Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Megkezdődött a magyar építészetpolitikai irányelvek szakmai vitája

Hírek 2008. 04. 14.

A Nemzeti Építészeti Tanács (NÉT) számít a szélesebb szakmai körök véleményére

Újhelyi István államtitkár és Fegyverneky Sándor országos főépítész nyitotta meg NÉT Fórumának, annak a szakmai tanácsadó testületnek alakuló ülését, amely a jövőben az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő építészetpolitikai irányelveket hivatott kidolgozni és véleményezni.

A Nemzeti Építészeti Tanács (NÉT), az építésügyért felelős miniszter 18 tagú szakmai tanácsadó testülete 2007. június 8-án alakult öt szakmai szervezet, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Országos Főépítészi Kollégium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége három-három jeles képviselőjének részvételével. Az NÉT megalapításának célja, hogy a magas szintű szakmai döntések előkészítésén és támogatásán túl munkájával hozzájáruljon az épített és természeti környezet minőségének javításához, az építészeti kultúra társadalmi elismertségének szélesítéséhez, a vizuális kultúra színvonalának emeléséhez, a környezettudatos gondolkodás kiszélesítéséhez. A tavaly óta működő NÉT emellett kiemelkedő feladataként határozta meg azt, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtása során jelentősen megnövekedő építési-beruházási feladatok magas színvonalon történő megvalósulását elősegítse.

A NÉT véleménye kialakítása során ugyanakkor egy szélesebb kör szakértelmére is támaszkodni kíván, ezért az idei Construmán, a Vásárvárosban tartott a Magyar Építőművészek Szövetsége közgyűlésén életre hívja Nemzeti Építészeti Tanács Fórumát. A NÉT mellett a jövőben működő 50-100 fős NÉT Fóruma olyan szakértői testület, amely neves építészekből és az épített környezet minősége szempontjából jelentős intézmények, szervezetek képviselőiből áll. A NÉT Fórumának legfőbb feladata a Nemzeti Építészeti Tanács által megfogalmazott javaslatok véleményezése.

Az EU elvárása a magyar építészetpolitikai irányelvek mielőbbi kidolgozása

A NÉT Fóruma alakuló konferenciáján a tagok megismerkedhettek az április 3. óta az ÖTM honlapján hozzáférhető, „Vitairat a magyar építészetpolitikáról – A jobb épített környezetért” című anyaggal, amely a kialakítandó magyar építészetpolitika alapjául szolgál.

A NÉT Fóruma április 11-i konferenciájának célja e vitaanyag bemutatása és az ezzel kapcsolatos alapvető kérdések felvetése. A NÉT Fóruma tagjai számára a szöveg véleményezésére és a javaslatok megtételére az ÖTM honlapján van mód, ahol az anyag megvitatására internetes fórumot nyit a minisztérium. Az anyaggal kapcsolatos észrevételeket a NÉT május végéig várja, amelyek figyelembevételével készül el az októberben vitára bocsátandó végleges szövegtervezet. A javaslatok alapján megfogalmazott második vitaanyagot az ősz folyamán minden érdeklődő elolvashatja az online szakmai folyóiratokban , hiszen ez a téma a szélesebb közvélemény érdeklődésére is számot tarthat.

Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökének véleménye szerint a NÉT és a készülő építészetpolitika fontos üzenete, hogy közös platformra van szükség a kontinuitás megteremtéséhez, hiszen az építészeti irányelvek nem változhatnak meg négyévente. De nem csupán az építészeti irányelvek kialakítása során van szükség a folytonosságra, hanem az építészetben, az épített környezet alakításában, meglévő építészeti értékeink megőrzésében is. Építészetének eredményei egy nemzet értékei közé tartoznak, erre alapozhatja jövőjét, és ebből tanulhat, táplálkozhat a jövő nemzedéke.

Forrás: Sajtóközlemény, Budapest, 2008. április 11.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?