Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Óriásit nőtt, de középtávon borúlátó a Mapei

Gyártói hírek, cikkek 2018. 07. 09.

Sikeresen aknázta ki az építőipar lendületét a Mapei Kft., 32 százalékkal növelte a forgalmát az első félévben. A cég várakozásai szerint az ágazat lendülete a fékező hatások ellenére kitart az év végéig, rekordforgalomra számítanak. Középtávon már borúlátóbb a hangulat: aggályaik szerint a kedvezményes áfa eltörlése megtöri a növekedést.

A Mapei Kft. első féléves belföldi forgalma 7.47 milliárd forint volt, ami 32,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A vállalat teljesítménye egyenletes, minden termékvonal 25 százalék feletti mértékben nőtt. Kiugró a védő és dekorációs bevonati anyagok termékvonala, amely 50%-ot meghaladó mértékben nőtt 2017-hez képest.

„Sikerült kiaknáznunk az ágazat lendületét, amit a CSOK, a kedvezményes áfa, az állami és uniós beruházások egyaránt serkentettek. Szemben a korábbi óvatos tervezéssel, minden eddiginél magasabb belföldi forgalomnövekedésre számítunk idén” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Az optimizmust erősíti, hogy augusztusban befejeződik a vállalat 2,5 milliárd forintos gyárberuházása, mellyel bővül a gyártókapacitás. Ennek köszönhetően a tervek szerint szeptember elsején újraindul a vállalat exportja, amely éppen a belföldi kereslet robbanásszerű növekedése miatt került leállításra egy évvel korábban.

Fékezett lendület

Markovich Béla szerint kiemelkedően jó lesz az ágazat egész éves teljesítménye. Habár a növekedés mértékében már érezni némi lassulást, mégis úgy értékeli, hogy ez a lendület az év végéig kitart.

A lendületet fékezi az akut szakemberhiány. Az építőipari kivitelező cégek a kapacitásaik végén járnak, a legtöbb cég nem képes több munkát vállalni. Ráadásul helyenként már látszanak a kimerülés jelei, gyakoriak a csúszások a kivitelezéseken a szakemberek túlterheltsége miatt.

A forint gyengülésének ugyancsak kedvezőtlen hatásai lehetnek. A gyengülés az építőanyaggyártókat érinti különösen rosszul. Ennek oka, hogy még a hazai gyártók többsége is importálja az alapanyagot, így az árfolyamnövekedés megdrágítja a gyártást. Mindez az anyagárak, ennek következtében az elvállalt kivitelezési munkálatok árának emelkedéséhez vezethet.

Pesszimistább jövőkép

Markovich Béla szerint kedvezőtlen hatásokkal kell számolni az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes áfa megemelésével. Amellett, hogy a lakossági építkezések mértéke drasztikusan le fog csökkenni, ismét növekedhet a fekete és a szürke munka aránya. Ha a kormány nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek ellensúlyozzák az áfa emelkedését, az a lakásépítési bumm végét jelentheti.

Forrás: Hirnevugynokseg.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?