Utolsó frissítés: 2021-04-14

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Tűzvédelem - Együttműködés és lehetőség

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezi hagyományos konferenciáját a ROCKWOOL a Construma Építőipari Szakkiállításon. A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ez évben az energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdéseit boncolgatják. A rendezvény nagy hangsúlyt helyez a különböző szakági tervezők együttműködésére és felelősségére.

A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzéseként, a Construma második napján, 2019. április 4-én kerül megrendezésre a Hungexpo Vásárközpontban.

Az idei esemény témája az „Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései szakági tervezői szemszögből”. A mostani konferencia elsősorban nem a tűzvédelmi tervezőknek szól, inkább az építész és szakági tervezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket kívánja megszólítani, mint a tűzvédelmi előírások teljesüléséért ugyancsak felelős személyeket. Természetesen a tűzvédelmi tervezők és szakértők is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak az eseményen, ami a szervezők reményei szerint nagyban segítheti az egyes szakágak közötti mindennapi kommunikációt. 

A bevezető előadásban Lestyán Mária, a ROCKWOOL Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója tekinti át a jogi környezetet, különös tekintettel annak a kérdésére, hogy ki miért és meddig tartozik felelősséggel.

Az első blokkban az előadók az energiahatékony épületek legújabb műszaki megoldásainak tűzvédelmi nehézségeit taglalják, különös tekintettel az energetikai követelmények kontra tűzvédelem, az energetikai követelmények teljesíthetősége a tartószerkezeti kihívások tükrében, illetve az építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségeire és lehetőségeire.

Az előadásokban olyan gépészeti rendszerek tűzvédelméről is szó lesz majd, amire a figyelem nem szokott kiterjedni (mint például az aktív és klíma homlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók), vagy arról, hogy energetikai felújításnál milyen szerkezeti, gépészeti megoldást válasszunk (pl.: a megfelelő energetikai számítás, a felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre.) Végezetül nem lehet elmenni az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségei és lehetősége mellett sem (tehát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, mit, mivel és hol kell igazolni).

A konferencia második előadás blokkja a beszédes „Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért” cím jegyében a szakmák közötti együttműködésre fókuszál.

Ezen előadások energetika-hatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi kérdéseivel - (pl. gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága), a tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolataival (pl. épület-automatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi (pl. árnyékoló) rendszerek - foglalkoznak, valamint arra fókuszálnak, hogy a tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt, érintve a szakmák közötti kommunikációs hiányosságok kihatásait a tervezési és kivitelezési folyamatokra.

A rendezvényt szakmai továbbképzésként ismeri el a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, Építési Tagozata, Épületgépészeti Tagozata, Energetikai Tagozata, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata; valamint a Magyar Építész Kamara is.

MÉK tag ingyenesen vehet részt a konferencián és tekintheti meg a kiállítást, kizárólag 2019. április 3-5 között a szakmai napokon (hétvégén nem) amennyiben ezen a linken regisztrál: http://construma.hu/mek

MMK tag ingyenes részvétellel vehet részt a konferenciánkon + a képzési díjat kell megfizetnie a kamarának, amennyiben erre szüksége van, regisztrációs link:  http://www.bpmk-oktatas.hu

Nem MÉK vagy MMK tag kedvezményes belépőt vásárolhat, akár a családtagjai számára is 2019. április 3-7. között, 1500 Ft/nap/fő áron, amennyiben az alábbi linken regisztrál: http://construma.hu/rockwool

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzvédelem
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

A fiatalok albérlet helyett ingatlant vásárolnának

Ingatlan 2021. 02. 09.

Minden harmadik vásárló igényli a szakmai segítséget az ingatlan és pénzügyek terén egyaránt

Az idei évben a felnőtt magyar lakosság ötöde tervezi ingatlan vásárlását, derült ki a Duna House és a Reacty Digital kutatásából. A leendő vásárlók közül sokan a legfiatalabb generáció tagjai, akik már megtalálták párjukat és élettárssal élnek, igaz, még gazdaságilag inaktívak. Ők átlagon felüli arányban élnek jelenleg albérletben, és piaci tapasztalatok alapján a legnagyobb részük ki tudja használni az Otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket

Szakkönyv

Több mint festék - Riportkönyv

Ez a kötet a "Több mint tüzép" című könyv folytatása. A festéknagykereskedők és az iparág néhány további képviselőjének a szakmai életét mutatja be, azt, hogy milyen gazdasági viszonyok között jött létre a festékesek számára is a rendszerváltozás

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?