Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kell ennyi energia?!: egy Facebook-os újdonsággal indul újra az EnergiaKözösségek program!

Energia megtakarítás 2018. 03. 20.

4 sikeres évad után idén immár 5. alkalommal indul el a Greendependent Intézet és az E.ON csoport együttműködésével az "E.ON EnergiaKözösségek" program, melynek célja, hogy segítse a családok, háztartások, kisközösségek energiatudatos életmódját, és népszerűsítse, terjessze a karbon-szegény, fenntartható életmódot.

Az idei évben először március végétől egy 9 hétig tartó közösségi média (Facebook) kampányt szervezünk, ahol különböző témák mentén érdekes és tanulságos cikkeket, ötleteket, híreket osztunk meg. Ezek segítenek, hogy minél több energiát spóroljunk meg, valamint lehetőséget adnak a felkészülésre és gyakorlásra az ősszel induló közösségi megmérettetésre.

A kampány során háromhetente kihívásokat, feladatokat teszünk közzé – itt még egyedi háztartások számára –, s ezek megoldását ajándékokkal jutalmazzuk. Március 26-tól a tavaszi szünetre gondolva az elektronikus kütyük nélküli szórakozásról osztunk meg posztokat, a következő héten a fürdőszobai melegvíz-használat és a fürdés lesz a téma, majd a konyhai gépekről teszünk közzé hasznos információkat.

Ősztől pedig elindul a program úgymond hagyományos része, ahol a családok/háztartások csoportjai (ún. EnergiaKözösségek) versenyeznek az ország egész területén abban, hogy ki tud több (minimum 9%) energiát megtakarítani otthonában. A közösségek barátokból, szomszédokból, munkatársakból, vagy éppen osztálytársak családjaiból álló csapatok. Munkájukat önkéntes klímakoordinátorok és energiavadászok segítik, akik a háztartás minden tagját megpróbálják bevonni. Ezáltal a jelen és jövő nemzedékek együtt tanulhatják, gyakorolhatják a környezettudatos, fenntartható életmódot.

A verseny során a részt vevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energia megtakarítást - és ezáltal pénzbeli megtakarítást is - otthonukban nagyobb beruházás nélkül. Mindezt játékosan, könnyedén, úgy, hogy saját életminőségük ne csökkenjen és közben jól együttműködő kis közösségeket alakítsanak, hiszen együtt spórolni és "zöldülni" is könnyebb és élvezetesebb!

Habár a közösségek versenye majd csak ősztől indul a közösségek önkéntes koordinátorainak képzésével, már most el lehet kezdeni a szervezést, gondolkodást és felkészülést.

Végezetül, a Facebook kampányban való részvétellel, a megosztott ötletek alkalmazásával, a kihívások teljesítésével és egy kis odafigyeléssel akár 10%-kal is csökkenthető az energiafogyasztásunk. Érdemes tehát oldalunkhoz már most csatlakozni és figyelni a híreket :)

Ízelítőként megtekinthető az előző évad zárórendezvényéről készült kisfilm.

Forrás: GreenDependent Intézet

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?