Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Visegrádi Négyek építőművészeinek felhívása: új szövetség a természettel

Hírek 2008. 08. 12.

Kiáltvánnyal fordultak az építészek és a döntéshozók felé a Visegrádi Négyek (V4) országok építőművész szövetségei. Céljuk a természeti környezetet kizsákmányoló fogyasztói társadalom helyére lépő új fejlődési modell kidolgozására való mozgósítás. A felhívásban az UIA XXIII. Világkongresszusát összegző Torinói kiáltványával összhangban a világszintű változás igénye fogalmazódik meg az igazságos és természetközpontú növekedés érdekében.

A 2008. évi Építészet Világnapja alkalmával rendezett programsorozat kiemelt témája lesz a környezettudatosság és az energiahatékonyság, ezért a Visegrádi Négyek építész szövetségei közös ünneplésére és gondolkodásra hívják a környezetük és szakmájuk iránt elkötelezett építészeket.

A V4-ek építészeti vezetői július 31. és augusztus 3. között Balatonlellén tartott tanácskozásán egyeztették országaik nemzeti építészeti politikáját, és előkészítették az október 13-14. közötti, a Visegrádi Négyek építészpolitikája témájú magyarországi konferenciasorozatot is.

A külföldiek jelezték együttműködésüket a magyarországi építészet világnapját ünneplő október 6-i ünnepségekkel kapcsolatosan, és ezzel egy időben aláírták a MÉSZ felhívását, amely szerint részvételükkel kifejezik azon szándékukat, hogy készek közösen fellépni az ökológiai és társadalmi problémák megoldása érdekében.

A találkozón részt vettek az országok építészeti szervezeteinek vezetői:

  • Kálmán Ernő DLA (Magyarország)
  • Oleg Haman (Csehország)
  • Jerzy Grochulski  (Lengyelország)
  • Stefan Slachta (Szlovákia).

A Visegrádi Négyek országainak  felhívása a 2008 évi Építészet Világnapja megünneplésére az UIA XXIII. kongresszusának kiáltványa alapján

A Visegrádi Négyek országainak építész szövetségei 2008 évi Építészet Világnapja megünneplésére az alábbi felhívással fordulnak az országos szakmai és köztestületekhez együttműködését kérve minden, környezete és szakmája iránt elkötelezett építésznek.

A XXIII. UIA Építészeti Világkongresszus üzenetét összegző torinói kiáltványban a világszintű változtatás igénye fogalmazódik meg: egy új fejlődési modellre van szükség, amely a jelenkori fogyasztói társadalom helyére léphet.

Új szövetség a természettel

Az építészetnek a maga eszközeivel kell fellépnie a természet erőinek kizsákmányolása ellen, a természeti körforgás harmóniájának visszaállítása érdekében. A világnak olyan építészetre van szüksége, aki a természet része, minden területen védi és erősíti azt, sokszínű, értékteremtő. A fogyasztói társadalomnak az emberiség alapvető értékeit kell szem előtt tartania.

A növekedés drámai következményei

A feltartóztathatatlan, korlátlan gazdasági növekedés, amely a modern társadalmakat az előző hatvan évben jellemezte, drámai következményekkel járt: demográfiai robbanás, a városszövetek burjánzása, a környezetszennyezés ellenőrizetlen növekedése, a piacok globalizációja, a természeti erőforrások mértéktelen fogyasztása, az energiaforrások egyre növekvő kiaknázása, s az ellenőrzésükért folyó nemzetközi konfliktusok. Ezek a jelenségek, kedvezőtlen folyamatok most még korrigálhatók, s erre szükség is van, hogy a fejlődést igazságos és természetközpontú növekedés jellemezze, mind a fejlődő, mind a fejlett országokban is.

Kiút a válsághelyzetből

A válsághelyzet, amely a környezetet, az energiaforrásokat és a városokat sújtja határához érkezett. A bolygónk sorsát érintő létfontosságú célkitűzések nem alternatívák, hanem kötelességek. A növekedés korlátaira tekintettel merőben új fejlődési modelleket kell meghonosítani, melyek a gazdaság mellett az ökológia igényeire összpontosítanak. A tapasztalat és tudás felhasználásával a problémák globális megközelítésére kell törekedni: a megújuló energiaforrások kiaknázása és fejlesztése, a hulladékok újrahasznosítása, a környezetszennyezés csökkentése és ellenőrzése képezi erőfeszítéseink tárgyát. Nem utópisztikus programról van szó, hanem reális - kötelező - stratégiáról.

Mit tehet az építész?

Szakmánk alapvetően érintett a földfelszín átalakításának folyamatában. Az építészek - más szakmákkal együtt - meghatározó szerepet tölthetnek be a komplex tudás és technológiák alkalmazását illetően. Senki sem tagadhatja a saját felelősségét. Ha szövetséget akarunk kötni a Földdel, a természettel, tennünk kell érte.

Az UIA dokumentuma az építészek, döntéshozók és a társadalom összefogására szólít, ennek értelmében a Visegrádi Négyek országainak építőművész szövetségei 2008 évi Építészet Világnapjának közös megünneplésére hívja az építész társadalmat. A Visegrádi Négyek építész szövetségei egyetértésüket fejezik ki a nemzeti építészpolitikai irányelvek közösen történő kidolgozásával kapcsolatban.

A rendezvényen résztvevők megjelenésükkel kifejezik azon szándékukat, hogy felismerték a fentebb részletezett problémákat és készek tenni a megoldás érdekében. A szervezők az ünnepi rendezvényt a cselekvés első lépésének szánják.

Forrás: Build&Invest Kft. www.buildmarketing.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?