜPÁ-ban.

A nap fő eseménye azonban a Pro Architectura díjak átadása volt. A díj rangja és jelentősége az utóbbi években teljesedett ki. Míg korábban 7-10 pályázat közül kellett az öt díjazottat kiválasztani, idén 22 színvonalas anyag került a bíráló bizottság elé. Újdonságnak mondható az is, hogy ezúttal lakóépületek és egy hotel is a díjazott munkák közé kerülhetett, míg korábban középületek tervezői nagyobb számban képviseltették magukat az elismerést elnyerő szakemberek között.

Pro Architectura díj

A Pro Architectura díjakat első alkalommal 1992-ben adta át az akkori építésügy kormányzati felügyeletét ellátó akkori környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter. A Pro Architectura díj építészeti nívódíj, amely egy jól sikerült új (vagy értéknövelő átépítéssel új minőségben megjelenő régi) épület építészeti tervezésének elismeréseként adható miniszteri kitüntetés. A díj több tervező társszerzői minőségben végzett alkotói együttműködése esetén megosztható.

Az építészeti díjak hierarchiájában a Pro Architectura díj az Ybl Miklós-díjat követi. Amíg az Ybl-díj életműre, vagy huzamosabb idejű építészeti munkásságra adható, - ezért 40-45 éves kor alatt nem jellemző elnyerése - addig a Pro Architectura díjat már néhány éves gyakorlatú építész is megkaphatja egy kiemelkedő színvonalú épület megtervezésével, vagy tervezőtársi minőségben.

2008-ban Pro Architectura díjban részesültek

Jánosi János építész a Budapest, VI. Lovag utca - Weiner Leó utcai 72 lakásos társasház tervezéséért.

A két utca között elterülő hosszú foghíj-telekre az építész egyéni és eredeti jellegű lakóépületet alkotott. Mind az utcai, mind a belső homlokzatok igényesen formáltak, egyértelműen utalva a történelmi belváros építészeti értékeire és hagyományaira. A budapesti lakásépítés gyakran vitaható minőségű egyedei közül ez a ház példásan magas színvonalával tűnik ki.

Kálmán Ernő DLA építész, a Budapest, XII. Nógrádi utcai „Kálvin János” Református Idősek Otthona épületegyüttesének tervezéséért.

A korszerű eszközökkel formált komplexum - a viszonylag nagy épülettömegek ellenére is - jól illeszkedik mind a lejtős terepre, mind pedig a villákkal és társasházakkal beépített környezetbe. A lakóegységek és a közösségi terek jól kapcsolódnak egymáshoz, egyúttal a formálásnak megfelelően jól tagolódnak. Az épületegyüttes funkcionális szempontból és építészeti megoldásait tekintve is példaértékű.

Mikó László és Szántó Tibor építészek (megosztva) a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja épületének tervezéséért.

A négy éve működő, óriási közönségforgalmat lebonyolító épület kiválóan megfelel rendeltetésének. A tervezők a homlokzatokat és a különböző funkciójú belső tereket egyaránt korszerű, egyben mértéktartó eszközökkel alakították. Egyensúlyt teremtettek a nagyvonalú és forgalmas belső terek valamint az elmélyült munkát szolgáló kisebb helyiségek elrendezésében, egymáshoz való viszonyában. Ez az egyetemi központ nem csak saját műfajában, de az építészet egészét tekintve is kiemelkedő minőségű alkotás.

Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batár Attila és Kara László építészek (megosztva) a Budapest, I. Lánchíd utcai Lánchíd 19. Design Hotel épületének tervezéséért.

Ez az új szálloda a Főváros jelentős pontján, a Világörökség területén valósult meg. A pesti Duna-partról és a Várpalota teraszáról is jól látható, hangsúlyos elem. Ugyanígy, a hotelszobákból is páratlan kilátás nyílik mindkét irányba. A Dunára néző homlokzatot elforgatható üveglamellák teszik folyamatosan változóvá, jelképesen tükrözve a folyam hullámzását. A hotel belső térelrendezését a belső fedett udvar határozza meg, amely funkcionális haszna mellett izgalmas térélménnyel is szolgál. Az épület részleteiben és egészét tekintve is fantáziadús, példásan magas színvonalon megoldott.

Z. Halmágyi Judit és Király Zoltán építészek (megosztva) a Budapest, V. Deák Ferenc u. 15. alatti lakóház – új rendeltetése szerint „Deák-palota”- rekonstrukciójának tervezéséért.

Az eredeti eklektikus homlokzatát az idők során elvesztő hajdani, belsőudvaros lakóház teljes átépítéssel nem csak új funkciót, de új építészeti jelentőséget is kapott. A rekonstrukció helyreállította az eredeti homlokzatot, ezen belül az igényes portálokat, a belső udvar fedetté vált és a főpárkány fölé korszerű, eredeti módon formált tetőtér-beépítés került, tetőterasszal kibővítve. Az alkalmazott építészeti eszközök illetve megoldások mintaszerűek, úgy az épület-rekonstrukciók körében általában, mint a szűkebb városi környezet, a Deák Ferenc utca potenciális értékének helyreállítását tekintve.

Palóczi Antal-díj

2006-ban újabb díjjal bővült a kiemelkedő szakmai munkát végző építészek elismerését célzó díjak köre. Palóczi Antal-díjban azon szakemberek részesülhetnek, akik a településrendezés területén – tervező, oktató, kutató vagy főépítészi minőségben – legalább 10 éven át kimagasló munkát végeztek. Évente két díj adományozható magánszemélynek, illetve tervezőcsoport tagjainak.

2008-ban Palóczi Antal díjban részesültek

Schwarczuk Ágnes

Diplomáját követően mesteriskolát végzett. Pályafutását az egykori „BUVÁTI”-ban (Budapesti Városépítő Tervező Vállalat) kezdi, majd a KÖZTI-ben (Középülettervező Vállalat) dolgozik, amelyekben közel 25 éven keresztül tervez. Közben külső óraadónként oktat, majd egyetemi adjunktusként dolgozik a BME Urbanisztikai Intézetében. 10 éven keresztül főépítész a XI., majd a  VII. kerületekben. Az elmúlt években saját építész irodát működtet, emellett egyetemen tanít. Munkássága során 50 tervpályázaton nyert díjat. Az említettek alapján kijelenthető, hogy a szakterület „teljes spektrumában” dolgozott, valamennyi tevékenységi körben magas színvonalon. A településrendezési szakterület agilis képviselete, valamint szakmai szervezetekben és a Magyar Építész Kamarán belüli szerepvállalása szakmai elkötelezettségéről tesznek tanúbizonyságot.

Rosivall Ágnes

Diplomája megszerzését követően a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetnél helyezkedik el, rövid idő alatt felelős tervező, majd műteremvezető helyettes. 3 éven keresztül Eger város főépítésze, ahonnan szakmai meggyőződése védelmében távozik. Ismét a VÁTI-ban dolgozik, számos előremutató gondolatot tartalmazó terv kerül ki az általa vezetett műhelyből. 11 éve alapította meg saját irodáját. Nagy hangsúlyt fektet a metodikai elemek továbbfejlesztésére, az előírások észszerű, mintaszerű használatára, érdemi kapcsolatfelvételre a tervezésben érdekeltekkel. Neve a szakmai közéletben is ismert. Azon településtervezők közé tartozik, akik mélyen tudják és érzik a szakmát, annak felelősségével, mégis alkotó módon tudnak dolgozni.  

A Pro Architectura díjakat és a Palóczi Antal-díjakat Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium területfejlesztésért és építésügyért felelős szakállamtitkára és Fegyverneky Sándor, országos főépítész adta át.

Forrás: Build&Invest

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?