Utolsó frissítés: 2019-09-17

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kertem, teraszom

Épinfó - Aktuális

< >

60 millióért itt sem lehet eladni panellakást - a XIII. kerület ingatlanpiaca

Ingatlan 2019. 09. 10.

Miközben az elmúlt egy évben jelentős mértékben emelkedtek tovább az ingatlanárak a XIII. kerületben, az érdeklődők száma mérséklődik. Úgy tűnik, hogy ez mostanra már az eladóknak is feltűnt.

A XIII. kerület ingatlanpiacán már a tavasz sem volt annyira “pörgős”, mint az azt megelőző években, és a helyzet a nyár folyamán sem javult. Csak a kiadó lakásoknál marad a megszokott erős kereslet, az ingatlanvásárlók száma egyértelműen visszaesett. „Miközben hatalmas a kínálat, vevőt már lasszóval kell fogni” - hangsúlyozta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Pedig a kerületre egyébként az a jellemző, hogy szeretik a vevők, hiszen hosszú évek óta nagyon lendületesen fejlődik, kiváló az infrastruktúrája, rendkívül jó a közlekedése: végigmegy a metró az egész kerületen, de troli, villamos, autóbusz is adott, ahogy több bevásárlóközpont is elérhető. A kerület ingatlanpiacán nem csak az óriási lakóparkok, hanem a kisebb lakásszámú projektek is megjelennek, ami sokak számára vonzó. Ráadásul - és ezt nem is mindenki tudja -, a kerületnek van egy kertvárosi része, ahol sorházakból, ikerházakból is lehet válogatni. Igaz, ezekből ritkán van eladó, így, ha piacra kerül egy reális áron, az azonnal elkel. Persze mindez azt is jelenti, hogy Budapest egyik legdrágább kerületéről van szó.

Sokan bíztak az eladók közül a júliusi CSOK-változásokban, azonban csalatkozniuk kellett. Tóth Viktória szerint az, aki igénybe vette a CSOK-hitelt, inkább új lakást vásárolt, annál is inkább, mivel a XIII. kerületben óriási a kínálat újépítésű lakásokból, miközben az áraik is elfogadhatóak. Persze az újépítésűeknél sem igazán tudják kihasználni a vevők a CSOK-nyújtotta lehetőségeket, mert az elérhető összeg messze elmarad attól, amennyibe a kerületben egy megfelelő paraméterekkel rendelkező lakás kerül.

A használt piacon eközben továbbra is a túlárazottság és a szerény kereslet a jellemző. Tóth Viktória azonban úgy érzi, most már talán a tulajdonosok is kezdenek rájönni, hogy “tudatosabbá válnak a vevők”, azaz 60 millió forintért senki nem fog megvenni egy 63 négyzetméteres panellakást, még a XIII. kerületben sem. De ugyanez igaz azokra az újlipótvárosi lakásokra is, melyeket 1,2-1,3 millió forintos négyzetméterárakon kínálnak. Ezek reális ára még akkor sem haladja meg az 1 milliót, ha panorámás ingatlanról van szó.

„Főleg akkor, ha bőven lehet válogatni ilyen áron az újépítésűek közül, melyekből óriási a választék. Ez azt jelenti, hogy 60 millióért ugyanekkora alapterületű újépítésű lakást már könnyedén lehet vásárolni a kerületben, míg egy szépen felújított panellakásnak a reális ára harmadával kevesebb. De még abban az esetben sem haladja meg az 50 millió forintot, ha a Pozsonyi úton áll” - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Az újépítésű lakások négyzetméterára 750 ezer forintnál kezdődik, igaz, 4,2 millió forintos négyzetméterárakkal is találkozhattunk az elmúlt hónapokban. Lehet válogatni a már elkészült projektek lakásaiból is, igaz ezeknél elsősorban a legkisebb, egyszobás, illetve a nagyobb ingatlanok maradtak egyelőre eladatlanul, tehát 70-80 négyzetméter felettiek, penthouse-ok, duplexek, melyeket jellemzően 100 millió forint feletti árakon kínálnak.

Annak, hogy piacon maradtak elkészült új építésű ingatlanok, oka lehet, hogy mára a befektetők teljesen eltűntek. Aki még aktív, az is inkább felújít egy kisebb használt lakást és azt adja ki, majd pár év múlva értékesíti. Pedig a kerületben rettentő nagy igény lenne kiadó lakásokra. A problémát itt az jelenti, hogy a tulajdonosok túl magas bérleti díjakat kérnek.

„Tehát, miközben a bérlők - például a diákok - fejenként mintegy 50-70 ezer forintos bérleti díjat tudnak bevállalni, addig a tulajdonosok inkább 100 ezer forintban gondolkodnak” - magyarázta Tóth Viktória. „Ez mondjuk egy nagy lakásnál azt jelenti, hogy ha hárman összeállnak a bérlő diákok, akkor egy nagyobb lakást 210 ezer forintért már ki tudnának venni, ezzel szemben az adott ingatlant minimum 300 ezerért adná csak ki a tulajdonosa. Ráadásul ehhez az összeghez még hozzáadódik kéthavi kaució és egy előre kifizetett egyhónapos díj, mely által az indulásnál kifizetendő összeg már közel jár az egymillió forinthoz” - tette hozzá a szakértő.

Forrás: Emerald PR

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Nemzeti Mintaterv Katalógus - Eredményhirdetés

Hírek 2019. 09. 18.

Szeptember 16-án eredményt hirdettek a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 adatbázisának kialakítására kiírt országos ötletpályázaton. A beérkezett 273 megoldásból 93 nyert megvételt

Szakkönyv

Magyar ipari építészet 1945-1970

Építészettörténet 2019. 09. 17.

A könyv több száz üzemi épület és terv elemzésével, valamint 1266 illusztráció segítségével nyújt átfogó képet az 1945 és 1970 közötti időszak ipari építészetéről és annak politikai-gazdasági kontextusáról. Feltárja az olvasó számára, hogy a mára jórészt elnéptelenedett, rozsdálló "szocialista gyárak" miként váltak a tervezők elmélyült és innovatív szakmai szemlélete révén esztétikai és technikai szempontból egyaránt jelentős alkotásokká

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?