Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

"Év Háza": 21 pályázat érkezett

Hírek 2008. 08. 11.
  • Zsűrizés az Építészet Világnapja eseményei között
  • A döntősök a Visegrádi Négyek vándorkiállítás idei magyar képviselői lesznek

Lezárult a hosszú szünet után ismét meghirdetett „Év Háza”, családi házak és kis társasházak építészei számára meghirdetett pályázat. A beérkezett 21 pályamű előzsűrizésére augusztus 25-én 14.00-kor a MÉSZ Székházban kerül sor, míg az un. „rövid listára”, azaz a végső döntőbe került, az elképzelések szerint kb. 10 épületet 27-én és 28-án élőben is megtekinti a zsűri.

E házak illetve tervezőik abból a szempontból már nyertesnek tekinthetik magukat, hogy automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek vándorkiállítás idei magyar képviselőivé válnak.

A végső zsűrizésre az idei, október 6-án, az Építészet Világnapja alkalmából szervezett események között, a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő „Év Háza” kiállításon kerül sor.  

A pályázatról

A Magyar Építőművészek Szövetségének, és más szakmai szervezetek támogatásával magánszemélyek kezdeményezésére ismét életre keltett „Év Háza” díj azzal a szándékkal indult útjára idén, hogy magyar építészeti díjak között ismét a neves elismerések közé tartozhasson. A szigorú szakmai szempontú értékelést a zsűri neves tagjai garantálják, ahol más szakemberek mellett idén a 2007. év Ybl-díjas építészei is helyet kaptak.

A fődíj mellett 4 különdíj találhat gazdára

Az építészek 2005. augusztus 1-je és 2008. július 31. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, Magyarországon megvalósult maximum 4 lakásos lakóépülettel, lakóépület bővítéssel, felújítással vagy nyaralóépület terveivel – egyidejűleg pályázónként eggyel – pályázhattak.

A fődíj összege 500.000 Ft, ebből egy kerül kiosztásra. Emellett a Kuratórium az általa legjobbnak ítélt házak tervezőinek további összesen 1.000.000 Ft értékben különdíjakat adhat.

A pályázat célkitűzéseivel összhangban a Kuratórium kiosztja a főtámogató, a Wienerberger Téglaipari zRt. által életre hívott családi ház kategória díját. A különdíjat kaphat a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Rehau Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.  által támogatott, az adott épület esetén megvalósuló „Környezettudatos építészeti gondolkodás”, a Saint-Gobain Webern Terranova Kft. és a Tondach Magyarország által támogatott „Korszerű épületrehabilitációt” jelképező épület építésze, valamint a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. által támogatott „Fenntartható ingatlanhasznosítási magatartás” is.

További információ www.evhaza.hu.

Ybl-díjasok értékelik a pályázatokat

„Mind a kiírás megalkotása, mind pedig a Kuratórium tagjainak felkérése során a legfontosabb szempont az volt, hogy a díjazott valóban úgy érezhesse, hogy egy jelentős szakmai elismerésben van része” – mondta el az egyik kiíró, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Kálmán Ernő, aki maga is aktívan részt vett az előkészítő munkában.

A Kuratórium összetétele valóban figyelemre méltó: a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője vállalta az Elnöki funkciót. Társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A Kiíró szándéka szerint minden évben a Kuratórium tagjai közé hívja a díj átadását megelőző évben Ybl-díjjal kitüntetett építészeket. Idén mind az öt, 2007. évi Ybl-díjas elfogadta a felkérést, így a Kuratórium tagjai Basa Péter, Getto Tamás, Horváth Zoltán, Tima Zoltán és Zsigmond László is.

A díj nem jogi, inkább szakmai értelemben vett folytonosságát jelezve a Kuratórium felkérte Körtvélyesi Istvánnét, az „Év Háza” díj korábbi kurátorát és főszervezőjét a zsűriben való közreműködésre.

Végül, de nem utolsó sorban a kiírók azzal a céllal hívták a BMG Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszékének tanszékvezető-helyettesét, Tóth Elek DLA-T a zsűri tagjai közé, hogy biztosítsa az épületek lakhatósági minőségi szempontú szakmai felügyeletét. „Egy épületnek nem elegendő építészeti szempontból jónak lennie. Egy családi ház, kis társasház funkcionális tér, akkor jó igazán, ha megrendelő, a benne lakó is annak tartja: kényelmesnek, használhatónak – olyannak, amely minőségi lakókörnyezetet biztosít” – mondta el Tóth Balázs, a főtámogató Termékfejlesztési vezetője, amely elv nézetei szerint egybecseng a Wienerberger filozófiájával is.  

Fontos dátumok az „Év Háza” díjjal kapcsolatosan

  • A pályázati anyagok beadási, illetve postára adási határideje: 2008. július 31. 15.00 –  Magyar Építőművészek Szövetségének Titkársága (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.).
  • A pályázat benyújtható személyesen vagy postai úton.
  • Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség: 2008. október 22., Magyar Építőművészek Szövetségének Székháza

Az „Év Háza” díj története

A díjat 1983-ban hozta létre az akkori Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, azzal a céllal, hogy az építészeti szempontból értékes lakóházak elismerésével hozzájáruljon a lakóépület-tervezés színvonalának növeléséhez, a szakma nívójának emeléséhez. A pályázat lebonyolításában kezdetben mint támogató, később, mint főszervező vett részt az építőipari szaklapként ismert Családi Ház. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórumot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez. A díjat utoljára 2000-ben írták ki.

Forrás: Build&Invest Kft. www.buildmarketing.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?