Utolsó frissítés: 2019-05-20

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magyar építészet

Épinfó - Aktuális

< >

Fenntartható fejlődés

Gyártói hírek, cikkek 2018. 06. 27.

Ha az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 2015-ben elfogadott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goals) teljesülne, 2030-ra nem lenne többé éhség, szegénység és megállítanánk a klímaváltozást. A ROCKWOOL Csoport a saját tevékenységét, termékeit, termékeinek hatásait figyelembe véve a 17 célból 10 mellett tudta elkötelezni magát, ezzel támogatva egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőt.

2015-ben New Yorkban az ENSZ-csúcstalálkozón a világ vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy 2030-ra egy olyan világot teremtsenek, ahol nincs szegénység, éhínség, klímaváltozás stb. Ennek érdekében összesen 17 célt fogalmaztak meg. Ezek közül a ROCKWOOL Csoport 10 cél – éhínség megszűntetése, egészség és jólét, tiszta víz és higiénia, megfizethető és tiszta energia, tisztességes munka és gazdasági növekedés, ipar, innováció és infrastruktúra, fenntartható városok és közösségek, felelősségteljes fogyasztás és termelés, éghajlat politika, partnerség a célok eléréséért – megvalósítása mellett kötelezte el magát.

2030-ra legalább 70%-kal kell növelnünk az élelmiszertermelésünket, hogy el tudjuk látni a folyamatosan növekvő létszámú lakosságot. Az éhínség megszüntetése érdekében a ROCKWOOL Grodan termékei fenntartható módon termelik az élelmiszereket akár üvegházakban, akár városi farmokon történjen a termesztés. A 2017-ben eladott paradicsom- és uborkatermesztésre használt Grodan termékek 26.000 hektárral (kb. 300 Central Park-nyi terület) kevesebb földet igényeltek a talajban történő termesztéshez képest.

Így például a paradicsom- és uborkatermesztéshez nagymértékben csökken a termőföld használata. E megoldások egyben évente több millió liter vizet spórolnak meg. A ROCKWOOL 2030-ra 20%-kal tervezi növelni vízhatékonyságát gyáraiban.

A mai modern ember életének kb. 90%-át épületeken belül tölti. Egyértelmű bizonyíték van a zaj és az egészségromlás kapcsolatára, így az egészség és jólét szolgálatában állnak a Rockfon mennyezeti termékek, amely elnyelik a hangot és fényvisszaverő tulajdonságuknak köszönhetően világosságot teremtenek.

A megfizethető és tiszta energia kapcsán elég arra utalni, hogy Földünk energiafelhasználásának 35%-át az épületek teszik ki. Az energiahatékonyság elengedhetetlen a klímaváltozás csökkentéséhez; nagyjából a teljes energiakibocsájtás 40%-os csökkentésére van szükség; márpedig a kőzetgyapot szigetelésnek az épületek energiakibocsájtása, illetve a szén-monoxid kibocsájtás csökkentése szempontjából is nagy szerepe van. A ROCKWOOL épületszigetelések élettartamuk alatt többet spórolnak meg, mint Svédország és Portugália éves energiafogyasztása összesen.

A globálisan kibocsátott szén-dioxid 28%-áért az épületek és 21%-áért az ipar felel. A ROCKWOOL termékek élettartamuk alatt több millió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvják meg Földünket. Ez a mennyiség nagyobb, mint Németország éves szén-dioxid kibocsátása.

A tisztességes munka és a gazdasági növekedés célkitűzésének is egyre nagyobb a jelentősége, mivel egyre sűrűbben hallani nagyobb egyenlőtlenségről és mélyebb szakadékról a munkaerő és a munkaerőpiac között. A vállalat 39 országban – közte Magyarországon is – összesen több mint 11.000 alkalmazottjának biztonsága és egészsége érdekében zéró toleranciát hirdet, ha bárkinek a biztonsága vagy egészsége akár a legkisebb mértékben is veszélyben áll. Biztosítani akarják, hogy mindenki épségben érjen haza a nap végén.

A sűrűn lakott városrészekben egyre többen élnek toronyházakban, számukra megbízható, fenntartható és ellenálló infrastruktúrát kell kialakítani. A kőzetgyapot szigetelés tűzálló tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a tűz továbbterjedését, ami főleg toronyházaknál, repülőtereken, erőművekben, vagy más magas kockázatú épületekben elengedhetetlen.

Globális szinten a keletkező hulladék egyharmadáért az építőipar felel, aminek nagy része a szemétlerakókon köt ki. A ROCKWOOL termékek teljes mértékben újrahasznosíthatóak és technológiájuknak köszönhetően más iparágak hulladékait is fel tudják használni nyersanyagként. A vállalat célja, hogy 2030-ra 85%-kal csökkentse a kőzetgyapot-gyártásból keletkező hulladékot. Mindemellett 5-ről 30-ra emelné azon országok számát, ahol elérhető a hulladék-visszavétel.

A vállalat a vásárlóival, kormányokkal és önkormányzatokkal, illetve számos haladó gondolkodású vállalkozással és szakértővel működik együtt, a kitűzött célok elérése érdekében.

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Nagyon lassan újulnak meg a hazai családi házak

Energia megtakarítás 2019. 07. 04.

A falusi csok új lendületet adhat az épület-energiahatékonyságnak

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk, akkor több mint 80 évig tart majd, amíg az energiahatékonysági szempontból elavult 1,5-2 millió magyar családi ház hőszigetelése megtörténik. A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szakértői szerint az alacsony épületfelújítási és energiahatékonysági mutatókat azonban nagymértékben javíthatja, hogy a mostantól elérhető falusi csok épületfelújításra is igénybevehető

Szakkönyv

Színes otthon - Találjuk meg a kedvenc színeinket

Lakberendezés 2019. 04. 04.
A Színes otthonban az ismert lakberendezési és divatszakértő, Anna Starmer osztja meg velünk a színek iránti rajongását, és nyújt segítséget abban, hogy megfelelően alakíthassuk át szobánk, lakásunk vagy házunk belső tereit. A pompás fotók segítségével segít megtervezni, miként tölthetjük meg otthonunkat a számunkra ideális és inspiráló színekkel

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?