Utolsó frissítés: 2018-09-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Épinfó - Aktuális

< >

Világhírű épületek és kihívások

Gyártói hírek, cikkek 2017. 11. 30.

Három kontinens, három ikonikus épület, három különleges kihívás. Szigetelésre minden épületben szükség van, az energiahatékonyság, a környezeti ártalmak csökkentése, vagy az épületben tartózkodó, dolgozó emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Ha a párizsi Eiffel-toronyról, a new yorki Empire State Buildingről, vagy a Szingapúrban található Marina Bay Sands Hotelről van szó nyilvánvaló a feladat nagysága.

Minden szakember álma (rémálma?) az olyan bonyolult szerkezetű, ikonikus épületeken végzett munka, mint a párizsi Eiffel-torony, a new yorki Empire State Building, vagy a szingapúri Marina Bay Sands Hotel. Ezen épületek szigetelésének számos egyedi és különleges kihívásnak kell megfelelni, azonban van egy közös pont mindháromban: a rendkívüli biztonsági igények. Mindhárom épület kifejezetten magas (az Eiffel-torony és az Empire State Building volt ugye a világ legmagasabb épülete, de a Marina Bay Sands Hotel épületei is majd 200 m magasak), rengetegen fordulnak meg bennük (gondoljunk csak a sok turistára), így nyilvánvaló, hogy semmi esély nem adható egy esetleg véletlenül kialakuló tűznek. Nem véletlenül választották tehát mindhárom épület esetében a ROCKWOOL-t partnernek a különleges igényű szigetelések megtervezéséhez és megvalósításához.

Talán az első kérdés, ami rögtön mindenkinek eszébe jut: mit is kell szigetelni egy vasszerkezeten? A válasz egyszerű, ugyanis a párizsi Szajna-part világörökség részét alkotó Eiffel-torony, üzemeltetői 2012-ben felújítatták a torony 57 méter magasan lévő első emeletét. A felújításnak két fontos célja volt: a mozgáskorlátozott látogatók számára is hozzáférhetővé tenni a helyszínt, és az épület energiateljesítményének jelentős javítása, hogy megfeleljen a korszerű építési szabványoknak és követelményeknek.

Ezért ROCKWOOL termikus napenergia hőszigetelést építettek be, szél- és vízenergiát is hasznosítanak, korszerű esővízgyűjtést alakítottak ki, valamint energiatakarékos LED világítást építettek be.

Eiffel építkezés

 Eiffel-torony építkezés

A 381 méter Empire State Buliding a világ leghíresebb irodaháza, és a város második legmagasabb épülete. A toronyház 21., 25., 30. emeletén pár éve zöldtetős szerkezetet alakítottak ki. Az épület fenntartói szerettek volna a hőszigetelő anyag fedéséhez olyan fedőlapot használni, ami képes ellenállni a hőmérséklet-változásoknak és a külső légköri hatásoknak, valamint víz- és tűzálló. További fontos szempont volt még a környezetbarát szigetelés használata is.

A ROOCKWOOL az alacsony lejtős tető szigeteléséhez használatos Monoboard Plus nevű, rigid, egyenletes testsűrűségű, bitumen bevonatú kőzetgyapot szigetelőlemezt javasolta munkára, amit egy 4 fő réteget tartalmazó szerkezetbe építettek be.

Empire State Building zöldtető szerkezeti rajz

Egy 381 méter magas épület esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a javasolt kötetgyapot termék tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású, tehát nem éghető, abszolút tűzbiztos, mivel ez esetben az átlagosnál sokkal szigorúbb tűzbiztonsági előírásoknak kell az ilyen magas épületeknek megfelelnie. A javaslat természetesen megfelelt minden kritériumnak, hiszen 100%-ban természetes anyagból készült és a környezet védelmét elősegítő termék.

Empire State Building

Empire State Building

Bár a három épület közül Szingapúr legismertebb luxusszállodája a Marina Bay Sands a legalacsonyabb, de különleges formája miatt talán ez az épület volt a legnehezebb feladat. Az épület dizájnját kártyavár ihlette, de minden épület erős és biztonságos, aminek titka a fényűző homlokzat alatt rejtőzik. A ROOCKWOOL-ra váró kihívás során a legfontosabb elvárások a klíma kontroll, az akusztikus kényelem, és a tűzbiztonság volt.

Marina Bay Sands, Szingapúr

Marina Bay Sands, Szingapúr

A feladat nagyságát jelzi, hogy a projekt mérnökei, Arup, Parsons and Brinkerhoff , akik a sidney-i operaház konstrukciós találós kérdéseit is megoldották a 60-as években, úgy fogalmaztak, hogy „(ezt a feladatot) a legnehezebb teljesíteni az egész világon”. Ezért, némileg szokatlan módon, a céget egészen korán, már a korai tervezési fázisban bevonták a projektbe, a tartós, akusztikusan kényelmes és tűzbiztos terek létrehozása érdekében.

ROCKWOOL szigetelés került a sokszor szabálytalan geometriájú mennyezetekbe, válaszfalakba, függöny falakba, miközben a fejlett épületgépészeti szolgáltatásokat is minden térbe integrálták, amiket szintén a cég termékeivel szigeteltek.

A kőzetgyapot jó hangszigetelő tulajdonsága igen fontos volt, mivel szállodáról és egyben szórakoztatóközpontról van szó, a pihenni vágyó vendégek nyugalmát védeni kell a szórakoztató részleg átható zajától.

Az említett épületek persze kiragadott elemei azon épületek listájának, melyeket ROCKWOOL szigeteléssel építettek, de a cég büszkén mondhatja el, hogy csak e három helyszínen évi közel 50 millió ember biztonságát szolgálják a tűzbiztos szigetelő rendszerek.

(Látogatószámok: az Eiffel-torony 7 millió/év, Empire State Building 3 millió/év, Marina Bay Sands Hotel épületei 38,5 millió/év (2012))

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Hőszigetelés, hőszigetelő, hővédő termékek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Megoldás született a négy fal közé zárt generáció számára

Gyártói hírek, cikkek 2018. 10. 17.
Belép az okos otthon piacra a VELUX Időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából. A rendszeres szellőztetéssel csökkenthetjük a benti levegő nedvesség- és szén-dioxid tartalmát, valamint szabályozhatjuk a hőmérsékletét. Ennek megvalósítására fejlesztett megoldást a VELUX és a NETATMO

Szakkönyv

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete

Építészet 2018. 08. 21.
Bécs szociális lakásépítészete méltán világhírű. Az 1920-as évek első szociális lakóháztípusa, a Hof, már a maga korában is fogalommá vált. A parkosított udvarokat körbeölelő hatalmas lakótömbök a modern kori (értsd Habsburg-kor utáni) város kulturális identitásának alappillérei. De nem csak az épületek képviselnek értéket, hanem a szociális bérházépítés korokon és rendszereken átívelő társadalmi gyakorlata is

Szakcikk

Zsaluzia vásárlás előtti tudnivalók

Árnyékolástechnika 2018. 09. 10.

Amennyiben egy modern megjelenésű, tartós és hatásos kültéri árnyékolót keresünk nyílászáróinkra, az egyik legjobb alternatívát a zsaluzia jelenti. Nem véletlenül, hiszen a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termék rengeteg olyan tulajdonsággal kecsegtet, ami minden téren a beltéri árnyékolók elé helyezi a zsaluziát, sőt mi több, bizonyos tekintetben még a redőnyt is képes maga mögé utasítani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?