Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Ma átadták az idei Ybl Miklós díjakat

Hírek 2008. 03. 13.

A Magyar Építőművészek (MÉSZ) székházában ma adták át az idei Ybl Miklós díjakat. Az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb szakmai kitüntetéseket Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárától vehette át kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor építészek.

Az Ybl-díjat azok az építészek kaphatják meg, akik a szakmai zsűri megítélése szerint a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében huzamosan kifejtett kimagasló gyakorlati és/vagy elméleti építészeti alkotó tevékenységet végeztek. A díj életmű díj, amelyet az egyéni teljesítmény alapján adományozza az állam és az évente legfeljebb 5 díj átadására általában a március 15-i ünnepség környezetében kerül sor.  Bajnai Gordon nevében a díjakat Újhelyi István az ÖTM államtitkára és Fegyverneky Sándor országos főépítész adta át. Bár a kortársak elismerik egymás munkáit, az igazi értékét, a végső ítéletet csak az utókor fogja meghatározni, hiszen az építészek munkái évtizedeken, olykor évszázadokon keresztül nyomot hagynak egy-egy város életében, valamint hozzájárulnak a nemzetközi szinten is elismert magyar építész szakma minőségéhez, hangsúlyozta köszöntő beszédében Újhelyi István, aki a díjazott építészeket méltatta.

Ybl Miklós Díj Bizottság:

  • Fegyverneky Sándor ÖTM, ÉFF
  • Balázs Mihály DLA
  • Dévényi Tamás DLA
  • Eltér István
  • Ferencz István DLA
  • Kálmán Ernő DLA
  • Dr. Tóth Zoltán
  • Zsilinszky Gyula titkár

A díjazottakról

  • Lukács István okleveles építészmérnök - Lukács István és építész társa együttes munkássága példaértékű Budapest fejlődésében. A főváros folyamatos átépülése során, a foghíjak beépítésen új irodaházak és lakóparkok tervezése, városi szövetbe illesztése terén kiemelkedő eredményeket értek el. Egy olyan időszakban, amikor különösen nehéz az építészeti minőség biztosítása, Lukácsék megtalálták azt az alkotói módszert, amely a fennmaradás mellett a kellő szakmai színvonal megtartását is biztosította. Mindezen túl, a lakásépítés körében újszerű beépítési modelleket, struktúrákat dolgoztak ki, és alkalmaztak eredményesen. Példamutató építészi tevékenységük elismeréseképpen már eddig is több rangos díjban részesültek. (társa, Vikár András DLA építész 2006-ban kapott Ybl díjat)
  • Nagy Iván okleveles építészmérnök - Eddigi munkássága a főváros jelentős pontjain megvalósított nagy irodaházak tervezésében csúcsosodik ki, emellett családi házai is kiemelkedő alkotó készségét mutatják. Épületei jól illeszkednek környezetükbe, belső téralakításuk humánus és nagyvonalú; mentes azoktól a sablonoktól, amely a tömeges méretekben épülő irodaházakat általában jellemzi. Az Építész Mesteriskolában kifejtett oktatói tevékenységgel jelentős részt vállal a fiatalok szakmai továbbképzéséből, ami egyben a közösség iránti felelősségtudatát is jelenti.
  • Patartics Zorán okleveles építészmérnök - Építészi pályafutása kezdetétől tehetségével a legkülönbözőbb feladatok iránti fogékonyságával és alaposságával keltett figyelmet. A pécsi Gandhi Középiskola tervezéséért először, a gyulai Főposta tervezéséért másodszor kapott Pro Architectura Díjat. Megvalósult nagyobb munkáit minden esetben országos tervpályázaton nyerte el, emellett pécsi lakóházai is kimagasló színvonalúak. Sokoldalú építészi munkásságának szerves része oktatói és publicisztikai tevékenysége.
  • Puskás Péter okleveles építészmérnök - Változatos építészi munkássága Miskolcra és térségére összpontosul. Megvalósult alkotásai között, az új épületek mellett rekonstrukciók, városi terek és épületrendezések is megtalálhatók. A leégett híres miskolci deszkatemplom rekonstrukciójáért Pro Architectura Díjban részesült. Aktív részese a miskolci építész szakmai közéletnek.
  • Zoboki Gábor okleveles építészmérnök - Eddigi építészeti pályafutásának csúcspontja a budapesti Művészetek Palotája, amellyel nem csak országos, de nemzetközi elismeréseket is kapott. Az építészeti minőség és fantázia tekintetében nem kevésbé jelentősek más megvalósult középületei, valamint lakóházai. Munkássága jól példázza, hogy a kiemelkedő építészeti eredményekhez az alkotói tehetség mellett határozott karakter és sokoldalú műveltség szükséges.

A képen balról jobbra: Puskás Péter, Zoboki Gábor, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Fegyverneky Sándor, Újhelyi István.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Építészeti tervezés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?