Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Duna House: 78. Barométer

Ingatlan 2018. 01. 10.

2017. II. félév

2017. decemberben, országosan 9 787 ingatlan adás-vétel bonyolódott. Az éves szezonalitásnak megfelelően csökkent év végére az ingatlan adásvételek száma, de 2016. decemberhez képest így is 6%-os volt a növekedés. A két év utolsó negyedéveit összevetve, 2016-hoz képest 10%-kal nőtt a tranzakciók becsült száma. Ahogy arra előzetesen számítottunk, 2017-ben nem ismétlődött meg a 2016-os második féléves visszaesés, az értékek sokkal kiegyenlítettebb képet mutattak az év során. Becslésünk szerint 2017-ben összesen 148 896 tranzakció történt. A KSH adatai alapján 2016-ban 146 302 ingatlan adásvétel zajlott. A szokásosnál nagyobb azonban a bizonytalanság a becslést illetően, mivel nem áll elegendő adat rendelkezésre az újépítésű átadások mennyiségére vonatkozóan.

Az éves trendeknek megfelelően a Keresleti Index decemberben jelentősen csökkent és jelenleg 58 százalékponton áll. Sokéves tendencia, hogy az esztendő utolsó hónapjában visszaesik az ingatlanok iránt a kereslet, az ünnepek előtt kevesebben gondolkoznak lakásvásárláson. A visszaesés ellenére 2017. decembere volt a legerősebb december az elmúlt 5 évben.

2017. utolsó negyedévében is tovább emelkedett az Országos Lakásárindex. Így jelenleg nominál értéken 132, reál értéken pedig 101 százalékponton áll. Országos szinten emelkedett mind a Panel-, mind a Tégla Index értéke. Előbbi nominál értéken már 143-, reál értéken pedig 109 százalékponton áll. Az Országos Tégla Index két százalékpontot emelkedett nominál értéken, így jelenleg 123 százalékponton áll, reál értéken pedig 94 százalékpontot ért el az előző év utolsó negyedévében.

Az ország keleti felében gyakorlatilag stagnált (1-1 százalékpontot csökkent) a Panel- és a Tégla Index értéke is. Előbbi nominál értéken 139-, reál értéken pedig 106 százalékponton áll. A Tégla Index nominál értéken 120-, reál értéken pedig 92 százalékponton áll, azaz továbbra sem sikerült elérni a kiindulási értéket. Nyugat-Magyarországon a Panel Index nominál értéken 1 százalékpontot csökkent, így jelenleg 121 százalékponton áll (reál értéken 92 százalékpont). Az ország nyugati felében a Tégla Index értéke nagyot nőtt az előző negyedévhez képest, jelenleg 118 százalékponton áll (reál értéken 90 százalékpont).

A fővárosban tovább nőtt, és ezzel újabb csúcsot döntött a Panel Index értéke, mely jelenleg 175 százalékponton áll nominál értéken és 133 százalékponton reál értéken. A Tégla Index hullámzó képet mutatott az elmúlt két évben, 2017. IV. negyedévében 4 százalékponttal csökkent, így jelenleg nominál értéken 132 százalékponton áll (reál értéken 101 százalékpont).

2017. II. felében is magasan Budapesten voltak legmagasabbak a négyzetméter árak. Használt tégla lakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett. Vidéken Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, mely 367 ezer forintos négyzetméter-, és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb átlagos négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésű lakást venni (155 ezer Ft), de Tolna megye átlagértéke se sokkal volt magasabb (159 ezer Ft).

Budapesten a belvárosban és az egyes budai kerületekben voltak legmagasabbak a négyzetméter árak, a legnagyobb átlagos értéket az V. kerületben mértük (788 ezer Ft). A külső kerületek átlagos négyzetméter árai továbbra is érezhetően alacsonyabbak, többek közt a XIX. és a XXI. kerületet a vidéki szintekhez hasonló árak jellemezték. Panelek esetében is kiemelkednek a fővárosi értékek az átlagos négyzetméter- és fajlagos árak tekintetében. A használt tégla lakásokhoz hasonlóan vidéken panelek esetében is Veszprém megye bizonyult legdrágábbnak (347 ezer Ft/m²) 2017. II. felében. Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében ezzel ellentétben a 150 ezer forint alatt maradt az átlagos négyzetméter ár. Budapesten a budai kerületekben volt legmagasabb a panelek átlagos négyzetméter ára. A II. kerületben 574-, a XI. kerületben 437 ezer forintért lehetett a panelek négyzetméterét megvásárolni. A tégla lakásokhoz hasonlóan legolcsóbban az egyes külvárosi kerületekben (XX., XXI.) lehetett panelt vásárolni.

Vidéken 5% körüli alkura volt lehetőség ingatlan vásárlásakor. A legmagasabb, átlag 8%-os alkut Jász-Nagykun-Szolnok megyében lehetett érvényesíteni, de több megyét is jellemez 6%-os alku. A fővárosban ugyan minimálisan, de kevesebbet lehetett az eladási árból lealkudni, legtöbb esetben ennek mértéke 4-5% volt. Legkevesebb árengedményt a III. és a IV. kerületben adtak az eladók, ezekben a kerületekben csupán 2% volt az alku mértéke.

Forrás: Duna House Holding Nyrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?