Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Számold ki az építkezés költségét készházakra is!

Gyártói hírek, cikkek 2019. 01. 17.

2019 januárjától a BERGER Házak is szerepel a TERC Összevont Építőipari Normagyűjteményében

Az építőipar valamennyi szereplője számára meghatározó a TERC ÖN normagyűjtemény. Az építkezések kivitelezéséhez szükséges árajánlat elkészítését segítő adatbázissal immár a készházak megrendelése esetén is lehet számolni, hiszen e munkanem alatt 2019 januárjától – egyetlen szolgáltatóként – a BERGER Házak is megtalálható.

A TERC az építőipar minden szegmensének meghatározó ÖN adatbázisa, legyen szó akár kisvállalkozásról, akár nagyvállalatról. Ezt a 30 éves múltra visszatekintő normagyűjteményt beruházók, tervezők, kivitelezők, de még az árajánlatot ellenőrizni kívánó felhasználók is ismerik és alkalmazzák. A szoftver használatával egyszerűen, gyorsan, pontosan és átláthatóan készíthet bárki árajánlatot, akár az online (TERC-ETALON), interneten elérhető, akár az asztali (TERC V.I.P.), hardverkulcsos változatát használja. 2019 januárjától egy új elemmel, a készházas munkanemmel bővült az adattár, amelynek egyetlen szereplője jelenleg a BERGER Házak.

Az új munkanem kialakítását a készházak egyre növekvő népszerűsége indokolta. Piaci becslések szerint az újonnan épített családi házakon belül a korábbi évekre jellemző 10-12 százalékos arányuk tavaly 15 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az évente átadott szerelt technológiás házak száma elérheti az ezres nagyságrendet. A növekvő népszerűségben szerepet játszhat, hogy a készházat építtetők kétharmada a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszi. Fontos szempont, hogy az így készülő házak kivitelezése nem haladja meg a 3-4 hónapot, vagyis az előkészületekkel, tervezéssel és a banki ügyintézéssel együtt is akár 9 hónap alatt elkészülhet egy kulcsrakész ház.

Szakértők a készházak elterjedésének további emelkedésére számítanak, melyhez az építőipari tendenciák mellett hozzájárulhat az is, hogy az építőipar meghatározó adattárában is kalkulálhatnak már ezzel a kategóriával, valamint hogy a továbbiakban az Összevont Építőipari Normagyűjtemény (ÖN) költségvetések része is lehet a készházas rendszer.

Bár a TERC használata minden építkezésben dolgozó szakember munkáját megkönnyíti, van egy olyan terület, ahol a használata megkerülhetetlen. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (ÉNGY) adatbázisa megegyezik a TERC-ével, itt kötelező is használni. Az adatbázis frissítését, karbantartását a TERC szakemberei végzik negyedéves rendszerességgel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki az MVH-nál szeretne pályázatot benyújtani, mindenképpen a TERC rendszerét kell hozzá használnia, így januártól már a BERGER Házak által alkalmazott készházas munkanemmel is kalkulálni tud.

Forrás: Berger Sajtó

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?