Utolsó frissítés: 2020-09-22
Wienerberger

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Mit kezdjenek az önkormányzatok az Airbnb-szabályozás lehetőségével?

Ingatlan 2020. 08. 13.

Az önkormányzatok augusztus 1-től szigoríthatják a rövid távú lakáskiadás feltételeit. A Habitat for Humanity Magyarország a jelenleginél komplexebb szabályozást sürget a rövid távú szálláshely-szolgáltatás - köztük az Airbnb - piacán a vendégéjszakák észszerű korlátozása mellett. A júniusban publikált Feketelakás 3.0 javaslatcsomagunkban is hangsúlyoztuk, hogy a napok mennyiségének korlátozása igazán csak további intézkedésekkel összehangolva érheti el célját, azaz a lakhatási válság csökkentését. Ugyanakkor támogatjuk, hogy az önkormányzatok a különböző területi igényeknek megfelelően, rugalmasan, de évente legfeljebb 120 vendégéjszakában maximalizálják ezt a típusú lakáskiadást.

A kormány júliusi törvénymódosításának értelmében augusztus 1-től az önkormányzatok dönthetnek a rövid távú lakáskiadás, köztük az Airbnb szabályozásáról. A Város Mindenkié csoport augusztus 11-én nyílt levélben fordult az önkormányzatokhoz, hogy az újonnan kapott szabályozási jogkör kihasználására buzdítsa őket, különös tekintettel a fokozottan érintett budapesti belső kerületekre. Ezt a kezdeményezést a Habitat is támogatja.

A Habitat for Humanity Magyarország már korábban is rámutatott, hogy a rövid távú kiadás lakásokat von el a magánbérleti piacról, ami az albérletárak drasztikus növekedésének egyik kiváltó oka. Az elmúlt nyolc évben Budapesten több mint 130 százalékkal, és országosan is közel duplájára nőtt bérleti díjak mérséklése érdekében júniusban bemutatott Feketelakás 3.0 javaslatcsomagunkban egy komplex szabályozási mintát javasoltunk a rövid távú szálláshely-szolgáltatásra vonatkozóan. Ennek ugyanúgy része lenne a mostani, más vállalkozásoknál kedvezőbb adózási környezet megszüntetése, a hirdetők adatainak és engedélyeinek hatékonyabb ellenőrzése, mint a vendégéjszakák mennyiségi korlátozása.

A szabályozásra azért van szükség, hogy a hosszú távú lakáspiacról - azaz a klasszikus lakáskiadás felől - való átáramlás a rövid távú lakáspiac felé megálljon, sőt, visszaforduljon. Ez különösen a befektetési célú lakástulajdonosokat érinti, hiszen egyedül ők választhatnak a rövid és hosszú távú lakáskiadás közül, az ő döntésük meghatározó tényező a két piac árainak alakulásában.

A befektetési célú lakástulajdonosok azonban csak abban az esetben fognak visszalépni a klasszikus bérleti piacra, ha a hosszú távú lakáskiadásból keletkező jövedelmük legalább megegyezik a rövid távú lakáskiadásból elérhető összeggel, vagy akár meg is haladja azt. Az önkormányzatoknak a morális kötelezettségen túl ezt is szem előtt kell tartaniuk.

Ezért a budapesti átlagárak, valamint azok korábbi változásai alapján a Habitat azt javasolja, hogy az önkormányzatok az adott kerület - vagy település - saját igényeihez és lakáspiaci viszonyaihoz igazítva, de évente legfeljebb 120 vendégéjszakában maximalizálják a rövid távú szálláshely-szolgáltatást.

Így például a főváros belső kerületeiben a szigorúbb szabályozás is indokolt, és a külső kerületek is tudnak rugalmasan reagálni a jövőbeni esetleges piaci változásokra. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a korlátozás lehetősége nemcsak Budapestre vonatkozik, hanem országos, így a vidéki települések számára is szükség esetén jól alkalmazható rendszerre van szükség.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Erdők megóvásával és telepítésével semlegesíti karbonlábnyomát a VELUX Cégcsoport

Gyártói hírek, cikkek 2020. 09. 01.

A WWF-fel karöltve 2041-re elérik a teljes karbonsemlegességet  

Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapításuk óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget. A századik évfordulójukra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el. A karbonlábnyom csökkentése már évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását, és helyi faültetési projektbe is belekezdtek

Szakkönyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Építkezőknek 2020. 09. 11.

A kő mindig is kedvelt anyag volt házépítésnél vagy a kertben utak, teraszok, lépcsők, falak létesítésénél. Tartóssága és szilárdsága állandóságot ad a környezetének, esetleges ridegségét pedig oldják a kert növényei

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?