Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Az építés alatt álló lakások 60%-ánál csúszás várható

Ingatlan 2018. 11. 26.

Mire figyeljünk? Tanácsok az ingatlanközvetítőtől

Az újépítésű lakásvásárlásnak számtalan előnye van, de vannak olyan tényezők is, amelyekkel érdemes számolni, mielőtt belevágunk új otthonunk kiválasztásába. Kiemelten fontos ez a mostani hazai környezetben, hiszen az újépítésű ingatlanok és ezzel együtt a várható csúszások száma is fokozatosan emelkedik. Érdemes megvizsgálni, mi a helyzet az újépítésű és a használt lakások piacán, ha az átadási vagy eladási időintervallumokat nézzük.

Általánosságban elmondható, hogy egy újépítésű lakás vásárlása – mivel egy jövőben létrejövő, komoly beruházást igénylő termék vásárlásáról van szó – minden esetben üzleti jellegű döntés és kellő körültekintést igényel a vevők részéről is. Az újépítésű lakások piacán ugyanis a fejlesztések jellegéből adódóan a beruházók általánosan számolnak azzal, hogy a kivitelezés során felmerülhet késedelem, amelyet a megkötésre kerülő szerződések rendelkezéseibe is beleépítenek. Erre figyelemmel újépítésű ingatlant azon vevőknek érdemes lakhatási céllal vásárolni, akik helyzetét egy ilyen körülmény felmerülése nem teszi terhesebbé.

„Semmiképpen nem ajánljuk, hogy a vevők a saját, életvitelszerűen lakhatásra használt ingatlanjukat azt megelőzően értékesítsék, hogy a beruházóval konzultálva megbizonyosodtak arról, hogy a projekt befejezése és a birtokátruházás az a vevő által (a saját ingatlanja értékesítése során) vállalt kiköltözési határidőn belül várható” – hívta fel a legfontosabb tudnivalóra a figyelmet Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.  

Mennyit csúszik? Mennyi idő alatt adom el?

Az MNB Lakáspiaci riportja alapján a 2018 harmadik negyedéves adatok és előrejelzések szerint a jelenleg építés alatt álló budapesti lakások 60 százalékánál csúszik a fejlesztés az eredeti tervekhez képest. Az elhúzódó lakásfejlesztések közel felénél ráadásul fél évnél is nagyobb késedelemmel várható a lakások átadása, amely időtáv már komoly döntésbefolyásoló tényezőként hat az addigi lakhatásunkkal kapcsolatban. A legkönnyebb helyzetben azok az újlakás vásárlók vannak, akiknek jelenlegi lakhatása független az újonnan megvásárolt lakás átadásának idejétől, azaz nem befolyásolja sem annak eladását, vagy albérlet esetén annak felmondásának idejét.

Akik az újonnan vásárolt lakásuk árát vagy annak egy részét a mostani lakásukból szeretnék fedezni, már érdemes számolgatni, hogy mennyivel előbb tegyék ezt meg. Hazánkban leggyorsabban a pesti panellakásokat lehet értékesíteni a Duna House adatai szerint, 2018 októberében átlagosan 58 nap volt szükséges ehhez az eladóknak. Budán és vidéken is egy kissé több időbe telik a panellakások eladása, de minden esetben 2,5 hónap alatt maradt az átlagos forgási sebesség. Tégla lakások esetén már érdemes több idővel számolni, itt a legtöbb esetben már 90 nap feletti, azaz 3 hónap körüli értékesítési időtávval számolhatnak az eladók.

Az albérletből új lakásba költözni vágyóknak a szerződésüket kell alaposan megvizsgálniuk. Határozatlan időre megkötött szerződések esetén általában 1-2 hónapos felmondási idővel lehet kalkulálni, a határozott időre kötött bérleti szerződések esetében azonban akár a szerződés időtartamából fennmaradó maradék időszak bérleti díját is követelhetik a korábbi felmondás esetén. „Sokan bizonytalanok a lakásvásárlás folyamatának időzítésében, pedig általában minden élethelyzetre van jó megoldás. Akár az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó jogi és pénzügyi tranzakciók finomításával, akár a régi ingatlanuk értékesítésével kapcsolatban is érdemes szakértői segítséget igénybe venni, hogy csökkentsük az időfaktor okozta tényezők kockázatát” – folytatta a Duna House szakértője.

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?